Annons

Ludde från Ystad coachar Lisa till OS-guld i Rio?

I Ystad är han känd som en av stadens mest framgångrika idrottsmän med 15 SM-guld och deltagande i både EM och VM. Efter en lyckad karriär som simtränare har han nu fått hela Sveriges guldklimp i sina händer. Från och med 1 september är Fredrik Lundin huvudansvarig för Lisa Nordéns OS-satsning.
Sport • Publicerad 9 augusti 2014
Ett "dreamteam"? Fredrik Lundin och Lisa Nordén intensifierar sitt samarbete med sikte mot OS i Rio 2016.
Ett "dreamteam"? Fredrik Lundin och Lisa Nordén intensifierar sitt samarbete med sikte mot OS i Rio 2016.Foto: Foto: Catarina Axelsson
Tillbaka i Ystad. Fredrik Lundin utanför det numera nedlagda Fritidsbadet i centrala Ystad.
Tillbaka i Ystad. Fredrik Lundin utanför det numera nedlagda Fritidsbadet i centrala Ystad.Foto: Foto: Hanna F.Ellborg

Fredrik Lundin har alltid gått sina egna vägar. Som idrottsman var han en av de mest tjurskalliga simmarna i sin generation. Han var absolut inget råämne, däremot var han beredd att underkasta sig tuffare träning än kanske någon annan elitsimmare gjorde på den tiden.

Samtidigt har han varit ifrågasättande, haft åsikter, och inte dragit sig för att framföra dem. "Ludde" hamnade exempelvis i luven på dåvarande förbundskaptenen Hans Chrunak och jagade sponsorer i Ystad för att på egen hand kunna genomföra en OS-satsning.

Annons

Som 21-åring flyttade han till Stockholm, där han drev runt ett par år i mitten av 1990-talet, innan han slog in på en tränarkarriär.

Ett vägval i livet som har överträffat alla förväntningar.

”Ludde” har varit chefstränare i tre stora Stockholmsklubbar, SK Neptun, Järfälla simsällskap och Stockholmspolisens IF - och han fortsätter att klättra på idrottens karriärstege.

1 september tillträder han som heltidsanställd sportchef i svenska triathlonförbundet. Samtidigt blir han huvudcoach för hela Sveriges olympiska gunstling, Lisa Nordén.

Vi träffar Fredrik Lundin på tillfälligt besök i Ystad. Han är på hemresa från Kroatien, där han har besökt frun Danielas förra hemland. Ludde har inte varit i Ystad på två år, men ser ut att må förträffligt. Staden lever upp, han har fått ett nytt jobb och ny solbränna.

- Det här är ett spännande och motiverande uppdrag, jag gillar att lära mig nya saker. Samtidigt som jag har stor respekt för vad jobbet innebär. Lisa Nordén började jag jobba med i december 2012. Hon har ingått i en grupp i Stockholmspolisens IF, där jag blandade elitsimmare med några av landets bästa triathleter. Det har varit väldigt mycket win-win över det upplägget.

Hur kom du i kontakt med Lisa Nordén?

- Genom Mikael Sahlberg, som var en av tränarna under mig i Järfälla simsällskap. Mikael flyttade till Uppsala för att göra en satsning inom triathlon. När det sedan blev klart att jag skulle ta över Stockholmspolisens IF och jobba i Eriksdalsbadet ville han köra sin simdel med mig. Micke har i dag blivit en av Sveriges bästa triathleter på den olympiska distansen och är väl bekant med Lisa Nordén. Efter Lisas OS-silver och VM-guld 2012 bestämde hon sig för att lämna Australien, som hon haft som bas sedan 2007. Hon flyttade till Stockholm och behövde då en simtränare. Både Mikael och Lisa har tränat simning för mig sedan dess.

Lisa Nordén är 30 år och etablerad i världseliten. Själv har du din bakgrund i simning och är helt ny branschen. Vad kan du tillföra?

- Som du säger. Lisa är 30 år och en vuxen människa. Det är klart att vår relation blir annorlunda än den jag har med en tonåring. Hon har varit med länge och kan mycket. Det har jag stor respekt för. Jag finns med som ett stöd för henne, där vi bollar idéer mellan varandra. Jag har snarare en roll som lyssnare och bollplank, än som en traditionell auktoritär tränare, som säger att du ska göra si eller så. Jag känner inte att jag har behovet att coacha henne på det sättet.

Annons

Om exakt två år avgörs OS i Rio de Janeiro. Har ni redan tittat på ditt och Lisas upplägg under själva tävlingen?

- Damernas triathlon avgörs 13 augusti 2016. Hennes dagliga träningscoach Darren Smith lägger upp vad och hur hon ska träna inför loppet - sedan genomför vi det. Under själva loppet finns jag hela tiden med vid sidan av. Under simningen är det inte så mycket som kan gå fel, det är mest att det finns en extra badmössa i beredskap. När det gäller cyklingen är det lite mer som kan hända, det kan exempelvis bli punktering. Då ska ett extra hjul finnas till hands. Jag kommer att fixa med lite praktiskt, bära utrustning och sådant. Men framförallt ska jag få henne att vara lugn och må bra. Inte bara prata prestation och triathlon.

Hur reagerade du på bilderna från OS i London, när Lisa förlorade OS-guldet på mållinjen!

- Jag reagerade nog som alla andra. Vilken dramatik! Det är alltid fräckt att bevittna svensk idrottshistoria, för det var det. Samtidigt är jag väldigt fascinerad över hur Lisa hanterade situationen. Medan många andra fokuserade på att hon missade guldet, har hon aldrig själv sett det så. Och det är ingen fasad, hon har verkligen inte känt att hon förlorade guldet.

Du är en av Ystads mest merittyngda idrottsmän med bland annat 15 SM-guld. Vad låg bakom dina framgångar?

- Jag hade nog inte någon naturlig fallenheten för simning, men var mentalt stark. En träningsprodukt, kan man säga. För att bli den optimala idrottaren måste du ha alla delarna. Den mentala styrkan, den medfödda fallenheten, fysiken, rätt omgivning - och några andra bitar.

Men du var tjurskallig även utanför bassängen!

- Stämmer. Jag var inte så jädra lätt att ha att göra med, det är jag medveten om. Men jag har inget emot att mina egna simmare har åsikter. Jag är en person som vill utmana och som vill bli utmanad. De som stryker mig medhårs har jag inte mycket till övers för. Det är varken utvecklande för mig, för någon annan, eller för verksamheten i stort. Det måste vara raka rör.

Du gick till och med i klinch med Hans Chrunak!

- Jag tror inte att Hans Chrunak på något vis ville mig illa eller inte trodde på mig som simmare. Det är bara det att man som ledare någonstans måste dra ett streck, när man är framme vid en uttagning. Dessa kommer med, dessa kommer inte med. Det är möjligt att jag borde ha fått chansen att simma OS i Atlanta 1996, men nu sitter jag på den andra stolen och då är det lättare att förstå hur Chrunak tänkte.

Annons

- Sedan är det faktiskt så, att Chrunak har bett mig om ursäkt och sagt att han gjorde fel när han inte tog ut mig till VM i Rio 1995. Det var han snabb att erkänna och det är en bra egenskap som ledare.

Annars brukar du framhålla tränaren i Ystad simsällskap, Dan Eliasson.

- Dan var en viktig pappafigur för mig. Han kunde styra upp mig. Dan fick mig också att motvilligt börja träna på gym. Där borde jag nog ha lyssnat mer på honom och kört ännu hårdare. De senaste åren har jag själv ändrat filosofi som tränare. 30 procent av all simträning jag bedriver sker numera utanför bassängen. Det är löpning i backe, utegym, pilates, crossfit och lite sådant. Simning handlar inte bara om att mala längder i bassängen.

Vi åker till det klassiska Fritidsbadet i Ystad för fotografering. Innanför de låsta dörrarna har han tillbringat många av sina ungdomsår och simmat tusentals mil.

Fredrik Lundin är nyfiken på att se den nya badanläggningen, som har vuxit fram intill Österporthallen. Vi åker dit - och han utbrister spontant: "Wow! Vilket bad ni har fått. Kan man inte få komma in och kolla?"

En bestämd arbetsledare med gul väst stoppar emellertid Lisa Nordéns "headcoach" från att komma alltför nära anläggningen. Ludde står kvar och beundrar arenan.

- Måtte ni göra något bra av det här nu. Jag hoppas att simklubbarna här nere samarbetar och att någon tränare med visioner kan anställas. I Ystad finns en fantastisk idrottsplats med bra banor och en god cykeltradition. Herregud, det här skulle ju kunna bli ett sydsvenskt centrum för triathlon!

Men den bollen får någon annan ta.

Fredrik Lundin har andra saker att fundera över.

Som hur Lisa Nordén ska ta OS-guld om 752 dagar.

Lisa Kron
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons