Så spelar Öster i hemmapremiären

Sport Artikeln publicerades
6 bilder
Foto:Arkiv YA

YA:s sportchef ser glädjande tecken för damidrotten i området.

Satt just och tänkte på damidrotten i vårt område. Så bra det går nu.

Det är inte så att jag i vanliga fall inte ägnar många tankar åt damidrotten. Tvärtom. På jobbet försöker vi ständigt hitta vinklar som lyfter fram tjejerna, för de kommer inte lika naturligt till oss i en sportvärld som domineras av män.

I min vardag möts jag ständigt av hårt tränande tjejer. Jag träffar dem i Sandskogens motionsspår, på gym, när jag hämtar och lämnar dottern på Studio Danza, i GK Splitts blomstrande verksamhet och lite varstans. Min erfarenhet är att tjejer är väl så duktiga som killar på att tillgodo kroppens behov av fysisk träning. Man hittar bara lite andra miljöer för sin träning, miljöer där det nödvändigtvis inte behöver utses segrare eller slås rekord.

Däremot har jag grubblat på varför sydöstra Skåne har så förtvivlat svårt att få fram framgångsrika damlag i någon våra stora bollsporter? Och varför det finns så få damlag över huvud taget?

För några år sedan hade Skurup BTK ett lag i damernas högsta serie i bordtennis. Laget är nerlagt. I våra fem kommuner finns det sammanlagt bara ett enda damlag i innebandy. Samma sak i handboll: Ett enda damlag i fem kommuner. Det här är en kraftig tillbakagång jämfört med hur det såg ut för bara några år sedan.

På fotbollssidan ser vi hur lag slås samman eller läggs ner. Bara inför årets säsong har både Charlo och Lövestads IF monterat ner sina damlag och på måndagen nåddes vi av oroande rapporter kring Österlen FF:s verksamhet. Även på den kanten finns ett lag med överlevnadsproblem.

Det lokala föreningslivet hade mått bra av fler damlag. Ska tjejer stimuleras att idrotta krävs det framgångsrika lag och individer att identifiera sig med och se upp till på hemmaplan.

Men – nu lyfter det! Även om bredden inte finns där, så håller en spets på att skapas. När andra letar vårtecken ute i naturen ser jag glädjande tecken inne i sporthallar. Den senaste tiden har det firats med guldhattar och bubbel när lokala damlag avancerat till historiskt höga nivåer.

För någon vecka sedan tog Ystads IF:s damlag steget upp i handbollens division 1. Visserligen gjorde IK Pandora en säsong i samma division för många år sedan, men det här kändes på något vis ändå som ett genombrott för damhandbollen. Det var fullt pådrag i Ystad Arena, maskoten Gripen frotterade sig med damspelare för första gången, och det sattes nytt publikrekord.

Och för mindre än en vecka sedan var det damerna i Skurups innebandyklubb som kvalade sig upp i division 1. Även det är en historiskt hög nivå för ett lag som till största delen består av spelare i åldern 18-20 år från den egna verksamheten. Även i Skurup slogs det publikrekord.

När damernas division 1-fotboll har premiär till helgen skickar sydöst in inte mindre än två lag på planen: Hammenhögs IF och nykomlingen Skurups AIF.

Den här våren har sydöstra Skåne alltså damlag med 1-status i innebandy, handboll och fotboll. Dessutom tillhör Österlens ridklubb elitallsvenskan med ett hopplag som åtminstone till hälften består av tjejer.

Och när vi ändå är inne på ämnet framgångsrika tjejer. Det tål att påpekas att Ystad i dagarna fick med inte mindre än två spelare i volleybollens A-landslag, Filippa Hansson och Stina Rix. I Trelleborg befinner sig just nu fotbollsmålvakten Hilda Carlén från Öja på uppdrag med A-landslaget och i Malmötrakten förbereder sig Lina Nilsson (Ystad) och Mia Persson (Sjöbo) inför den allsvenska premiären med Rosengård respektive LB 07.

Så bara kör på, tjejer. Den här sportvåren tillhör er!