Ohlsson: "En halv sekund i Rio bakom succén i Göteborg"

Sport Artikeln publicerades
2 bilder

YA:s sportchef Jan Ohlsson fick uppleva lokal idrottshistoria på Ullevi i Göteborg.

Peder Fredricson är en ödmjuk man. Efter EM-guldet på Ullevi tackade han alla i sin omgivning, sin familj, sin stab på Grevlunda, publiken, arrangörerna.

Sin häst, naturligtvis.

Jag har nog aldrig upplevt en människa dyrka en häst lika mycket som Peder gör med All In. Åtminstone inte sedan den rödlätte hästägaren Calle Wihlborg från Snogarps gård utanför Sjöbo gick bananas i TV4, när Commander Crewe vann elitlopppet 2012. Calle tappade det fullständigt.

Peder Freddricson är mer behärskad och välformulerad, men kärleken till sin häst är minst lika stark.

Även om EM-guldvinnaren ville lyfta fram många människor som sliter med honom i vardagen, är frågan om ändå inte engelsmannen Nick Skelton har haft störst inverkan på Peder Fredricson i hans EM-satsning.

Det var Nick Skelton som vann OS-guldet i Rio de Janeiro för ett år sedan, 53 hundradelar före Österlenekipaget.

Den där halvsekunden har gnagt hos Peder Fredricson. Den har varit ett irritationsmoment, som drivit Fredricson till att bli ännu bättre, ännu snabbare; ännu mer noggrann med detaljerna.

Förfogar man över världens bästa hopphäst – då är bara guld bra nog.

Ända sedan All In vaknade upp efter sin operation 25 oktober (magkrångel) har planen mot EM-guldet varit utstakad. Peder Fredricson må ha en stor vinnarskalle, men hans storhet ligger även på ett djupare plan. Få andra ryttare i världseliten, om än någon, har en lika god förmåga att lära känna sin häst och tolka olika signaler. Peder vet exakt vad All In klarar av och när det blir för tuff belastning. Han har knäckt koden mellan gas och broms. Sedan 2012, när All In lämnade Belgien för Österlen, har ekipaget utvecklat ett samarbete som borde få många i hästvärlden att vallfärda till Grevlunda för studiebesök.

Det finns mycket att säga om All In. Det är en ”cirkushäst” med unika fysiska egenskaper, men som utanför manegen också kan vara en lite egensinnig herre. Under EM-tävlingarna gjorde dressyrfantomen Patrik Kittel en iakttagelse:

– När man ser All In trava runt på framridningen tänker man ”var ligger ridskolan” men så kommer han in på banan och så säger det bara poff och så åker frambenen upp.

Peder Fredricson och All In är Europamästare.

Nu ska Österlenekipaget hem till gården. Njuta. Sedan ska det börja filas på nya utmaningar. För karriären är inte slut med EM-guldet, tvärtom, det finns massor av hinder att passera och mästerskap att vinna.

Eller som Peder uttryckte det:

– Har man väl satt sig i en sportbil vill man inte kliva ur den.