Niclas Ekberg har fått sin stjärnstatus

Sport Artikeln publicerades

IFK Ystads landslagsman Niclas Ekberg har av Ystads idrottsjournalisters klubb utsetts till sydöstra Skånes främsta idrottsutövare 2008. Det är 38:e året i följd som priset delas ut.

- Det blev jag väldigt glad och överraskad över. Det har varit så mycket annat den senaste tiden så jag har inte tänkt så mycket på att jag skulle kunna bli aktuell för det här priset, säger Niclas.

Niclas är därmed den tredje spelaren från Ystad som under 2000-talet först utsetts till årets handbollstalang och sedan kort därefter även tagit hem titeln som sydöstra Skånes främsta idrottsutövare. Fredrik Petersen, IFK Ystad, fick talangpriset 2002 och blev utsedd till årets idrottsutövare 2005. Oscar Carlén, Ystads IF, tog samma priser 2005 respektive 2007 och Niclas Ekberg gjorde motsvarande resa på ett år eftersom han blev årets talang så sent som i fjor.

Även på andra plan har det gått fort för honom. Beskedet om att han skulle få ikläda sig den glågula A-landslagsdressen slog ner som en bomb i handbolls-Sverige tidigare i höst men i debuten visade Niclas att förbundskaptenernas beslut inte varit förhastat.

Niclas var hundraprocentig i kontringar, straffar och kantlägen och satte tolv mål i EM-kvalmatchen mot Turkiet i början av november.

Nu är han uttagen i den trupp som ska spela landskamper i början av januari och sedan åka till VM i Kroatien. Förmodligen blir det så även om några namn ska bantas bort från den ursprungliga 26-mannatruppen. - Det är Staffan Olsson och Ola Lindgren som bestämmer men jag hoppas givetvis att jag får komma med till VM, säger Niclas.

Skulle det mot förmodan inte bli något VM-deltagande med A-landslaget finns chansen även med U-landslaget. Till våren skrider Sverige till verket för att försöka kvala in till VM.

- Det hade varit kul att vara med där också. Det är ju jämnåriga killar som jag känner väl och har spelat med länge, berättar Niclas.

Niclas har en säsong (förutom innevarande säsong) kvar på sitt kontrakt men drömmer om att bli proffs utomlands någon gång i framtiden.

- Att få spela i ett lag med stor arena och mycket intresse kring lockar. Det hade varit en sporre att få komma ner och kämpa i ett sådant lag. Men jag vill samtidigt inte ta några förhastade beslut. Om jag bestämmer mig för en klubb så ska det kännas rätt både sportsligt och på andra plan. Sedan får det ta den tid det tar att hitta rätt.

Även om han är regerande skyttekung i allsvenskan, en av elitseriens pålitligaste målskyttar och har fått göra A-landslagsdebut är Niclas väldigt ödmjuk.

- Jag är absolut inte någon fulländad handbollsspelare. Jag kan bli bättre på många sätt, framför allt bli starkare. Och rutinen som kommer efter hand har jag ju inte än, avslutar årets idrottsutövare i sydöstra Skåne.