Leonora tog SM-guld – firade med leverpastej!

Tommarp Artikeln publicerades
Leonora - svensk mästare i greyhoundracing.
Foto: Sprisse Nilsson
Leonora - svensk mästare i greyhoundracing.

I helgen fick sydöstra Skåne en svensk mästare. Hon heter Leonora och är snabb. Och gillar leverpastej.

Leonora bor bara cirka 70 meter från träningsanläggningen i Tommarp. Hennes bror var också i SM-final och båda deras föräldrar har varit aktiva ”löpare”.

Förutsättningarna för Leonora har således alltid varit goda, men det är inte alltid man lyckas förvalta arv och miljö på bästa sätt.

Men Leonora lever upp till alla förväntningar med råge!

Vid SM i greyhoundracing på Åkers kanal i Åkersberga kutade tiken som aldrig förr. Tvååringen från Tommarp är förhållandevis ny i gamet och hade inför SM bara sprungit nio tävlingslopp i karriären. Nu sprang hon lopp 10 (kvartsfinal), 11 (semifinal) och 12 (final) och imponerade i samtliga.

– Lite förvånad är jag, men efter semifinalen kände jag att det fanns hopp om seger, säger Göran Holst, som äger hunden tillsammans med hustrun Jeanette.

Var finalen en enkel resa?

– Det skulle jag inte vilja påstå. Leonora låg tvåa under större delen av loppet men sprang förbi ledarhunden när det var cirka 30 meter kvar.

Leonora är uppfödd av Hans-Åke Andersson och Gertie Persson i Sankt Olof och köptes tidigt av makarna Holst i Tommarp. Även Leonoras syskon är tävlingsmaterial. Systern var med i Åkersberga men mådde inte så bra och tävlade inte, medan brorsan (Son of Tricks) vann sin semifinal. I finalen sprang hunden dock omkull.

– Synd, för hunden hade haft en bra chans i finalen. Men som tur är skadade den sig inte allvarligt, säger Göran Holst.

Göran Holst med Leonora.
Foto: Sprisse Nilsson
Göran Holst med Leonora.

Leonoras seger gav inga stora prispengar – men desto mer ära. Någon utlandskarriär är dock inte att tänka på för SM-guldvinnaren.

– Njae, det finns tävlingar i bland annat Danmark, men dit kan vi inte ta henne. Leonora är nämligen inte vaccinerad för rabies och då kan man inte åka ut och in i olika länder. Vi får fortsätta tävla med henne här i Sverige.

Hur firades SM-guldet?

– Vi gav henne leverpastej och grädde...