Drömslut på Frida Parkhagens karriär – föll i tårar: ”Det är jobbigt...”

Fotboll Artikeln publicerades
Frida Parkhagen hissades efter guldet – och sin sista match. Sedan lämnade hon idrottsplatsen.
Frida Parkhagen hissades efter guldet – och sin sista match. Sedan lämnade hon idrottsplatsen.

Skyttedrottningen Frida Parkhagen, 30, gjorde sitt andra mål med en minut kvar att spela av YA-cupfinalen mot Pandora.

Målet betydde 10-2 till Hammenhög och det var sista gången hon rörde bollen. I karriären.

– Att få avsluta med en titel med det här gänget... det kan inte bli bättre, säger Frida och torkar tårarna.

De senaste tio åren har Frida Parkhagen varit en av den sydöstskånska fotbollens bästa anfallare.

Troligen den bästa.

Hon är en slitvarg och notorisk målskytt, som aldrig lämnar planen utan en genomsvettig matchtröja och sällan gör det utan att ha gjort mål.

YA-cupfinalen mot IK Pandora var inget undantag.

Frida gjorde två mål, varav fullträffen till 10-2 i minut 89 var ett av matchens snyggaste; ett hårt långskott där satte bollen sattes i en hög båge över målvakten för att segla in strax under ribban.

Det var sista gången som Frida Parkhagen rörde bollen i finalen – och i sin aktiva karriär.

Hon lämnar nu fotbollen och hon gör det som serieledare i division 1, vinnare av YA-cupen – och med massor av känslor i kroppen.

När hon hissades av lagkamraterna gick det inte att hålla tillbaka tårarna.

– Jag ville egentligen inte ha det så stort, för jag är känslig av mig. Det är fina tjejer, det här. Vissa har jag spelat med i många, många år och vissa är jag 10-12 år äldre. Men det märks inte, vi är på samma nivå, säger Frida.

YA-cupmästare 2019: Hammenhögs IF!
YA-cupmästare 2019: Hammenhögs IF!

Varför väljer du att sluta just nu?

– Kroppen håller inte längre. Det är knä och ljumskar, jag är sliten. Egentligen skulle jag ha slutat efter förra säsongen, det är ren bonus att jag har spelat i vår. Jag vill själv kunna ta beslutet att sluta och inte att någon skada sätter stopp för mig. Det är jättejobbigt nu, men i längden är det ett rätt beslut.

Frida Parkhagen under sin sista match i karriären.
Foto: Mark Hanlon
Frida Parkhagen under sin sista match i karriären.

Separerar du helt från fotbollen nu?

– Från själva spelet, ja, men inte från klubben eller från laget. Jag kommer att vara på så många träningar jag kan, för det sociala är viktigt. Jag vill stötta tjejerna på andra sätt.

Hur kommer du att hålla igång framöver?

– Det är inga problem. En framtidsdröm är att genomföra en svensk klassiker. Jag har börjat på det ett par gånger, men fotbollen har alltid kommit emellan.

Kommer klubben att värva in någon ny skyttedrottning nu?

– Det tror jag inte. Det finns tjejer i truppen som är sugen på min plats och som kommer att göra det jättebra.

Cecilia Temler firar guldet.
Cecilia Temler firar guldet.

Hammenhögs IF dominerade YA-cupfinalen med eftertryck. Redan efter tre minuter gjorde Julia Mellberg 1-0 och sedan rann det snabbt iväg. Av någon anledning väntade Pandora tills den 24:e minuten att lägga sin första bonusstraff och i det skedet stod det redan 3-0 till Hammenhög. Nästa straff valde Ystadslaget att lägga vid ställningen 7-1! Båda gångerna var Alicia Thoresen stensäker från straffpunkten, men om Pandora skulle kunna skapa tillstymmelse till nerv hade det nog krävts att bonusstraffarna gett 2-0 direkt.

Hammenhögs IF gjorde kanske inte någon topprestation. Därtill var effektiviteten lite för dålig. Men man svarade ändå för massor av genomtänkta anfall och distinkta avslut.

IK Pandora fick sig en viktig genomkörare inför omstarten i division 3, där laget ligger lite småpyrt till.

– Alla kämpade hela matchen och det känns som om att vi är mycket bättre förberedda inför hösten än vad vi var inför våra. Vi får tillbaks några långtidsskadade spelare också, så jag tror att vi kan lyfta oss i tabellen, säger tränaren Bent Thoresen, som också passade på att hylla Hammenhög.

– Det är bara att konstatera att de är bättre. Vi försökte göra det svårt för dem i första halvlek och jag tycker att vi gjorde det bra så länge vi orkade, sa Pandoratränaren medan hans tjejer fick ta emot silverplaketterna.

Hammenhögs kapten Maria Rix lyfter pokalen mot lyckliga medspelare efter ännu en YA-cupseger.
Foto: Jan Ohlsson
Hammenhögs kapten Maria Rix lyfter pokalen mot lyckliga medspelare efter ännu en YA-cupseger.
Jubel efter ett av Hammenhögsmålen i den första halvleken.
Foto: Mark Hanlon
Jubel efter ett av Hammenhögsmålen i den första halvleken.

Fakta

Hammenhögs IF-IK Pandora 11-2 (5-1)

Målen: 0-1 Julia Mellberg (3), 0-2 Sofia Anker Kofoed (16), 0-3 Maria Rix (23), 1-3 Alicia Thoresen (23, bonusstraff), 1-4 Sofia Anker Kofoed (26), 1-5 Frida Parkhagen (39), 1-6 Silje Thögersen (49), 1-7 Tilde Johansson (59), 2-7 Alicia Thoresen (61, bonusstraff), 2-8 Sofia Anker-Kofoed (76), 2-9 Josefine Rydle (83), 2-10 Frida Parkhagen (89), 2-11 Sofia Anker Kofoed (90).

Publik: 288.

Avslut: 26-5

Skott på mål: 16-2

Hörnor: 7-0

Varningar: 0-1

Visa mer...
Foto: Mark Hanlon
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.