Oskar, 17, ger all sin tid åt reining: ”Det är mitt liv”

Ystad Artikeln publicerades
Oskar Eriksson har bara haft stoet Klassy i cirka en månad då hon köptes från Nederländerna. Han säger att han har stora planer för henne i framtiden.
Oskar Eriksson har bara haft stoet Klassy i cirka en månad då hon köptes från Nederländerna. Han säger att han har stora planer för henne i framtiden.

Totalt hängiven. Med de två orden kan man träffande beskriva 17-årige Oskar Eriksson från Kverrestad. Han lever och andas sporten reining varje dag året om. Inga sidosysslor får plats på hans schema. ”Det här inte bara ett intresse. Det är mitt liv”, säger han.

Man behöver inte prata länge med Oskar Eriksson förrän man förstår att han bär på en alldeles särskild passion för bedömningssporten reining (se faktaruta). Han förklarar att han är uppvuxen med sporten och att familjen alltid haft hästar på gården. Sedan tolv års ålder har han tävlat framgångsrikt, nu är han snart 18 år och flyttade för ett år sedan från Nyköping till Kverrestad för att bättre kunna satsa på sin sport, en satsning som måste beskrivas som fullständig.

– Jag går upp på morgonen och tar ut mina hästar, sedan åker jag till skolan och direkt när jag kommer hem rider jag mina hästar igen. Det finns inget annat för mig. All min tid lägger jag på mina hästar, jag har inte tid till något annat. Mina föräldrar är till exempel i Thailand nu, men jag stannar hemma och rider. Har jag semester så är det med mina hästar, kanske på en tävling, säger Oskar Eriksson.

Vad säger dina klasskompisar om din hängivna inställning?

– Mina klasskompisar ser mig bara i skolan. Jag har inte så mycket tid att hänga med kompisar. Om jag gör det så får de följa med till stallet. Eftersom jag inte bott så länge i Skåne har jag inte så starka band här än, men i Nyköping var det så. Om jag umgicks med någon så fick den hänga med till stallet och hjälpa till och rida lite, så kunde vi kanske hitta på något annat efteråt, säger Oskar Eriksson.

Kläderna i reining andas väldigt mycket amerikansk söder.
Kläderna i reining andas väldigt mycket amerikansk söder.

Det är inte den vanligaste sporten han har valt att ägna sig helhjärtat åt. Ofta måste han förklara för människor han möter vad det egentligen är för idrott han sysslar med.

– Det får jag verkligen göra. Det är inte så många som har koll på vad reining är. Inom westernridning finns det mer än 50 olika grenar och det är reining som är den största. Det är där det finns ett VM och det har även kommit med i ridsportsförbundet, säger Oskar Eriksson.

Oavsett sportens popularitet är han fast besluten om att ägna all sin kraft åt att så småningom kunna leva på denna livsstil.

– Jag har inte kommit dit än, jag har två år kvar på gymnasiet. Men planen är att kunna göra det framöver. Min pappa är väldigt driven i företag och försöker bygga vår gård till ett företag. Min dröm är att kunna försörja mig på mina hästar, att träna och tävla dem och att även ha kunder som ställer sina hästar hos mig. Det är en dröm att komma dit.

Oskar Eriksson har nått många fina framgångar med valacken Junior.
Oskar Eriksson har nått många fina framgångar med valacken Junior.

Han beskriver sig själv som en person som älskar att tävla och han ser fram emot några större tävlingar 2019, bland annat en på Hälldala ranch där han själv tränar, bara ett stenkast från bostaden.

– Det är fantastiskt underlag här på Hälldala, det bästa i Sverige. Och i maj är det en jättestor tävling här. Det är 100 000 kronor i prispengar fördelade på fyra klasser. Sedan är det EM i Danmark i sommar. Där har jag stora planer för ungdomsklassen speciellt. Jag har planer på att ta EM-guld där med Junior (valack, köpt i USA). Sedan är det tyska futurityt som är öppen bara för fyraåringar. Där har jag planer på att tävla med Klassy (fyraårigt sto, köpt i Nederländerna). Där kan det vara stora prispengar och det är riktigt hård konkurrens.

Läderboots och sporrar är givna attiraljer för en reiningryttare.
Läderboots och sporrar är givna attiraljer för en reiningryttare.

Han tror och hoppas att reining kommer växa som sport i Sverige och vill gärna vara med och bidra till det. Längs denna strävan kan man vara säker på var man oftast finner honom – i ridhuset på Hälldala ranch.

– Genom träning kommer framgång. Jag tränar för att bli bättre varje dag, säger han beslutsamt.

Får jag fråga – är det aldrig motigt att leva så här?

– Jo, det är klart. Det händer att man känner att man bara vill ge upp allt och sälja hästarna. Men det är bara att kämpa sig igenom sådant.

När kan det inträffa?

– Vintertid. Då är det dåligt väder, det är inga tävlingar, säsongen är död och hästarna är lite sega och det händer inte så mycket. Man bara rider och rider och nöter. Då kan det vara lite segt.

Oskar Eriksson blir inte kvar länge i den negativa utsagon. Han vänder snabbt tillbaka mot ljusa tankar och de dominerande känslorna.

– Nu när det är vår och vädret börjar blir bättre blir det annorlunda. Tävlingarna börjar komma i gång och ja, då är det en helt annan sak. Då tvekar man inte en sekund.

 

Fakta

Oskar Eriksson

Ålder: 17, fyller 18 om tre veckor.

Bor: Kverrestad.

Familj: Mamma, pappa, en storebror och två lillasystrar. Flickvän.

Sport: Reining.

Aktuell: Satsar allt på reining. Har flyttat från Nyköping till Kverrestad för att underlätta satsningen.

 

Visa mer...
Oskar Eriksson.
Oskar Eriksson.

Fakta

Reining

Reiningens ursprung kommer från arbetet med hästar och boskap på en ranch och blev sedermera en tävlingsgren i USA och är där erkänd som sport sedan 1949.

När du tävlar i reining ska hästen gå villigt (inte visa några tecken på motstånd), ryttaren ska kunna guida hästen och kontrollera varje rörelse hästen gör (hästen ska inte "tänka själv" utan lyssna på sin ryttare).

I en reiningtävling rids ett så kallat mönster dvs olika manövrar i en viss bestämd ordning. Ett reiningmönster rids i galopp och innehåller ett antal manövrar bl a galoppombyten, spinn och sliding stop (reininghästen har speciella bakskor för att kunna utföra sliding stop).

Reining är en bedömningsport och domaren tittar på mjukhet, finess, attityd och snabbhet, detta premieras om det är väl utfört, den som höjer svårighetsgraden är den kontrollerade farten.

Källa: Svenska ridsportsförbundet.

Visa mer...