Nytt Skånederby – då tog Malmö revansch på YIF: ”Problem när de tog bort Kim”

Det var mindre än en vecka sedan YIF mötte Malmö. Då var det i Ystad Arena och YIF vann. Nu var det i Baltiskan då var det en helt annan historia.
Och en helt annan vinnare. Malmö vann Skånederbyt med 29–23 (10–10).
Handboll • Publicerad 26 december 2018
Jerry Hallbäck tvingades konstatera att det blev tvärstopp i Malmö på annandagen.Foto: Mark Hanlon

Mario Lipovac blev mållös och var inte alltför nöjd när han intervjuades i Cmore efter matchen.

– Vi fick jättestora problem när de gick ut i sned 5–1 och plockade bort Kim (Andersson). Bakåt släppte vi in lite för lätta mål, sa Lipovac, som fick frågan om det var svårt att möta Malmö igen, så kort efter att man slagit dem i Ystad.

– Vi har så klart sett video från matchen och visste vad vi skulle göra. Men man måste leverera när det är match också. Det var för slarvigt i dag, menade Lipovac.

Det blev en första halvlek där lagen hade stora problem att göra mål. Hemmamålvakten Dan Beutler och YIF:s dito Anders Persson gjorde förvisso goda insatser, men det var snarare ramstarka försvar som höll siffrorna nere. Kanske hade lagen varandra i färskt minne, eftersom man ju möttes ett par dagar före julafton, men YIF som hemmalag och segrare.

Lagen körde fast i varandras försvarsspel och känslan var att det aldrig blev något riktigt flyt i matchen i första halvlek. Ludvig Hallbäck hade några lyckade genombrott och Kim Andersson ett par lyckade skott, men annars hade ”di vide” svårt att tränga in nära mål.

Och då var det ändå YIF som förde matchen, och som ledde nästan hela första halvlek. Man gick tidigt upp till 3–1 och höll sedan en ledning på mellan ett och tre mål fram till att Malmö kvitterade till 9–9 med några få minuter kvar av halvleken.

Andra halvlek så, och problemen med att producera mål fortsatte för YIF. Det dröjde nästan fem minuter innan formstarke Johan Dahlin satte sitt andra mål för matchen och YIF:s första i den andra halvleken.

Samtidigt lyckades Malmö inte nämnvärt övertrumfa YIF:s produktion och Måns Landgren, som kommit in i gästernas mål i paus, höll nere hemmalagets siffror.

Efter tolv minuter hade hemmalaget ändå lyckats rycka åt sig en tremålsledning, 18–15, och Ystads IF tog timeout.

Malmös ledning bestod dock och med tio minuter kvar att spela var hemmaledningen 24–20. God råd började, som man säger, bli dyra. Ännu dyrare blev de när Magnus Persson medelst en snurrfint satte 25–20. Bara åtta minuter återstod och YIF tog sin andra timeout på kort tid i andra halvlek. En timeout som Kim Andersson – till synes högeligen förbannad – dominerade med sin stämma och med sina gester.

YIF slarvade i anfallet och Malmö satte 26–20 i tomt mål. Här började matchen kännas körd för YIF.

Malmö fick två spelare utvisade med fem minuter kvar och ställningen 27–21. Det var YIF:s absolut sista chans att fixa poäng i matchen. YIF åt in två mål men när Robert Månsson satte 28–23 på straff var det god annandagsnatt och ridå ner för Ystads IF.