Melker fixar med tråd och nål – ”Mackan” trixar och gör mål

Fotboll Artikeln publicerades
12-årige Melker Andersson är en stor MFF-fantast som önskade en symaskin i julklapp. Han har sytt stora MFF-flaggor och banderoller och missar aldrig en hemmamatch på stadion.
Foto: Mark Hanlon
12-årige Melker Andersson är en stor MFF-fantast som önskade en symaskin i julklapp. Han har sytt stora MFF-flaggor och banderoller och missar aldrig en hemmamatch på stadion.

12-årige Melker Andersson fick en symaskin i julklapp.

Nu sitter han hemma i köket i Skurup och tillverkar enorma MFF-flaggor och planerar spektakulära tifon till hemmamatcherna.

– Jag gillar att sy och älskar Malmö FF, säger Melker.

Massor av skånska 12-åringar har Malmö FF som favoritlag. Vissa spelar i något av MFF:s pojklag, andra nöjer sig med att besöka hemmamatcherna.

Melker Andersson från Skurup gör mer än så.

Han tillverkar MFF-armband av pärlor och syr jättelika banderoller som dominerar på läktaren. På supporterhuset i Malmö sydde han förra året en Rosenbergflagga på 16 kvadratmeter och under 2018 kommer han att fortsätta hålla fanan högt när det gäller läktarkultur.

Den här stora hyllningen till Marcus Rosenberg skapade Melker på supporterhuset i Malmö.
Den här stora hyllningen till Marcus Rosenberg skapade Melker på supporterhuset i Malmö.

– Jag fick en symaskin i julklapp och det var vad jag önskade mig. Det kommer att bli mycket flaggmeck under 2018, säger Melker, när vi träffar honom och hans symaskin hemma i Skurup.

Var har du lärt dig att sy?

– På slöjden på Kunskapsskolan i Ystad. Jag tycker att syslöjd är roligare än träslöjd.

Mamma Åsa har ingen symaskin, men gläds åt Melkers färdigheter med sax, nål och tråd.

– Jag får väl fråga snällt om jag får låna den någon gång, säger hon och ler.

Redan i sexårsåldern började Melker gå på Malmö FF:s matcher, företrädesvis med pappa Joakim i släptåg. När det var fint väder har även mamma och syrran Ester följt med på matcherna.

Pappa Joakim hjälper Melker att skapa MFF-flaggor.
Foto: Mark Hanlon
Pappa Joakim hjälper Melker att skapa MFF-flaggor.

Men Melker har inte alltid varit nöjd med föräldrarnas val av platser på Malmö stadion. Från sin läktarstol har han slängt trånande blickar mot ”norra stå”, där de mest hängivna och entusiastiska MFF-anhängarna håller till. I väntan på att han själv ska ta en plats i startelvan – ”det vore en dröm” – vill han åtminstone stå bland de supportrar som sjunger och gungar mest på stadion.

Tjatet lönade sig. Nu har han och pappa säsongskort på den norra läktaren.

– Om man står längst fram, vid staketet, ser man matchen bra. De andra på ”norra stå” är schyssta och släpper alltid fram mig. Jag har ju mina flaggor där framme.

Känner de andra MFF-fansen igen dig?

– Ja, jag tror att en del gör det. De vet att jag till exempel har den stora Rosenbergflaggan.

Pappa Joakim finns alltid i närheten, även om han inte alltid står exakt vid sin sons sida under matcherna.

Läktarvåld och pyroteknik förekommer på fotbollsläktarna – är du inte rädd att Melker ska råka illa ut?

– Det är upp till betraktaren att avgöra vad som är farligt. För Melkers del känner jag mig ändå trygg. Det är familjärt. Visst kan det finnas grupperingar inom MFF-klacken men det är ändå det gemensamma intresset för fotboll och MFF som styr, säger Joakim.

I fjor tillverkade Melker två flaggor. Den första var en hyllning till Jo Inge Berget efter hans två mål i kvalmatchen mot Celtic. Den andra var en kaxig specialare till Real Madrid-matchen.

– Det stod ”Vem är ni?” på spanska, jag hoppas att Ronaldo såg den, säger Melker och skrattar.

När MFF premiärtränade för några veckor sedan var Melker på plats på gamla idrottsplatsen i Malmö. Då hade han tillverkat en ”tvåpinnsbanderoll” med texten ”2018, we will fucking kill you!”

– Någon tyckte det var kul, någon tyckte att det var lite grovt. Men det var så tränaren Magnus Pehrsson sa i samband en match mot IFK Norrköping förra säsongen, ”we will fucking kill you”.

Melker har i största hemlighet tillverkat en flagga, som ingen har sett – än. Han tar med flaggan vid varje match men har fortfarande inte fått användning av den.

– Jag berättar inte vad som står på den. Det finns ett speciellt tillfälle som jag ska ta fram den på, men än så länge har det inte varit rätt läge, säger han finurligt.

12-årige Melker Andersson har tillverkat MFF-armband av pärlor.
Foto: Mark Hanlon
12-årige Melker Andersson har tillverkat MFF-armband av pärlor.

Själv spelar Melker fotboll i Skurup AIF:s U13-lag och pappa Joakim är engagerad i laget och i ungdomssektionens styrelse. Melkers dröm är att en gång spela i den himmelsblå dressen, även om han trivs bra i Skurups gröna matchtröja också.

–Jag har nummer 11 på ryggen i Skurup och det hade jag gärna haft i MFF också. Det numret blev ledigt när Simon Thern lämnade, men nu har Alexander Jeremejeff fått det.

Även om fotboll är favoritsporten, har Melker sett YIF spela handboll i Ystad Arena. Han var på plats på annandagen och såg matchen mot Alingsås.

– Det var kul, men jag tycker att stämningen är rätt mycket bättre när MFF spelar hemma. Jag såg inte så många YIF-supportrar i klacken, där finns lite att utveckla, säger Melker.

Så fäster han blicken på sitt stora himmelsblå tyg på köksbordet. Han placerar tygskanten snyggt mot maskinens pressarfot och trycker på ”gaspedalen”.

Fyra mil västerut använder Oscar Lewicki sin ”passningsfot” och Marcus Rosenberg ger full gas.

MFF:s försäsong pågår för fullt.

I ett kök i Skurup.

Och på en gräsplan i Malmö.

.
Foto: Mark Hanlon
.