Ohlsson: ”Tjejerna lyfter idrotten – lokalt och globalt”

Sport Artikeln publicerades

YA:s sportchef Jan Ohlsson hyllar tjejernas frammarsch på bred front.

Herrejäklar, vad hon körde, Stina Nilsson. Sprintdrottningen från Malung gled ifrån sina konkurrenter på ett sätt som nästan fick mig att tro att förbundskapten Rikard Grip hade placerat en osynlig motor och mottagare på Stinas skidor och att han själv stod bakom bakom en sydkoreansk gran och gasade med joystick. Snacka om drag under galoscherna. Stina var nästan övernaturlig i sin framfart. Hon gick inte på vatten men sprang på snö - snabbare och mer obekymrat än någon av sina konkurrenter. Det var utklassning från första till sista heat, från första till sista stavtag.

På spelens femte dag hade Stina Nilsson prickat in formen med kirurgisk precision. Varken mjölksyra eller snöyra eller Falla kunde få henne att falla. Stina Nilsson levde upp till förväntningarna på ett sätt som fick tankarna att gå till Sarah Sjöström. I sina bästa stunder lämnar båda tjejerna resten av världseliten en bra bit bakom sig.

Jag ser för övrigt flera likheter mellan Sarah och Stina. Båda är födda 1993, folkkära, blonda, ett halvt huvud längre än sina konkurrenter och har en kropp som tycks vara designad för just sin sport.

Sedan får vi inte glömma bort Charlotte Kalla. Det var hon som visade vägen i skogen när hon i lördags växelvis diagonalade och skejtade hem guldet i skiathlon. En stor personlig triumf, förstås, men segern tycks ha gett en adrenalinpuff åt hela den svenska truppen på Alpensias skidstadion utanför Pyeongchang. Som för övrigt inte tycks vara en särskilt vänlig eller förlåtande plats att åka skidor på. Brrrr.

På betydligt närmare håll har vi sett andra idrottande tjejer få ett karriärlyft. Stephanie Holmén från Österlens ridklubb vann världscuptävlingen i Zürich efter två felfria rundor. Vilken fräck entré i världseliten som ”Steffi” och Flip´s Little Sparrow gjorde. Stephanie har länge varit en talang, men nu kan vi verkligen prata om en galopperande utveckling. Dessutom kom världscupsegern inför ögonen på arbetsgivaren Peder Fredricson, som själv tillhörde de besegrades skara. Eleven slog mästaren. Men det finns ingen prestige alls i det där, Peder gläds åt alla som släpar hem pokaler till Grevlundagården. Själv har han bland annat bidragit med ett par Jerringprisskålar som det lär förvaras bananer och äpplen i. En idrottsgala till – och Peder kan mycket väl slänga ihop ”Fruktsallad a´la Jerring”.

Stephanie Holmén gör för övrigt en intressant start i Gothenburg Horse Show nästa vecka. Hon tillhör inte favoriterna, men lurar strax bakom – som en dark horse. Både Steffi och ”Flippan” kan vara material för OS i Tokyo om drygt två år. Spännande.

Men det är inte bara Stephanie Holmén som har utmärkt sig på sistone. I området finns flera kampsportstjejer som har spänt musklerna i olika sammanhang. Boxarna Sara Svensson, Skurup, och Thelma Eskilsson Sagerfeldt, BK Viljan, blev mästare när världens största renodlade boxningsevent för kvinnor, Golden Girl Championship, avgjordes i Borås. Och vid seniorernas SM i brottning trillade två medaljer in på det lokala kontot genom Skurupstjejerna Bianca Kristensson (silver) och Ellen Kirchner (brons)

Ja, ni ser. Tjejerna tar för sig, i vått och torrt, lokalt och globalt.

För övrigt blev det i dagarna klart att Ann-Helén Grahm från Tomelilla blir sydöstra Skånes nästa export till fotbollsallsvenskan. Ann-Helén blir tränare i Hammarby IF.

Som sagt. Det går bra nu. För tjejerna.