Annons

Ludde europamästare och skyttekung – ”Häftigaste jag varit med om”

Sverige tog revansch för gruppspelsförlusten mot Island och visade noll pardon i finalen av U18-EM.
Ystadshandbollen skickade en man till mästerskapet, YIF:s Ludvig Hallbäck. Han kommer hem som Europamästare och firad skyttekung.
– Klart man är stolt nu. Det är det häftigaste jag varit med om, säger ”Ludde” till YA från Kroatien.
Handboll/Kroatien • Publicerad 19 augusti 2018
Ludvig Hallbäck mottog pris som hela EM:s skyttekung.
Ludvig Hallbäck mottog pris som hela EM:s skyttekung.Foto: ehftv.com

Sverige drog ifrån islänningarna under de sista tio minuterna och kunde så smått defilera hem EM-guldet i slutminuterna. Den blågula delen av publiken skrek ”EM-guld!” och då började det hela sjunka in för Ludvig Hallbäck.

Att han var Europamästare.

Annons

– Ah, det är helt sjukt. Det går inte att beskriva. Magiskt. Det är det häftigaste jag varit med om i livet, säger Ludvig Hallbäck, när YA-sporten når honom från Kroatien.

Med elva egna mål i finalen var YIF-spelaren i högsta grad bidragande till viktorian. Han sköt skarpt från sex meter. Nio meter. Och från sjumeterslinjen. Totalt gjorde han 55 mål i turneringen och han joggade hem skytteligavinsten i hela EM med åtta måls marginal till portugisen Martim Costa.

Det är rätt fett, va?

– Ja, jo, det är klart att man är stolt över det. Det är speciellt att få vara med att bidra med många mål när man vinner.

Sverige förlorade bara en enda match i hela turneringen. Det var i gruppspelet och mot just finalmotståndaren Island. Revanschen blev gruvlig och gyllene.

Sverige tog initiativet i matchen, Island kom ikapp och det hela var jämnt ända fram till med tio minuter kvar, då svenskarna initierade guldrycket.

Sverige vann semifinalen mot Danmark – som sedermera tog EM-brons – med nio mål, och finalen mot Island med fem mål. Guldet är odiskutabelt. Men var det väntat?

– Alltså, jag vet faktiskt inte, det är första mästerskapet för den här årgången så vi visste väl inte riktigt vad vi kunde förvänta oss.

Hur kan ni vara så överlägsna då?

– Jag tycker att vi kämpar för varandra och ger aldrig upp. Vi har börjat de flesta matcherna bra, för att sen få en dipp. Det fick vi mot Island också. Men sen kommer vi tillbaka igen, säger Ludvig Hallbäck, som inte förnekar att tårarna spänner, redo att avlossas från kanalerna.

Annons

– Det var riktigt nära direkt efter matchen, när man fattade att det var klart, det ska jag inte sticka under stol med. Tårarna kommer kanske komma, när man mer kan ta in det här. Det är stort ju.

Efteråt korades All star-laget. Ska vi spekulera i att Ludvig Hallbäck hade tagit en plats i detta lag om det inte vore för att han ändå prisades som skyttekung?

Men Ludde, nu undrar ju alla YIF-supportrar om du kommer med samma form in i handbollsligan, och gör lika mycket mål för YIF som du gjort i EM?

– Jag kommer i alla fall hem med en jäkla go känsla i kroppen, och det kan inte vara fel. Sen får vi se om jag får samma roll i YIF som jag haft här. Jag hoppas så klart att få ha så stor roll som möjligt.

Peter LindgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons