Ligatränarna i stor enkät: Så här går det för Sverige i handbolls-VM

Handboll Artikeln publicerades
Vilken svensk spelare pratar vi mest om efter VM? Blir det Kim Ekdahl du Rietz, Jim Gottfridsson, Niclas Ekberg eller Mikael Appelgren? Eller någon helt annan?
Vilken svensk spelare pratar vi mest om efter VM? Blir det Kim Ekdahl du Rietz, Jim Gottfridsson, Niclas Ekberg eller Mikael Appelgren? Eller någon helt annan?

Handbollsligan har tagit paus och i dag inleds VM i Danmark och Tyskland. YA:s sportredaktion har pratat med samtliga ligatränare och här är deras profetior om handbollsfesten.

FRÅGOR: 1. Vilket lag vinner VM? 2. Hur går det för Sverige? 3. Vilken svensk spelare kommer vi att prata om efter VM? 4. Vilket lag kan skrälla? 5. Vad gör ditt lag under VM-uppehållet?

 

Henrik Schneider, tränare i AIK.

1. Svår fråga, men jag säger Danmark. Med bra målvakt och hemmaplan lär det bära långt i ett slutspel.

2. Sverige har fått en bra lottning och egentligen tycker jag att vägen mot semifinal ligger öppen. Som jag förstår det kan det bli en semifinal mot Danmark eller Norge och då blir det svårt att tippa. Men jag säger semifinal.

3. Vi hade ju en generationsväxling senast som slog väl ut så kanske är det ingen som så tydligt kommer att slå igenom som det var i EM. Men jag tror att Simon Jeppsson med sin bundesligaerfarenhet kommer att ha tagit kliv framåt. Han var lite på gång redan i EM utan att riktigt slå igenom.

4. Det finns ett gäng topplag och det svårt att skrälla sig in bland dem. Men Norge har närmat sig topplagen mer och mer, så jag säger Norge.

5. Vi kollar på VM, hehe. Nä, men vi har ju som bekant en ganska tunn trupp, så till en början ska vi vila. Sen ska vi bygga upp oss inför en förhoppningsvis lång säsong där vi siktar på att kvala oss kvar i ligan.

Mikael Franzén, tränare i Alingsås.

1. Ingen aning. Jag är ju med kring det svenska landslaget men har inte riktigt satt mig in i de andra lagen än. Men det vore väl inte konstigt om någon av Danmark och Tyskland vinner, med tanke på att de har hemmaplan.

2. Det är klart att Sverige har ett jättebra lag, men jag tycker inte att det är min sak att uttala mig, innan Kristján (Andrésson, förbundskapten) satt sin målsättning. Men Sverige har en fin mix med Kim och Kim (Andersson och Ekdahl du Rietz) som lite åldermän.

3. Jag tycker att Ystapågarna Jim Gottfridsson och Lukas Nilsson sett väldigt bra ut i bundesliga. Vi pratar väl offensivt? Man brukar ju göra det i såna här frågor, och då tror jag att de två kommer att sticka ut. Bakåt kommer Max Darj att dominera.

4. Här har jag som sagt var dåligt koll. Men det är väldigt svårt att skrälla i handboll. Jag kan säga Norge och Tyskland, för de är säkert revanschsugna, men det är kanske inga skrällar?

5. Vi tränar ganska hårt, och sen vill vi utveckla spelet. Den 7 januari börjar vi träningen och kör hårt i två veckor. Sen har vi en träningsmatch mot Redbergslid.

 

Nicklas Älgekrans, tränare i Guif.

1. Frankrike. Jag tycker att de spelar bra handboll och har bra spelare på alla positioner.

2. Hmm, jag vet inte riktigt. Jag hoppas så klart att det går bra. Med den grupp som Sverige fått så ser det ju ut som att man ska kunna gå till semifinal om allt stämmer. Jag säger semi, det måste man väl tro på?

3. En knivig fråga. Det finns många duktiga spelare, men kanske säger jag ändå Kim Andersson. Han har varit borta från landslaget men självklart håller han den nivån. Han kommer att spela mycket och vara viktig som framför allt framspelare.

4. Jag har svårt att se att något lag ska kunna skrälla sig särskilt långt i en VM-turnering. De bästa lagen är för bra. Det blir nog inga superskrällar.

5. Först har vi tagit en tids semester ifrån varandra, med tio dagar med egen träning. Sen blir det en liten miniförsäsong med ganska tuff träning, vi måste bygga upp oss för våren. En träningsmatch är inplanerad – mot U19-landslaget i Västerås.

 

Erik Larholm, tränare i Hammarby.

1. Spanien! Äh, de är bra helt enkelt. De vann ju EM senast. Nä, men det är skitsvårt att tippa en segrare, det finns några lag som är riktigt bra och riktigt jämna. Men Spanien är en gissning.

2. Ja, Sverige ser ju på papperet nästan bättre ut än någonsin. Sen hänger förstås en del på hur väl man kan spela in Kim och Kim (Andersson och Ekdahl du Rietz) i laget igen. Lyckas det väl är man otroligt starka, men det är å andra sidan inte en helt lätt sak att göra. Jag tippar semifinal.

3. Vet inte om det finns någon som får ett jättegenombrott, men Lukas Nilsson har sett stark ut i Bundesliga. Säger nog ändå Andreas Nilsson. Med Kim Anderssons intåg i truppen lär linjespelarna får många bollar att jobba med.

4. Svårt, det är väl en sju till nio lag som egentligen kan vinna turneringen, utöver det ser jag inga möjligheter till skrällar. Om man kan säga att Norge är en skräll om de går jättelångt så säger jag Norge.

5. Några dagars vila, sen drar vi igång med fysträningen. Efter det väntar ett läger i Tyskland med en träningsturnering mot tyskt och danskt kvalitetsmotstånd. Det är minst Kristianstadsklass på det motståndet.

Ola Lindgren, tränare i Kristianstad.

1. Spanien tror jag mycket på. Men det finns 4–5 lag som kommer att göra upp om det, och jag hade lika gärna kunnat svara Frankrike.

2. Sverige har fått en ganska gynnsam grupp, så jag tror i alla fall att de kommer gå till semifinal.

3. Eftersom det är Ystads Allehanda som frågar så får jag väl svara Jim Gottfridsson då. Ha ha! Nä. Men jag tycker att Jim har utvecklats mycket de senaste mästerskapen och har tagit en ledarroll i landslaget. Han växer hela tiden och har tagit stora kliv.

4. Jag tror ju ingen kommer att skrälla sig till en topplacering. Men jag tycker att Tjeckien var underhållande att titta på förra mästerskapet, så jag tror nog de kan skrälla lite.

5. Vi är lediga nu fram till 10 januari. Sen kommer vi precis som de andra lagen ha mycket fysträning fram till vi drar igång i slutet av månaden. Vi har inte planerat in någon träningsmatch än, men det blir kanske någon. Det får vi se.

 

Tomas Axnér, tränare i Lugi.

1. Danmark. De är ett av tre lag som jag tror har en möjlighet att gå hela vägen. Och med hemmaplan i finalen tror jag att de vinner till slut.

2. Kvartsfinal. Sverige har ett bra lag på pappret. Men jag tror helt enkelt inte de räcker till mer än en kvartsfinalplats.

3. Det var en bra fråga. Jag får väl svara Kim Andersson då. Jag tror det kan vara hans comeback på den stora scenen.

4. Jag vet inte om de kan räknas som ett skrällag. Men jag tycker att Norge har ett intressant lag som kan gå långt.

5. Vi kommer att spela lite träningsmatcher mot danska handbollsligalag. Och så blir det fysträning innan vi drar igång med handbollsträningen i slutet av månaden.

 

Anders Eliasson, tränare i Sävehof.

1. Spanien har ett starkt lag. Känslan säger att Spanien kommer vinna.

2. Det finns 4-5 lag som kommer att göra upp om det. Sverige är ett av de lagen.

3. Jag känner Kim (Andersson) och det hade varit jättekul om det gick bra för honom. Han kommer nog få en lite lugnare roll bakom Lagergren, men förhoppningsvis får han en del speltid och får chansen att visa upp hur bra han är.

4. Norge kan nog överraska.

5. Först kommer vi ta det lugnt någon vecka. Men sen blir det full fart att förbereda oss för omstarten. Vi ska gå igenom saker vi gjorde bra, och åtgärda saker vi gjorde mindre bra. Sen ska vi till Skövde och spela träningsmatcher.

 

Jerry Hallbäck, tränare i Ystads IF.

1. Jag ser Sverige som en outsider som faktiskt kan gå hela vägen. Mitt tips får bli att Sverige och Spanien möts i VM-finalen och att Sverige vinner.

2. Som sagt. Det går bra för Sverige. Guld, om jag får tro och hoppas!

3. Då säger jag Jim Gottfridsson. Han visade redan under förra mästerskapet vilken general han är för det här laget och det har gått bra för honom även i Bundesliga.

4. Det får bli Sverige här också. Sverige är laget som kan skrälla sig till ett VM-guld.

5. Fram till nu har spelarna haft en hel del ledighet och jag vet att vissa har passat på att resa och lite sådant. Vi drar igång träningen på tisdag och i början blir det av komma-igång-karaktär. I slutet av nästa vecka åker vi till Danmark på läger, där vi även ska spela två matcher mot TTH Holstebro.

 

Kenneth Andersson, tränare i IFK Ystad

1. Spanien.

2. Tror att Sverige tar silver.

3. Kim Ekdahl du Rietz.

4. Tror inte det blir så många skrällar, faktiskt. En del av de lag som skulle kunna skrälla har drabbats av skador på nyckelspelare. Jag tror att semifinallagen blir ganska väntade och jag drar till med Spanien, Sverige, Danmark och Frankrike.

5. Vi kommer inte att åka iväg på något träningsläger och inte heller att spela några träningsmatcher. Det blir träning i Ystad Arena. Det blir en hel del fysträning i början med fokus på löpning och styrka. Jag räknar med att Jesper Gustafsson är tillbaka till omstarten, medan det fortfarande är lite osäkert kring Marcus Cleverly. Vårt huvudfokus i vår blir att undvika att halka ner på en kvalplats.

 

Stian Tönnesen, tränare i HK Malmö

1. Spanien.

2. Kvartsfinal. Minst.

3. Målvakterna Mikael Appelgren och Andreas Palicka.

4. Svårt att hitta någon som kan skrälla och slå sig in bland de stora favoritlagen. Mitt tips får i så fall bli Ungern. Jag ska för övrigt själv till Köpenhamn och se matchen Sverige-Ungern.

5. Vi startade upp träningen i onsdags. Vi kommer att träna på som vanligt och har en match inbokad, mot Ringsted i Malmö 24 januari.

 

Robert Andersson, tränare i HIF Karlskrona

1. Frankrike.

2. Det blir medalj.

3. Albin Lagergren.

4. Tror faktiskt inte att det finns något lag som kan skrälla och slå sig in bland favoriterna.

5. Vi sätter igång träningen på torsdag. Eventuellt kan det bli en internmatch, men annars kommer fokus att ligga på att göra bra träningar. Det var en tuff december och vilan har varit välbehövlig för de unga killarna.

 

Tommy Atterhäll, tränare i Önnered

1. Får Sverige till det så kan det gå riktigt långt, och varför inte hela vägen till guld då? Sverige har ett världspar i målet och med Kim Andersson och Kim Ekdahl du Rietz tillbaka känns det riktigt spännande.

2. Som sagt tror jag det kan räcka till guld.

3. Kim Ekdahl har kommit tillbaka och levererar direkt i PSG. Han har egenskaper som skulle vara nyttiga för vilket lag som helst.

4. Slovenien. De har ett lite lurigt lag och brukar gå långt i mästerskap.

5. Det kommer var mycket fokus på fysiken. Sen kommer vi träna mycket på individuell teknik.

 

Jonas Wille, tränare i Skövde

1. Frankrike ser som vanligt starka ut. Men jag hoppas på att Norge och Sverige går till final där Norge till slut vinner.

2. Som sagt hoppas jag på en drömfinal.

3. Ett tråkigt svar kanske. Men målvakterna tror jag kommer stick ut. De håller en så jämn nivå, och har den ena en sämre dag kan den andra gå in och storspela.

4. Att både Norge och Sverige går till final skulle vara en skräll i sig.

5. Vi spelade match så sent som den 30:e mot Karlskrona, så vi har gett spelarna lite extra ledighet. Men vi kommer inleda med fys, för att sen trappa upp träningen till mer normal nivå. Dessutom har vi en turnering i Skövde där Sävehof, norska Arendal och danska Lemvig kommer.

 

Magnus Wislander, assisterande tränare i Redbergslid

1. Danmark. De har ett komplett lag och lär vara sugna på att vinna på hemmaplan.

2. Bland de fyra bästa.

3. Jag hoppas att det kommer vara Kim Ekdahl du Rietz vi kommer att prata om. Han har en sån storlek och power i försvaret. Och så har han ett sånt driv i kontringarna och andrafaskontringarna.

4. Tunisien.

5. Det kommer att vara fokus på fysiken och konditionen. Sen ska vi jobba med att bli bättre i anfallsspelet. Vi måste hitta ett bättre flyt framåt så att vi kan göra mer än 25 mål.