Mor och son siktar på ny finaltriumf

golf Artikeln publicerades
Mor och son Marianne och Martin Erlandsson har möjlighet att vinna YA-cupen i golf för andra året i rad.
Foto:Moa Dahlin
Mor och son Marianne och Martin Erlandsson har möjlighet att vinna YA-cupen i golf för andra året i rad.

Golf är förmodligen en av de mest generationsöverbryggande sporterna som finns.

Fråga bara mor och son Marianne och Martin Erlandsson.

Regerande mästare i YA-cupens främsta foursomegrupp som de är hoppas de på ny seger i helgen när årets finaler avgörs på Sjöbo GK.

– Vi har varit med i YA-cupen fem gånger och det är tredje gången vi är i final. De andra två finalspelen har spelats på vår hemmabana Ystad GK så det blir första gången på en annan bana, säger Martin Erlandsson, som med en nära 30 år lång golfkarriär i bagaget och 6,6 i handicap är ett pålitligt kort.

Det kan man med fog påstå även om mamma Marianne som trots att hon uppnått mogen ålder fortfarande håller stilen med 24,8 i handicap.

– Jag har varit medlem i Ystad golfklubb sedan 1965, förvisso som passiv medlem i några år när tenniskarriären tog mycket av min tid. Men jag blev klubbmästare 1970, berättar Marianne.

Det var Marianne som tog initiativet till deltagande i YA-cupen. Martin blev tillfrågad och var inte svår.

– Det är jättekul att göra något med mamma. Annars är det ju oftast att far och son gör saker ihop, säger Martin.

De familjära trådar som funnits sedan Martin kom till världen 1973 har flätats samman ytterligare på golfbanan. Nu njuter Marianne och Martin av varenda stund tillsammans på golfbanan och de kompletterar varandra på ett utmärkt sätt.

I foursome slår spelarna i laget ut på vartannat hål och sedan slås vartannat slag tills bollen är i koppen.

– Vi har ett bra koncept där vi försöker få till det så att jag slår ut på korthålen med förhoppningen att jag träffar greenerna. Om jag väljer att slå ut på de ojämna hålen får jag till exempel tre av fyra korthål i Ystad. Så vi kör samma taktik i Sjöbo.

Marianne har fördelen att kunna slå relativt långt. Det gör att hon och Martin teoretiskt sett når fram till green på rätt antal slag på samtliga hål.

– Ja, kommer jag bara iväg så ska vi nå in på två slag på par fyra-hålen i alla fall. Men det gäller såklart att undvika bunkrar, vatten och skog.

Hittills har det fungerat jättebra för Erlandssons. De tre matcher som avverkats på väg fram till finalen har vunnits med betryggande marginal.

– Det har varit ganska behagliga vinster men i den ena matchen blev det ändå lite spännande eftersom vi bara var två slag upp inför 18:e. Då var jag lite nervös men när utslaget väl satt där så kändes det lugnt igen, berättar Marianne.

– Vi slår långt båda två men jag tror att närspelet blir avgörande, säger Martin.

De tre foursomegrupperna, indelade efter handicap, har gemensam start i dag klockan 9.

Gänget som gått till final i fyrboll/bästboll peggar upp i morgon klockan 9, även det med kanonstart. I sistnämnda kategori rör det sig om fyra grupper. I fyrboll slår spelarna i laget enbart på sin egen boll och det bästa resultatet inom laget är det som hamnar på scorekortet.

Tävlingsreglerna är enkla. Laget med bästa nettoscore i respektive grupp kan titulera sig YA-cupmästare 2017.

En titt i faktarutan här intill skvallrar om att det inte bara är Marianne och Martin Erlandsson som kan stoltsera med YA-cupmeriter. Det finns andra par som också tagit hem förstapriset tidigare.

Vid närmare anblick kan man också konstatera att vissa lag eller delar av lag figurerar i både foursome- och fyrbollsammanhang.

Summering och prisutdelning är beräknad att äga rum i nära anslutning till att lagen hålat ur och begett sig tillbaka till klubbhuset, uppskattningsvis vid 14-tiden båda dagarna.

Fakta

YA-cupens finalspel 2017

Lördag 23 september, gemensam start klockan 9.

Foursome grupp 1: Marianne Erlandsson/Martin Erlandsson, Mattias Carlsson/Stefan Christiansen, Christer Hjälm/Thim Petersen, Ronnie Kristensson/Sven E Johansson, Bo L Nilsson/Kaj Jönsson, Jan-Olov Wallander/Ola Eriksson.

Foursome, grupp 2: Mikael Werngren/Niklas Bouvin, Fredrik Åkesson/Magnus Åkesson, Ing-Marie Andersson/Lotta Rosborg, Ulla-Maija Johannesson/Jan Johannesson, Mary-Ann Nyberg/Reino Nyberg, Eva Bergström/Sven-Olof Bergström.

Foursome, grupp 3: Bengt Gustavsson/Ronnie Bergström, Åke Sjöstrand/Matti Mattsson, Dan Åke Olsson/Kerstin Olsson, Sonja Andersson/Ingvar Nilsson, Malin Evnell/Elsie Undrom.

Söndag 24 september, gemensam start klockan 9.

Fyrboll, grupp 1: Rickard Persson/Fredrik Erlandsson, Jonas Börjesson/Jan Heander, Verner Arvdalen/Marie de la Motte, Mats Hellström/Markus Rönnerling, Tomas Albäck/Catherine Casimir, Gert Johansson/Patrik Forsberg, Jakob Andersson/Christofer Nässil, Sven-Olof Bergström/ Bengt Å Nilsson.

Fyrboll grupp 2: Patrik Uttelius/Henrik Larsson, Mikael Werngren/Niklas Bouvin, Arne Kristoffersson/Göran Prahl, Torbjörn Persson/Ulf Hersvall, Hans Hallin/Lena Hallin, Ingemar Nilsson/Lars Rasmusson, Hans KR Karlsson/Sten Alm, Pau Lasson/Paul Levin.

Fyrboll, grupp 3: Mikael Norlander/Maria Nilsson, Jörgen Söderberg/Kristian Nilsson, Ingrid Isaksson/Lars Lindström, Fredrik Åkesson/Magnus Åkesson, Janina Svärd/Mary-Ann Nyberg, Stefan Håkansson/Jörgen Nordin, Benny Hvidsson/Stefan Björkgren, Pia Sveborn/Jan Isaksson.

Fyrboll, grupp 4: Krister Nilsson/Barbro Nilsson, Mattias Svensson/Filip Andersson, Thomas Persson/Roland Karlsson, Claes Jönsson/Bo Frodell, Åke Sjöstrand/Matti Mattsson, Gunilla Carlsson/Ann-Christin Friis, Bengt Gustavsson/Ronnie Bergström, Lars G Andersson/Helge Bernhoff.

Visa mer...