"Knirrs" karriär över

Sport Artikeln publicerades

Robert "Knirr" Andersson har gjort sin sista handbollsmatch i karriären. Nu i veckan ska han opereras för sin onda axel och någon fortsättning i IFK Ystad ser han inte – i alla fall inte på planen.

- Nej, som aktiv är karriären över. Den rehabilitering som kommer att följa efter operationen är på mellan tre månader och ett halvår och då skulle säsongen i princip vara över. Sedan är det lite långsökt att tro på nästa säsong. Den satsningen orkar jag inte göra. Jag vill kunna leva ett normalt liv efter handbollen och alla operationer, säger Robert, som fyller 39 nu i november.

Robert har dragits med en ond rygg en längre tid men det som blev nådastöten var hemmamatchen mot Guif för en månad sedan där en muskel i axeln slets av. I dag väntar det slutgiltiga beskedet i Malmö och sedan blir det antagligen till att lägga sig på operationsbordet redan den här veckan.

- Det är förstås extra tråkigt när det kommer viktiga matcher för oss nu framöver, säger Robert och syftar förstås på onsdagens möte med Trelleborg och söndagens derby mot Ystads IF.

Huruvida Robert kommer att vara kvar i IFK Ystads A-lagsorganisation är inget som är klart än. Han har ju redan hand om föreningens 14-årslag.

- Nej, vi har inte ens diskuterat om jag skulle kunna fortsätta som någon form av bollplank till Krister Lindgren men om alla inblandade parter är för en sådan lösning så skulle jag kanske kunna tänka mig det.

Robert Andersson har spelat sju säsonger i elitserien för Ystads IF, Lugi och IFK Ystad och gjort tolv proffsår i Bayer Dormagen, OSC Rheinhausen, HSG Nordhorn och TuS-N-Lübbecke i Tyskland samt i RTV Basel i Schweiz. Han har även hunnit med att göra 139 A-landskamper samt att vinna elitseriens skytteliga 1991/92, samma säsong som det blev SM-guld med YIF. Under tiden i Bayer Dormagen blev han även uttagen i Europalaget.

I blågult har han varit med om att spela hem OS-silver 1992 och 1996, VM-brons 1993 och 1995 och EM-guld 1994.