Målexplosion: Sverige till VM-final

Tre Kronor är nu klart för final i VM efter 6-0 mot USA i semifinalen. Tre Kronor jagar sitt andra raka VM-guld efter att ha krossat USA i semifinalen med 6–0. Tre mål på drygt tre minuter i mittperioden avgjorde matchen. Nu väntar Kanada eller Schweiz i söndagens final.
Danmark • Publicerad 19 maj 2018
Tre kronor firar segern med 6-0 i lördagens semifinal i ishockey-vm mellan Sverige och USA i Royal Arena.Foto: Petr David Josek

Viktor Arvidsson gjorde två av målen och lagkaptenen Mikael Backlund svarade för tre assist.

Tre Kronor tog sin nionde raka seger i detta VM och jagar på söndagskvällen sitt elfte guld genom tiderna i ishockey-VM. I fjol blev det tvåsiffrigt i antalet guld efter ett dramatiskt straffavgörande mot Kanada i Köln.

Svenskarna säkrade finalplatsen efter en vild målexplosion i mittperioden med tre mål på 3.07.

Det tog Tre Kronor från 1–0 till 4–0 i semifinalen i ett utsålt Royal arena (12 490 åskådare) där det återigen lyste gult av tusentals svenska supportrar.

De fick valuta för pengarna.

Svenskarna fick stopp på USA:s poängmaskin, storstjärnan Patrick Kane och öste sedan själva på ordentligt.

Men det var USA som startade matchen bäst och hade det inte varit för målvakten Anders Nilssons storspel hade läget kunnat vara riktigt bekymmersamt efter den första perioden.

Han räddade 16 skott, bland annat Calgarystjärnan Johnny Gaudreaus jättechans i början av matchen, då Nilsson tvingades till en imponerande snabb sidledsförflyttning innan han stoppade skottet.

Efter 14.43 petade Viktor Arvidsson in 1–0 sedan Jacob de la Rose jobbat fram pucken efter en målvaktsretur från Keith Kinkaid sedan Filip Forsberg först skjutit.

Mittperiodens målexplosion tog dessutom sin början i ett svenskt numerärt underläge då backen Adam Larsson visats ut i fyra minuter för hög klubba:

+ Magnus Pääjärvi slog in returen till 2–0 i boxplay efter 7.09 sedan Mikael Backlund fått friläge, men Kinkaid klarat. Backlund snappade upp en lös puck på defensiv blålinje och satte fart, ivrigt uppvaktad av amerikanske backen Charlie McAvoy.

+ Efter 10.05 sköt Patric Hörnqvist 3–0 i numerärt överläge sedan han blivit fri framför mål, efter snabbt spel mellan John Klingberg och Backlund som hittade Pittsburghforwarden.

+ Bara nio sekunder efteråt sköt Mattias Janmark 4–0 sedan han åkt förbi McAvoy och i sitt friläge hittat rätt mellan benskydden på Kinkaid.

Den amerikanske målvakten släppte in tre mål på åtta skott i mittperioden.

USA kämpade förgäves för att spräcka Anders Nilssons nolla. Med hela tio minuter kvar ryckte tränaren Jeff Blashill sin målvakt, vilket inte resulterade i något annat än att Viktor Arvidsson kunde skicka in sitt andra mål fram till 5–0.

Adrian Kempe fastställde 6–0.

Med semifinalsegern har Tre Kronor radat upp 16 raka segrar i VM sedan senaste förlusten – mot just USA – i den tredje gruppspelsmatchen i fjolårets turnering.