Annons

Ohlsson: ”Välkomna på sportsidorna, alla bortglömda veteraner”

Publicerad 1 februari 2019 • Uppdaterad 2 februari 2019

Månadens talang är en av YA:s mest uppskattade artikelserier och har rullat på sportsidorna under elva år. Inte mindre än 132 ungdomar – 66 tjejer och 66 killar! – har uppmärksammats och prisats. För två år sedan valde vi att låta talangerna lämna över scenen åt tolv eldsjälar och 2019 tar YA-sporten nästa steg.

Den här gången sätter vi fokus på en grupp utövare som tränar och tävlar i skymundan av det publika idrottslivet, men som kan prestera på en förbluffande hög nivå.

Annons

Nämligen veteranerna. Grånade damer och herrar, som har sina glansdagar bakom sig och en karriär som kanske peakade för 20, 30, 40 eller 50 år sedan. Men som har kommit in i andra andningen och är på ständig medaljjakt på våra arenor.

Vi vet att människan är allt friskare och lever längre. Det fanns en tid när stödkäppen var en vanlig 40-årspresent, men i dag svingar 40-åringar hantlar eller golfklubbor.

Det finns läkare som menar att träning är överlägsen all medicin som går att skriva ut på recept. Skelettet blir starkare, steget snabbare, tanken skarpare. Färsk forskning visar till och med att träning för människor som är över 90 år minskar risken att drabbas av demens.

Sannolikt har människan, i sitt yrkesliv, aldrig varit lika stillasittande som hon är nu. Samtidigt har det aldrig funnits lika många gym i sydöstra Skåne.

Sambandet är tydligt.

Jag har själv ganska nyligen passerat 50-strecket och tillhör skaran som har ökat träningsdosen med åldern. Konditionen är bättre och kroppen starkare nu än när jag var 30. Från att ha tyckt att all form av konditionsträning är urbota trist har jag på gamla dagar gjort flera halvmaror och sprungit Stockholm Maraton ett par gånger.

För egen del är syftet enbart att uppnå de hälsoeffekter som träningen ger. Andra attraheras av att mäta sig med andra, av den ädla kampen sida vid sida. Veteranidrottarnas triggas av mållinjer och prispallar och tävlingshornen har aldrig upphört att växa.

Några av dem kommer ni att möta på de här sidorna.

I dag drar vi igång Månadens veteran och först ut är bordtennisspelaren Peter Larsson.

Hör av er med förslag på andra veteraner i området som passar in i den här serien.

Annons

För vi vet att de finns där ute, i varenda by.

Idrottens Grå pantrar.

Jan OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons