Möte mellan muskler

Sport Artikeln publicerades

Hon blev en av Ricky Bruchs bästa vänner och en av hans sista adepter. För 18-åriga styrkelyftaren Sandra Lööv blev Rickys död till en tung sorg. Då kom Johnny Wahlqvist in i bilden.

Sandra Lööv och Johnny Wahlqvist är till det yttre varandras motpoler. Hon är blonderad och hårt sminkad – som hämtad från ett modemagasin. Han är råbarkad och bär ett vildvuxet skägg – som hämtad från urskogen.

Dessutom skiljer 20 år och 100 kilon dem åt.

Men det finns faktorer som förenar Sandra och Johnny. Båda fascineras av styrka och tycker om att styrketräna.

Sedan en tid tillbaka har Johnny Wahlqvist tagit Sandra under sina bicepsmuskler för att träna och vägleda henne i en tuff bransch. På lördag gör den något udda skånska konstellationen tävlingsdebut, när Johnny coachar Sandra under bänkpress-DM i Österporthallen i Ystad.

– Sandra har potential att bli precis hur bra som helst i styrkelyft. Hon har attityden och passionen. Jag ser inga begränsningar, säger Johnny Wahlqvist.

Sandra är en sportig tjej som bland annat har spelat fotboll i Blentarps BK och buggat i Vollsjö sportdansklubb. Sedan hon var 13 år har hon dessutom styrketränat på Kraftverket i Sjöbo. Genom sin storebror kom hon i kontakt med den förre diskusstjärnan Ricky Bruch, som också bodde i Blentarp.

Stark vänskap utvecklades och Sandra blev en av Rickys sista adepter. Den förre diskusstjärnan drillade henne i garaget på Furugatan, där han hade byggt upp ett hemmagym.

– När Ricky blev allt sjukare på slutet pratade vi om bland annat Sandra och jag vet att han hade velat att det skulle bli så här; att jag tog över där han slutade, säger Johnny Wahlqvist.

– När Ricky tränade ungdomarna i Blentarp fick han livsgnistan tillbaka. Han kände sig behövd och fick användning av sina kunskaper, säger Johnny.

Även om Johnny och Sandra hade Ricky Bruch som gemensam vän var det först på begravningen i Malmö 14 juni som de kom i kontakt med varandra.

Numera bor Sandra i Veberöd men åker till Simrishamn en gång i veckan för att, bokstavligen talat, träna under Johnny. För ofta står den 163 kilo tunge ex-världsmästaren lutad över Sandra medan hon försöker pressa upp den tungt lastade stången på sträckta armar. Dessutom får hon varje vecka ett träningsprogram med sig hem.

–  Jag har alltid varit stark och har gener som passar för styrketräning. Med Ricky fick jag en alldeles speciell kontakt och vi blev mer än träningskompisar. Jag var där i princip varje dag och hjälpte honom med städning och sådant, säger hon.

– Det fanns två sidor av Ricky, fortsätter hon. En sida som allmänheten kände till, som lite galen och speciell. Men han hade också ett stort hjärta och en fantastisk kunskap. I marklyft ökade jag 14 kilo på två veckor. Ricky sa att jag kunde bli svensk mästarinna.

Även Johnny Wahlqvist ser stor potential i Sandra Lööv och har stora förhoppningar på hennes utveckling.

– Men man ska veta att Sandra i första hand är styrkelyftare och har marklyft som sitt bästa moment. Men just nu har hon en skada i ryggen, vilket gör att hon får ligga lågt med den träningen.

Johnny och Sandra fortsätter att kämpa sig igenom träningspasset i Korsavadshallen. Innan vi skiljs åt berättar jag den tilltänkta rubriken till reportaget för Johnny:

”Skönheten och odjuret”.

–  Men är det inte lite taskigt? Jag menar, hon ser ju ändå rätt trevlig ut, säger Johnny med ett mullrande skratt.

YA:s fotograf Albin Brönmark följde Sandra Lööv. Härkan du se hans bildspel.