Nära 300 ungdomar på campen

Handboll Artikeln publicerades
Mattias Nicklasson och Ulf Mårtensson - lägeransvariga på YIF-campen.
Foto:Sprisse Nilsson
Mattias Nicklasson och Ulf Mårtensson - lägeransvariga på YIF-campen.

Ser ni gäng av idrottsklädda ungdomar som drar fram på Ystads gator och torg i veckan – då kan det vara handbollsspelare från Kalix.

Eller från Norge.

Nästan 300 barn och ungdomar står i centrum när Ystads IF arrangerar sin handbollscamp för fjärde året i rad. För att ro evenemanget i land krävs det ett antal skolsalar på Norreportskolan, två restauranger, 37 tränare och massor av ideellt ledare och föräldrar.

– Sedan använder vi varenda sporthall som finns att uppbringa i Ystads kommun. Det är fullt i varenda hall.

Det säger Ulf Mårtensson, som är arrangörsansvarig tillsammans med Mattias Nicklasson. De rattar ett evenemang som kräver en minutiös planering och ett minutstyrt schema.

– Det är hårt arbete, man är helt slut när veckan är över. Men när man ser glädjen i barnens ansikte och märker hur spelare från olika klubbar ”hittar varandra” och blir kompisar, ja, då är det värt allting, säger Ulf.

– Sedan är det alltid kul att komma till Åhus Beach Handboll och få tack och kramar från handbollsföräldrar över hela landet.

Genom åren har flera stora stjärnor gått in i olika ledarroller. I år heter de stora dragplåsten Jim Gottfridsson, Linus Persson, Oscar Carlén, Johan Zanotti och från damlandslaget Bella Gulldén, Johanna Westberg och Martina Thörn. Dessutom är spelarna i YIF:s A-lag både herrsidan och damsidan engagerade.

– Niclas Ekberg och Lukas Nilsson fick förhinder, de var uppbokade med något event med Kiel. Men de har varit med förut, säger Ulf Mårtensson.

Allt fler tjejer visar intresse av YIF-campen. Av de 288 deltagarna är inte mindre än 113 flickspelare. Den klubb som har flest deltagare är inte överaskande Ystads IF. Det gäller både på flick- och pojksidan.