Motståndarnas tur att bli knäsvaga!

Sport Artikeln publicerades

Likt två boxare i + 91 kilosklassen kliver de in i lokalen. I den blå ringhörnan: Tony Hedin, HK Björnen, 190 centimeter lång och med en matchvikt på 92 kilo. I den röda: Bastian Andersson, Skurups HB, 203 centimeter och vågen pekandes på 91 kilo.

Att det inte rör sig om en fight i sporten som ofta benämns "the noble art of self defence" står ganska snart klart för alla handbollsvänner. För även om killarnas matchvikt imponerar, så fordras nog lite mer power i överkroppen för att kunna fälla en motståndare i boxningsringen. Börjar vi däremot prata i termer av löpskott, inspel och hoppskott och mängder med mål på sitt samvete så har man hamnat rätt.

Dessutom har både Tony och Bastian mängder med meriter (den förstnämnda har ett VM-brons 1993 och ett SM-guld 1992 och Bastian ett 50-tal U- och J-landskamper) och säsongen 2005-2006 ska de plötsligt ner i de lägre regionerna och spela division 2 handboll...Hur ska motståndarlagen i mediokra division 2 kunna hindra er från att dra dit minst tio bollar per match ?

– "Sikta på knäna," svarar båda killarna utan att blinka och med ett brett leende på läpparna.

Undertecknad funderar ett ögonblick över svaret men ganska snart kommer förklaringen.

– Om jag inte tappat räkningen är jag väl uppe i fyra operationer i varje knä, avslöjar Tony.

Bastian som är tio år yngre, förlorar den kampen mätt i antal kirurgiska ingrepp.

– Jag har hållit mig till ett knä, men där är jag redan uppe i tre operationer, säger tvåmetersmannen Bastian.Kan två spelare som genom åren haft klippkort på sjukhusens kirurgavdelningar i ärlighetens namn känna motivation inför spel i division 2?

– Självklart. Handboll är fortfarande lika kul som för drygt tio år sedan när jag var på topp och även om jag nöjer mig med två träningar i veckan så känner jag att jag kan bidra med en del till laget. Visserligen har jag lagt hoppskottet på hyllan (spänsten är något sämre påpekar Tony), men i stället har jag utvecklat löpskottet och dessutom har inspelningarna till linjen blivit riktigt bra på gamla dar, berättar Tony.

– Visst har jag stött många motgångar i "fel lägen". Missade till exempel min första och enda chans till spel i elitserien med IFK Malmö, på grund av mitt "porslinsknä". Men handbollen fängslar mig ännu och under försäsongen har jag faktiskt tränat tre dagar i veckan. Jag hoppas att jag ska kunna hålla mig skapligt skadefri och dels kunna bidra med ett förstärkt försvarsspel och dels med ett och annat hoppskott, ler Bastian.

Även om killarna fortfarande lägger ner några timmar handboll i veckan så finns det vinnare utanför planen.

– Jag tror åtminstone att flickvännen är glad över att vi träffas så pass ofta. För övrigt måste jag erkänna att den friare tiden läggs på ytterst oseriös verksamhet, säger Bastian och ler på sitt speciella sätt.

– För åtta månader sedan utökades familjen till fem medlemmar. Det är givetvis fantastiskt att få lite mer tid till att dagligen följa utvecklingen av nykomlingen i familjen, säger Tony. Båda "tungviktarna" är väl medvetna om att deras respektive lag tillhör några av favoritlagen till seriesegern. Men när frågan om eventuellt spel i division 1 kommer upp på agendan tvekar båda.

– För mig känns spel i tvåan precis lagom, menar Bastian och Tony har ingen avvikande uppfattning i det avseendet.

Men så länge dom spelar i tvåan gäller följande budskap till motståndarförsvaren: Huka er för nu laddar de om !

Mats Hedfors

Tony Hedin


Ålder:36

Moderklubb:Köpingebro IF

Övriga klubbar:IFK Ystad, Ystads IF, Hüttenberg, Bielefeld, Vavel och Björnen

Position:Vänsternia

Längd/Vikt:190 cm/ 92 kg

Meriter:SM-guld 1992, VM-brons 1993, ett antal U- och J-landskamperBastian Andersson

Ålder:26

Moderklubb:Ystads IF

Övriga klubbar:IFK Malmö och Skurup

Position:Högernia

Längd/Vikt:203 cm/ 91 kg

Meriter:50 junior- och ungdomslandskamper