Rivaler fruktar fler fula derbymatcher

Fotboll Artikeln publicerades
Domaren varnar Janstorps Magnus Möller för en förseelse i derbyt i Skivarp den 23 april i fjor. En match som innehöll nio varningar.
Foto:privat
Domaren varnar Janstorps Magnus Möller för en förseelse i derbyt i Skivarp den 23 april i fjor. En match som innehöll nio varningar.

Janstorp och Skivarp tycker klassiskt illa om varandra, och när man nu får sällskap av unga Skurup i division 5 södra fruktar en del att kommunderbyna ska bli ännu fulare.

– Det kan bli rätt hätsk stämning ibland, säger Patrick Nilsson, spelande tränare i Janstorps AIF.

Och om man låter en oberoende fotbollstyckare från sydöst utse det svarta fotbollsfåret i Skurups kommun blir det Patrick Nilssons Janstorp. Jaif är ofta inblandat i hårda matcher och har – förtjänt eller oförtjänt – fått rykte om sig som ett lag som spelar fult och snackar värre.

– Det kan väl bli så, särskilt i derbyn. Ibland blir det lite överdrivet. Men det där kommer från de andra lagen också, tycker jag. Jag menar att vi i Janstorp har fått oförtjänt dåligt rykte. Vi får mycket skit, säger Patrick Nilsson.

I fjor spelade Janstorp och Skivarp i samma division 6-serie, och lagen följdes åt upp i femman. Håkan Ödahl, ny tränare i Skivarp, såg ett av derbyna i fjor och var inte helt road av synen.

– Jag blev inte jätteglad direkt. Det fanns spelare som gjorde saker som jag – om jag hade varit tränare över dem – hade tagit dem av banan direkt för.

Patrick Nilsson menar att Janstorp har oförtjänt dåligt rykte?

– Jag vill egentligen inte piska upp någon stämning, men delvis tycker jag att Janstorp förtjänar sitt dåliga rykte. Men det är på gott och ont. De har en tajt grupp som spelat ihop länge och de har jäkligt bra sammanhållning, men ibland är de inte helt rumsrena. Men alla som går dit verkar älska sammanhållningen. Nu har de dessutom ett av de bästa lagen i serien, säger Håkan Ödahl.

Och vad tycker stackars Skurups AIF, med en medelålder på 19,4 år, om att nu få upp trätobröderna i division 5? Står de pall för det tuffa spelet och munhuggeriet?

– Visst lär det bli tuffa tillställningar och mycket prestige och det är egentligen inget mer med det. De flesta tycker säkert att det ska bli kul. Jag känner bara personligen att det är viktigt att förbundet sätter rätt domare på den här typen av matcher, säger Skurupstränaren Stefan Christoffersson, och vidareutvecklar:

– Jag talar av egen erfarenhet när jag säger hur tydligt det märks när ett duktigt domarteam från högre divisioner får ta hand om de här svåra matcherna.

När det gäller det rent sportsliga är alla tränarna överens om att kommunens på papperet bästa lag inför säsongen är Janstorps AIF.

– Jag har hört att alla säger Janstorp och det får de gärna göra, de kan få favoritskapet. Jag bryr mig egentligen inte om dem utan tittar på mitt lag, säger Christoffersson.

– Janstorp är definitivt en av seriefavoriterna. Själva hoppas vi etablera oss i femman, säger Skivarpstränaren Håkan Ödahl.

Patrick Nilsson, Jaif:

– Vi har höga mål, men jag respekterar de andra lagen också. Skivarp kom före oss i serien i fjor och har bra spelare i till exempel bröderna Helmesjö (Ted och Tim). Skurup har ett ungt lag, men de brukar vara riktigt tuffa att möta ändå. Vi ser fram emot många tuffa derbyn, säger Patrick Nilsson.

Fakta

Janstorps AIF

Tränare: Patrick Nilsson.

Nya spelare: Tobias Hansson, Magnus Bönnemark, båda IFK Trelleborg, Daniel Döhle, Lövestad, Joel Gustafsson, ÖT Smygehuk, André Ylinen, Rydsgård, Jimmy Björklöv, Skurup, Richard Strand, Vanstad.

Förlorade spelare: Pano Demdal, Fredrik Holst, båda har slutat.

Placering i fjor: Trea i division 6 södra.

Skurups AIF

Tränare: Stefan Christoffersson.

Nya spelare: Albert Evans, Willy Sjöholm, båda Ystads IF U, Alfred Lindblom, Trelleborgs FF U, Ahmed Abdi Gahnug, FC Rosengård U19, Enes Yarlikay (spelade sporadiskt i fjor), Daniel Newman, comeback.

Förlorade spelare: Jimmy Björklöv, Janstorp, Elias Dagner, Sjöbo, Filip Klang Persson, Skivarp, Max Rode, Rydsgård.

Placering i fjor: Sjua i division 5 södra.

Skivarps GIF

Tränare: Håkan Ödahl (ny).

Nya spelare: Filip Klang Persson, Skurup, Philip Hansson, Pontus Hansson, båda Lilla Beddinge, Robin Sippola, Österlen FF, Alexander Naess, LB07.

Förlorade spelare: Simon Rosén, Sjöbo.

Placering i fjor: Tvåa i division 6 södra.

Visa mer...

Fakta

YA tippar division 5 södra

1. Skabersjö.

2. Anderslöv.

3. Janstorp.

4. Klagstorp.

5. Askeröd.

6. Genarp.

7. Skurup.

8. Dalby.

9. Skivarp.

10. Bara.

11. Torna Hällestad.

Visa mer...