Mardrömsstart knäckte Sverige

Split Artikeln publicerades
EM-premiären blev blytung för Sverige.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
EM-premiären blev blytung för Sverige.

Sveriges EM-inledning blev blytung. Med tre Ystadskillar från start öppnade man mardrömslikt mot Island. En småtapper upphämtning skapade viss nerv men Island vann med 26–24 (15–8).

– Vi spelar ändå helt okej och kommer till lägen hela matchen men vi missar fruktansvärt mycket, sa Jim Gottfridsson till TV3.

Sverige fick alltså en mardrömsstart i matchen. Bortsett från de sista tio minuterna så var första halvlek som en kollektiv kollaps för svenskarna. Inledningsvis handlade mycket om trion från Ystad – Jim Gottfridsson, Lukas Nilsson och Niclas Ekberg – som var flitiga i att avsluta men som mestadels inte var lyckosamma.

Över huvud taget hade Sverige makalöst svårt att överlista storspelande Björgvin Páll Gústavsson i det isländska målet. Jim Gottfridsson var den som hittade snabbast in i denna premiär och han bidrog stort till att Sverige ändå hade visst häng – 8–15 – inför den andra halvleken. Bland annat gjorde ”Gotte” fyra mål.

Även det svenska försvarsspelet var undermåligt och ett heltaggat Island var inte sent att utnyttja det.

– Vi kom till bra lägen men brände dem. Vi får rulla på och försöka tagga till i försvaret. Nu har vi borstat av oss den här halvleken, sa Niclas Ekberg till TV3 i pausen.

Men den andra halvlekens första kvart blev heller inget större lyft för Sverige. Ekberg var bänkad till förmån för Mattias Zachrisson och Island trummade på och var ett tag uppe i tio måls ledning. Men plötsligt började svenskarna hitta rätt och med en knapp kvart kvar skiljde det endast fem mål mellan lagen. Bland annat hade Lukas Nilsson stänkt in två mål på kort tid i denna kvalitetshöjning.

Svenskarna klättrade vidare och när Island tog timeout med sex minuter kvar var ställningen 20–23.

Men det lilla hopp som tänts slocknade snabbt. Svenskarna hamnade i en ny svacka i slutet och Island gled ifrån. Matchen slutade 24–26.

Jim Gottfridsson gjorde sex mål i matchen och anförde Sverige under upphämtningsförsöket. Han kunde kvittera ut godkänt betyg. Lukas Nilsson höjde sig i den andra halvleken efter en tung första och kom upp i tre mål. Niclas Ekberg gjorde endast ett mål och fick tillbringa en hel del tid på bänken.