Nalle Larssons score lägre än hans ålder

golf Artikeln publicerades
78-årige Björn ”Nalle” Larsson gick de 18 hålen på Ystad golfklubb på 76 slag.
Foto: Sprisse Nilsson
78-årige Björn ”Nalle” Larsson gick de 18 hålen på Ystad golfklubb på 76 slag.

Björn ”Nalle” Larsson har nått en milstolpe i sin karriär som är få golfare förunnat.

Han har lyckats med prestationen att åstadkomma en bruttoscore som är lägre än vad hans ålder är.

Nyligen gick 78-åringen runt de 18 hålen på Ystad golfklubb på 76 slag!

– Det har varit en målsättning nu i tre–fyra år. I fjor hade jag en runda på 77 slag när jag var 77 år och då blev jag lite förbannad. Men nu klarade jag det och det känns skönt. Jag öppnade faktiskt en flaska champagne och firade när jag kom hem, berättar Nalle.

Under denna magiska golfrond fick Nalle ihop nio par, sju bogeys och två birdies, sammanlagt 76 slag och fem över par. Han hade 40 slag på de första nio hålen och 36 på vägen hem.

– Ja, så mina birdies på hål 15 och 17 kom väldigt lägligt. När jag slog ut på 18:e visste jag att jag till och med hade råd att göra bogey för att klara mig under 78 slag så jag var aldrig nervös. Det blev par där också, berättar Nalle.

Hemligheten bakom denna speciella rond var att Nalle hittade precisionen i det långa spelet och slog rakt på vartenda hål. En lite mer långsiktig förklaring till att han alltjämt är en duktig golfare är det framgångsrika närspelet.

– Jag har tränat mycket på att chippa den senaste tiden. Det är nyckeln till en bra score, påpekar Nalle.

Han började spela golf som 30-åring 1969 och var då medlem i Hofors GK mellan Falun och Sandviken. Nalle blev den första någonsin som gjorde hole in one på Hofors. Det tog honom sex år att komma ner på singelhandicap.

30 år och ytterligare två hole in one senare gick flyttlasset från Stockholm till Ystad 2009. Någon HIO på YGK har det inte blivit ännu men däremot en till på Trelleborgs GK när YGK:s serielag där var och spelade.

Stolt men inte nöjd. Nalle Larsson har fler golfmål i sikte i framtiden.
Foto: Sprisse Nilsson
Stolt men inte nöjd. Nalle Larsson har fler golfmål i sikte i framtiden.

Som lägst har Nalle haft fem i handicap. Han var singelhandicappare ända tills han flyttade till Ystad men har fått finna sig i att ha tvåsiffrigt sedan dess. Det skyller han till viss del sina nya klubbkamrater för.

– Det beror faktiskt lite på sällskapet. Jag är van vid att man tävlar lite inom bollen och bettar lite för att hålla koncentrationen uppe men det förekommer inte mycket sådant här. Folk verkar strunta i hur de slår och snackar bara i stället. Jag efterlyser lite mer betting som kan göra folk motiverade, säger Nalle och skrattar.

Med närmare 50 år som golfspelare, fyra hole in one och ett uppfyllt mål om att gå en rond på lägre antal slag än åldern skulle man kanske kunna tro att Nalle Larsson är idrottsligt mätt. Men så är inte fallet. Han har stora planer för framtiden.

– Jag hoppas ju att den här 76-ronden inte var någon engångsföreteelse. Jag siktar på att göra bra ifrån mig på RM för 80-åringar nästa år. Och så har jag som mål att göra en albatross också. Nu när jag får slå från röd tee når jag ju fram till green på både hål 9 och 18 i Ystad om jag får på en bra drive. Jag är så tacksam för att jag har golfen. Den håller mig på benen, avslutar Nalle Larsson.

Fakta

Nalle Larsson

Bor: Villa i Ystad.

Familj: Hustrun Eleonor.

Klubb: Ystad golfklubb.

Om sitt smeknamn: ”Det är bara min syster som kallar mig för Björn. Inte ens min hustru säger något annat än Nalle. Men det passar mig bra att kallas Nalle för det finns en Björn Larsson till i Ystad golfklubb.”

Handicap: Numera 12,7 efter att ha gjort 65 netto i söndags (76 brutto).

Visa mer...