Ohlsson: "Den lokala fotbollen en större grej än allsvenskan"

Sport Artikeln publicerades
Jan Ohlsson
Foto:Bass Nilsson
Jan Ohlsson

YA:s sportchef Jan Ohlsson ser fram emot den lokala fotbollspremiären.

Förra helgen sparkade allsvenskan i fotboll i gång.

Det är en stor sak för många människor. Allsvenskan i fotboll är en klassiker i svensk idrott. En institution som är omhuldad och omtyckt, ja, som kanske till och med får lite väl mycket kärlek och om man ser till standarden i en internationell jämförelse.

Men oavsett hur många som vallfärdar till de allsvenska arenorna är mängden publik inte i närheten av hur många som runt om i landet kommer att följa den lokala fotbollspremiären till helgen. En del av oss kan visserligen ha en liten kärleksaffär på avstånd med ett allsvenskt lag – i mitt fall Halmstads BK, obesegrad nykomling – men ofta finns det ett lokalt lag som ligger betydligt närmare hjärtat.

Laget kan heta Glemmingebro IF. Skivarps GIF. Eller varför inte Burträsk FF. Det finns tusentals småklubbar över hela landet och det är i deras "svansar" som vi hittar människorna med den äkta passionen för fotboll. Eldsjälar som inte bara sätter sig till rätta på en bekväm allsvensk läktarstol och hejar, utan som är beredda att jobba praktiskt för att det ska finnas fotboll i byn.

Allsvenskan är populär. Men för många är det också en låtsasvärld med anonyma spelare, obegripliga huliganer och dyra biljetter.

Den närodlade fotbollen är tillgänglig för alla.

Ystads Allehanda tar den lokala fotbollen på allvar. Visst, vi kommer vi att följa det allsvenska dramat i allmänhet och Malmö FF:s kamp att försvara guldet i synnerhet. Men det är på den lokala fotbollen vi verkligen är experter.

Fram till den lokala premiären har vi varje dag granska samtliga lag i området. Vartenda nyförvärv presenteras, varenda målsättning förmedlas och varenda serie tippas (se länkarna här i artikeln).

När seriefotbollen nu kommer i gång är det bara Ystads Allehanda som ger er en heltäckande bild över skeendet. Som en av få tidningar i Sverige skriver vi om varenda seniormatch som spelas i alla serier - ända ner i division 7.