Kristianstad för svårt för Ystads IF

Trots en väl genomförd första halvlek lyckades det inte för Ystads IF att rå på svenska mästaren IFK Kristianstad, som tog sig 55:e raka hemmavinst mot svenskt motstånd efter osannolika 39–28 (17–13) inför 4 974 åskådare.
handboll • Publicerad 9 december 2017
Calle Löfström och de andra i Ystads IF fick en jobbig andra halvlek mot Kristianstad på lördagskvällen.

– Visst, vi är med i 20 minuter men vår plan var att komma hit och göra en bra prestation och det gjorde vi inte och då kan vi inte vara nöjda. Just nu är jag inte nöjd med någonting, sa YIF-tränaren Jerry Hallbäck besviket.

YIF svarade som sagt för en stark insats inledningsvis och hängde mer i målprotokollet under större delen av första halvlek. Gästerna var till och med uppe i ledningen vid ett par tillfällen, 5–6 och 6–7.

Under senare delen av första halvlek gjorde sig emellertid YIF skyldigt till en handfull tekniska fel. Övertramp, offensiv foul, tappad boll och stegfel dukade bordet för ett löpvilligt hemmalag som glupskt tog för sig i form av kontrings- och andrafasmål. 11–10 förvandlades obehagligt snabbt till 16–12 och sedermera 17–13 i paus.

– Vi hade tio-elva tekniska fel bara i första halvlek och det är åt helvete för mycket, fortsatte Jerry Hallbäck.

Hampus Andersson och Lukas Sandell var heta som kaminer i den första halvleken med sex respektive fyra mål. Däremot kom Anders Persson inte in i matchen utan lämnade över målvaktssysslan till Jane Cvetkovski vid ställningen 13–10.

Dessvärre fick gästerna sämsta tänkbara start i andra halvlek. Redan efter tre minuter slängde Jerry Hallbäck in timeoutkortet. Då hade Kristianstad hunnit med att dra ifrån till 20–13. Fem minuter senare kom nästa timeout från YIF och då hade hemmalaget ryckt ytterligare, till 24–16, via nya kontringar.

Och värre blev det. På en minut och tio sekunder gjorde Kristianstad fyra mål och YIF var förstås ett slaget lag. Resten av tiden handlade det enbart om hur stor hemmasegern skulle bli.

Visserligen gjorde YIF några dödsryckningar och kom igen till 26–19 efter tre raka mål men roligare än så blev det inte. Den förre YIF:aren Leo Larsson briljerade i Kristianstadsmålet och omöjliggjorde YIF:s planer på att snygga till siffrorna.

– Jag räknade till 18 tekniska fel totalt så vi är väl inte stolta över vår insats direkt. Tanken var att vi skulle minimera våra tekniska fel för att inte bli straffade. Sedan var vi alldeles för snälla bakåt också. Vi fick ingen träff på dem och hade bara en enda utvisning på hela matchen, sa Jerry Hallbäck.

För YIF:s del ges chans till revansch på torsdag i form av ett nytt Skånederby, då mot HK Malmö hemma.