Mexiko nästa för Henrik

Sport Artikeln publicerades

Det är inte många svenskar som fått möjlighet att vara med på Pan American Games – en av världens största idrottsfester. Men kiropraktikern Henrik Höjgaard, 50, från Ystad har blivit uttagen i det medicinska team som kommer att bistå de drygt 5 000 atleterna.

Om en dryg vecka reser Henrik Höjgaard till Guadalajara i Mexiko för att ha ett finger, eller tio, med i spelet i genomförandet av Pan American Games, PAG. Det är ett slags OS för den amerikanska kontinenten. Drygt 5 000 deltagare från 42 länder kommer att tävla i olika grenar under drygt två veckors tid.

Henrik Höjgaard är en av totalt 46 handplockade kiropraktiker som kommer att jobba under PAG. Han är den enda från Skandinavien och en av två från Europa som kommer att ”knacka kotor”, jobba med muskler och skelett, under tävlingarna i Mexiko. Den andra europeiska kiropraktikern kommer från England.

Utbildades i USA

Han utbildades i USA i slutet av 1980-talet och har varit verksam i Ystad sedan 1990. Uppdraget under Pan American Games är i princip ideellt, även om han får mat och uppehälle betalt.

– Det här blir framför allt ett äventyr. Precis som en idrottsman vill jag utvecklas och skaffa nya erfarenheter. Dessutom är det en merit att ha jobbat under Pan American Games, säger Henrik Höjgaard, som driver en klinik på regementsområdet i Ystad.

Enligt Höjgaard blir det mer och mer vanligt att kiropraktiker kopplas till olika idrottsmän och lag.

– I Amerika är det betydligt vanligare än i Europa, men trenden har börjat sprida sig. I OS i Vancouver var det första gången som kiropraktiker anlitades av IOC och vid OS i London blir de en självklar del av det medicinska teamet, säger han.

Exakt vilka atleter han kommer att få jobba med under PAG vet han inte. Men han kommer att bo och leva under samma förhållanden som idrottsmännen.

– De största idrottsmännen och lagen har egna kiropraktiker med sig. Vi är 46 stycken som tagits ut för att serva alla andra som behöver vår hjälp. Det kan handla om exempelvis rörligheten i skelettet eller olika muskelskador, säger han.