Lukas i huvudroll när Sverige vände drama

Sverige var pressat, stressat och ifrågasatt. Men till slut lyckades man få Qatar på fall. Ystadskillen Lukas Nilsson hade en stor roll i vändningen som till slut gav 23–22 (10–11) till Sverige. Därmed var den fjärde raka segern i VM ett faktum.
Köpenhamn • Publicerad 16 januari 2019
Lukas Nilsson var en av Sveriges bästa spelare när man besegrade Qatar i VM.
Lukas Nilsson var en av Sveriges bästa spelare när man besegrade Qatar i VM.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Qatar, som förlorade premiären mot Angola, visade tidigt att man inte skulle bli någon munsbit för Sverige. Man drog framgångsrikt ner på tempot framåt och med ett stenhårt och starkt försvar där målvakten Danijel Saric stod som briljant sista utpost gjorde man det svårt för svenskarnas offensiv. Sverige missade också en del bra lägen och Ystadskillen Niclas Ekberg var en av de största syndarna. Han stukade dessutom foten tidigt i halvleken och byttes snart ut mot Mattias Zachrisson som hade bättre lycka framåt.

Men som helhet hade Sverige det tufft hela vägen fram mot pausen och låg under med 11–10 när halvtimmen var spelad. Då ska man komma ihåg att Andreas Palicka i det svenska målet gjort en stark första halvlek. I samband med att Qatar satte 11–10 i slutsekunden drabbades Linus Arnesson av rött kort direkt när han träffat en bollförande motståndare med händerna i ansiktet.

Andra halvlek började i samma tunga anda för svenskarna. Qatar gick upp till 14–11 innan mycket duktige Lukas Nilsson visade vägen tillbaka in i matchen för Sverige. Han hade stor del i att blågult kom tillbaka och tvingade Qatar till timeout vid 14–14.

Men Sverige hamnade i nytt underläge och kunde varit tre mål efter om inte Palicka tagit ett jätteläge från linjen. Efter det klev suveräne Zachrisson tillbaka in i handlingen och såg till att vända underläget till ledning.

Med tio minuter kvar var ställningen 20–18 till Sverige som sedan länge fortsatte på den framgångsrika vägen man funnit. Sakta men säkert bröt man ner motståndet och drog ifrån i målprotokollet. Men när allt såg klart ut började Sverige spela slarvigt och gav Qatar chansen att komma tillbaka. Det krävdes en räddning i slutsekunden av Palicka för att segern, 23–22, skulle kunna fastslås.

Främst kunde man tacka Mattias Zachrisson, Lukas Nilsson och Andreas Palicka för det.