Peder låg på golvet i ångestattack – talade ut för Gunde Svan

Ridsport Artikeln publicerades
Gunde Svan besökte Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson under några sköna sommardagar 2018. I programmet berättar Peder bland annat om sin panikångestattack.
Gunde Svan besökte Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson under några sköna sommardagar 2018. I programmet berättar Peder bland annat om sin panikångestattack.

Måndagens avsnitt av ”I huvudet på Gunde Svan” på TV4 är inspelat på Grevlundagården. Det uppsluppna samtalet mellan Svan och Peder Fredricson tar en ny riktning, när stjärnryttaren berättar vilket högt pris han fick betala för OS-silvret i Rio de Janeiro.

– Det blev för mycket, kroppen orkade inte mer. Jag fick en panikångestattack och bara skakade, säger Peder, som blev hämtad med ambulans.

Skidlegenden Gunde Svan reser runt och träffar några av våra mest folkkära och framgångsrika idrottare. Resultatet ser vi i en ny säsong av den populära realityserien I huvudet på Gunde Svan.

Besöket hos Peder Fredricson i Grevlunda på Österlen blev ett varmt möte. Stjärnorna utbytte erfarenheter och visdomsord och trivdes i varandras sällskap. I ett inlägg på Instagram i helgen skrev Lisen Bratt Fredricson:

”Ni kan ju tänka er två nördar som börjar samtala om hur man ska bli bättre och erfarenheter man haft. Herregud, det gick ju knappt att få stopp på dem!”

Mot slutet av programmet blev tonen mer allvarlig och känslosam. Peder Fredricson kom in på den sjukdom, ja, närmast kollaps som drabbade honom en tid efter OS-silvret i Rio 2016. Utmattad tvingades han till två månaders stillhet och vila, helt bortkopplad från livet som en av världens främsta ryttare.

– Jag skulle ha bromsat tidigare, men det är svårt när man är så motiverad. Jag var lika förvånad som alla andra över att min kropp inte löd mig längre, säger han.

En kväll försökte Lisen få kontakt med sin man, men fick svamlande svar i telefonen. Hon bad äldste sonen Carsten titta till pappa och då låg Peder på golvet.

– När han kom in sa jag till mig själv att nu måste du skärpa till dig!

– Carsten var jätterädd, säger Lisen.

Peder Fredricson har även pratat om panikångest i sitt sommarprat i P1. Han har reflekterat över det som hände honom och försöker att bli bättre på att lyssna på kroppens signaler och för att sätta gränser i tillvaron.

– Jag fick 400 sms efter silvermedaljen och jag svarade på alla. Kanske är det svårare att sätta gränser i medgång. Mitt tips är till den som vinner en OS-medalj eller uppnår ett stort mål – tvinga dig själv att ta en paus och ta hjälp med att svara på alla nya förfrågningar, säger Peder.

Peder Fredricson kom tillbaka, starkare än någonsin, och vann EM-guld på Ullevi Göteborg året efter

Gunde Svan, hans hustru Marie och TV-teamet, tillbringade några sköna sommardagar på Grevlundagården på Österlen. Både Gunde och Peder är två nyfikna mästare som gärna utforskar nya metoder för att nå framgång. Det kan handla om nya övningar, ett annorlunda upplägg, eller nytt material.

– Men vi är ändå olika. Peder är känslomänniska ut i fingerspetsarna och är otrolig på att kommunicera med hästarna, säger Gunde.

”I huvudet på Gunde Svan” finns att se på TV4Play.