Kryss för Ystads IF i El Clásico

Å ena sidan: På tok för många tekniska fel och underläge under i princip hela matchen.
Å andra sidan: Stark moral och toppinsatser av Kim Andersson och Måns Landgren.
Sistnämnda faktorer bidrog till att Ystads IF fick med sig oavgjort i Skånederbyt mot Lugi.
Handboll • Publicerad 16 september 2018
Måns Landgren gjorde ett succéinhopp när Lugi och YIF spelade 23-23.
Måns Landgren gjorde ett succéinhopp när Lugi och YIF spelade 23-23.Foto: Mårten Svemark

– Det var upp och ner under hela matchen. Det kunde blivit två poäng, det kunde blivit noll. Som det gestaltade sig är vi nöjda med att det blev en pinne, sa YIF-tränaren Jerry Hallbäck.

Ystads IF efterlyste ett mer vässat och effektivt anfallsspel efter förlusten mot Kristianstad i onsdags men den första halvleken skvallrade om något helt annat. Bortalaget gjorde sig skyldigt till mängder av slarv som Lugi inte var sent att utnyttja.

– Det var ett pärlband av tekniska fel där i första halvlek, säkert tio stycken, fortsatte Hallbäck.

Att YIF ändå var i ledningen fram till 8–9 och ”bara” låg under med 14–12 i paus var Anders Perssons och Kim Anderssons förtjänst.

Kim var formidabel de första 30 minuterna och låg bakom det mesta i anfallsväg. Så långt hade han svarat för sex mål, två målgivande inspelningar och ytterligare två framspelningar.

Anders Persson hade också vaknat på rätt sida och fortsatte på den inslagna vägen från andra halvlek mot IFK Ystad och nämnda match mot Kristianstad. Tyvärr blev Anders skadad i slutsekunderna av den första halvleken.

När YIF hade en gubbe i utvisningsbåset satt Anders på bänken för att YIF skulle kunna ha sex spelare i anfallet. Det var när han skyndade tillbaka för att försöka förhindra Hampus Jildenbäcks skott mot tom bur som olyckan var framme. Anders kastade sig handlöst för att nå bollen men inte bättre än att han slog axeln i den ena stolpen och blev liggande med påtagliga smärtor.

För säkerhets skull inledde Måns Landgren i buren i andra halvlek och hans fantastiska inhopp tände gnistan hos hela YIF. Landgren svarade för den ena fenomenala räddningen efter den andra.

– Det var en säkerhetsåtgärd att låta Anders vila och Måns börja i andra halvlek. Men som Måns spelade fanns det verkligen ingen anledning att byta tillbaka.

Lugis försvarsspel med frenetiskt krigande och kämpande ganska högt upp i banan vållade YIF fortsatta bekymmer i andra halvlek men tack vare en lägre felprocent var gästerna ändå med i de målmässiga bakhasorna.

21–19 blev 21–21 efter två raka mål av Ludvig Hallbäck när drygt åtta minuter återstod. YIF hade sedan möjlighet till ledningsmål vid ett par tillfällen men tog inte chansen.

Närmast var Kim Andersson som frestade med ett skott när matchuret bara hade 30 sekunder kvar att ticka. Den gången var det Josip Cavad i Lugiburen som fick briljera med en fotparad.

Det spekulerades i om YIF vid erövrandet av bollen med minuten kvar skulle tagit sin återstående timeout men spelet fortsatte.

– Visst var det läge för att ta timeout men vi riskerade ju också att armen kunde kommit upp. Jag tyckte att vi hade bra tryck på Lugi där och resonerade att vi kunde behövt timeouten i slutsekunderna om Lugi till exempel hade stuckit emellan med ett mål. Det är alltid svårt att i efterhand avgöra vilket som är rätt eller fel, sa Jerry Hallbäck.

Lugi tog däremot sin timeout och hade därefter 15 sekunder på sig att avgöra. Alfred Jönsson fick sista möjligheten med ett frikast från tio meter mot sex uppställda YIF:are. På något sätt lyckades han få bollen mot mål men där stod Måns Landgren i vägen ännu en gång. Måns kom upp i totalt 15 räddningar på sina 30 minuter och hade exceptionella 62 i räddningsprocent.

– Det finns fortfarande saker att jobba med men totalt sett var det här en bättre match än mot Kristianstad senast, avslutade Jerry Hallbäck.

Nu har Ystads IF spelledigt i drygt en vecka. Nästa match är mot HIF Karlskrona hemma tisdagen den 25 september.

Mario Lipovac, Kim Andersson och Alexander Borgstedt i uppställt försvarsspel.

Måns Landgren var en levande vägg emellanåt.