Hon vill ha bättre tryck i arenan: ”Faktiskt pinsamt”

Handboll Artikeln publicerades
Matilda Lennartsson vill ha bättre ös på läktaren i Ystad Arena.
Matilda Lennartsson vill ha bättre ös på läktaren i Ystad Arena.

Ny, flådig arena.

Men tyst på läktaren.

Det vill Matilda Lennartsson, 20, ändra på. I ett upprop på facebook vädjar hon till Ystadsborna att börja heja fram YIF – så det hörs.

Österporthallen är riven och förpassad till handbollens historieböcker.

Frågan är om även en del av handbollens läktarkultur i Ystad gick i graven med Österporthallen?

Matilda Lennartsson är en av YIF-supportrarna som saknar det klassiska handbollstemplet.

– Den här hallen är fin, men det var annan stämning i Österporthallen. Den var mindre och kändes inte lika tom som arenan. Sedan var det precis som att det fanns mer gemenskap i klacken i Österporthallen, säger hon

Matilda är uppvuxen med ”vitt” blod i ådrorna. Hennes pappa Nisse och båda hennes bröder, Viktor och Filip, har spelat i Ystads IF. Själv har hon varit supporter så länge hon kan minnas.

– Jag växte upp i hallen och var alltid med när min pappa och mina bröder spelade. Sedan har det blivit att man har följt A-lagets matcher i alla år. Jag går fortfarande på varenda match, säger hon.

Krönika: ”YIF och arenan förtjänar inte detta”

Nedanför oss genomför YIF sitt sista träningsmatch inför fredagens hemmamöte med Eskilstuna Guif. Vi står på ”norra ståplats", den läktarbit som borde vara full av vita fans under hemmamatcherna.

Men riktigt så är det inte.

Nostalgi. Ystads IF i en slutspelsmatch i Österporthallen för tio år sedan.
Nostalgi. Ystads IF i en slutspelsmatch i Österporthallen för tio år sedan.

– I de två första matcherna, när hallen var ny, var det bra tryck här inne. Men sedan har det bara dött ut. Ibland har bortalagets supportrar hörts mer, det är faktiskt pinsamt. Jag vet inte vad det är med Ystadsborna, om de skäms eller vad det är. Spelar man på den nivån som YIF gör måste man ha någonting som låter på hemmamatcherna, säger Matilda.

Själv vill hon inte vara stillatigande, varken på läktaren eller i debatten. I ett facebookinlägg vädjar hon till ystadsborna att organisera sig i en klack.

”Att spela i elitserien utan klack? Det går ju inte!”, skriver hon.

– Jag har fått väldigt många delningar på mitt inlägg och en del kommentarer. Men det måste vara fler som verkligen vill ha en klack för att det ska bli något. Vi får väl se om det lossnar.

Hon tror också att en hejarklack kan ha positiv inverkan på spelarnas prestationer.

– Vi måste stötta pojkarna som springer nere på planen. Behöver de pepp så ska de få pepp. Ibland är det bara så knäpptyst i hallen...

Tidigare hade YIF en klack som gick under namnet White Angels. I samband med enstaka matcher, framförallt i slutspelet, har ”änglarna” vaknat till liv, men annars lyser de med sin frånvaro.

– Jag tror att de som drog igång White Angels i Österporthallen har blivit lite för gamla nu, det behövs en ny generation supportrar. Jag vill se både män och kvinnor i klacken och det får hemskt gärna vara ungdomar. Det viktigaste är att det låter om dem - mycket, säger hon.

Marcus Lindgren är sportsligt ansvarig på herrsidan i Ystads IF. Han välkomnar Matildas initiativ.

– Jag har faktiskt inte träffat henne, men har hört talas om inlägget på facebook. Från YIF:s sida tycker vi förstås att alla sådana initiativ är positiva och jag hoppas att Ystadsborna lyssnar på henne, säger Lindgren.

Fredagens match mot Eskilstuna Guif startar klockan 19.30 i Ystad Arena.