Annons

Österlens RK höll hela vägen – svenska mästare igen

Fem laghoppningssegrar i rad, det är bästa sviten från sjuttiotalet.
– Då siktar vi väl på det, konstaterade Kattis Jönsson, lagledare i Österlens Ridklubb som efter dramatisk laghoppningsfinal kan fortsätta kalla sig svenska mästare i laghoppningen
hoppning • Publicerad 7 juli 2019
Österlens ridklubbs Shane Carey, Olof Smith, Evelin Lavén och Jacob Hellström firar SM-guldet i laghoppning.
Österlens ridklubbs Shane Carey, Olof Smith, Evelin Lavén och Jacob Hellström firar SM-guldet i laghoppning.Foto: Mikael Persson

Folksam Elitallsvenskan är det som i dagligt tal kallas för lag-SM i hoppning. Österlens Ridklubb har varit med i de sammanhangen ett tag och var inför årets final i Falsterbo försvarande mästare.

Men bara Shane Carey var kvar från förra året – och inte ens med samma häst.

Annons

– Vi har väldigt många duktiga ryttare att välja mellan och har ju också många ryttare som är så pass bra att de faktiskt inte kan vara med för de är på annat håll, säger lagledaren Gitte Lindskog.

I lottningen inför tävlingen drog laget startnummer ett – precis som förra året.

– Med tanke på facit från förra året och i år så behöver vi ju inte ha någon lottning nästa år, bara lite mingel och middag, skojade Olof Smith.

20-åriga ungdomrsryttaren Evelin Lavén gick ut först och banade väg för Shane Carey, Olof Smith och Jacob Hellström genom de två omgångarna i Falsterbo. Först på den lite mindre gräsbanan och sedan inne på stora internationella hoppbanan.

– Under morgonklassen gick det inte så bra för oss, konstaterade Olof Smith som fick de enda fyra felen som räknades för laget .

– Men det blev ju desto bättre under eftermiddagen, fortsatte han.

Som värsta konkurrenter till guldet fanns Åby och Strömsholm men efter Shane Careys nolla i tredje rundan stod det klart att Österlen i alla fall skulle ta guld eller silver. Och när Åbys tredjeryttare så petade ett hinder så var det klart för guld – igen.

Jacob Hellström behövde inte rida men valde ändå att gå in och rida en halv runda – och locka fram lite applåder från publiken.

– Det var bra att Mancini fick hoppa lite, han ska ju gå de femstjärniga klasserna senare i veckan, konstaterade Jacob Hellström som är glad över laghoppningens utveckling.

– För några år sedan var det inget drag i det här arrangemanget men nu är Allsvenskan stekhet - och alla klubbar vill vara med och jag tror att det hänger ihop med att finalen går här i Falsterbo, säger han.

Annons

Samtidigt hoppas Kattis Jönsson att hemkommunen Simrishamn ska få en ökad förståelse för vad ridsporten kan göra för kommunen.

– Efter förra året, när vi vann första gången, då drog kommunen ner på bidraget. Men jag får väl förklara lite mer vad ridsporten betyder, säger Kattis Jönsson.

Österlens Ridklubb, som för övrigt fyller femtio år i år, har ”hemort” Borrby men anläggningen är för liten och tillbringar en del tid på andra anläggningar, bland annat Grevlunda hos Peder Fredricson (som varit med och tagit laget till final).

– Om du frågar mig personligen skulle jag ju gärna se att vi kunde bygga ut anläggningen och arrangera mer saker på hemmaplan, säger Kattis Jönsson.

– Vi har en deal inom laget, så klubben kan inte bygga något nytt klubbhus eller så för pengarna, de delas rättvist, säger Gitte Lindskog.

Och om det blir laghoppning nästa år igen är klart.

– Klart vi ska vara med, men med vilket lag eller hästar, det får vi ta då, avslutar lagledarduon.

Fakta

Lag-SM i hoppning, Folksam Elitallsvenskan.

I Österlen RK:ss vinnande lag ingick Evelin Lavén/Easy Q, Olof Smith/Etalon Lux N 1262, Shane Carey/Quinn och Jacob Hellström/Mansini Ltd. Gitte Lindskog och Kattis Jönsson var lagledare. Laget slutade på totalt fyra fel och tog hem 200 000 i prispengar.

Silver: Strömsholms Ridsportförening (4+4).

Brons: Åby RK (0+9).

Mikael PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons