Annons

Per och Ann Michanek i Vallarum - framgångsrika galopptränare

Långt ovanför Sjöbo i Vallarum bor ett av Sveriges mest framgångsrika amatörtränarpar inom galoppsporten. Per och Ann Michanek har galopphästar som sprungit in över en halv miljon det senaste året!
Sport • Publicerad 26 augusti 2008
Per Michanek.
Per Michanek.Foto: 
Ann Michanek har ett speciellt förhållande till hästarna och kan läsa av deras behov. bild: GERD CRONESTÅL
Ann Michanek har ett speciellt förhållande till hästarna och kan läsa av deras behov. bild: GERD CRONESTÅLFoto: 

Av de tävlingar de deltagit i under 2008 har runt 40 procent slutat med seger. Paret Michaneks hästar lämnar sällan banorna lottlösa och hästarna försörjer sig så gott som helt själva.

Över en halv miljon har hästarna sprungit in och vunnit både Kungens och Drottningens Pris på Täby.

Annons

För 24 år sedan flyttade de från Stockholm till Vollsjö och det är något de aldrig ångrat. De är båda veterinärer men hobbyn, galoppsport, är det stora intresset.

Att träna galopphästar en svår konst. Viktigast av allt är att hästarna har ett behagligt liv. Paret Michanek har lösdrift till sina galoppörer och de går i egna hagar på grund av skaderisken.

Men hagarna ligger bredvid varandra så ett och annat race blir det.

Fodret är också viktigt. Galopphästar kräver mycket mat för att prestera väl. För att de ska få den rätta mängden har varje häst en foderautomat som portionerar ut fodret med två timmars mellanrum, dag och natt.

Kärlek och allsidig motion är också ett måste.

– Man kan exempelvis inte slå en häst till framgång utan det måste vara glädje hos hästen som framkallar det där extra som krävs för att de ska vinna, berättar Ann. Gården Ann och Per Michanek bor på heter Animal Farm och den gör skäl för namnet. Hästarna samsas om parets uppmärksamhet med en get, ett lamadjur, papegojor och trollkarlsduvor. Allt "vaktas" av hunden Lasse som är en långhårig Collie. Några kor finns det också.

Men de verkliga stjärnorna är Sheriffen, Nittiåttan, Napoleon och Lavidan, de fyra hästarna som är i galoppträning på Animal Farm. Sheriffen är en mycket stor häst.

600 kilo tung och vinstrik. Lavidan har tre banrekord och han har en bror som är avelshingst.

Napoleon är en hingst som inte har några hingstfasoner. Han är bara trevlig och han tävlade i Norge i helgen och kom fyra. Tidigare i år har han vunnit tre häcklöp, däribland Champion Hurdle, som är Sveriges största häcklöp. Nittiåttan är en duktig hinderhäst med många segrar, men tävlas sparsamt nu eftersom han haft en del skadeproblem.

Paret Michanek rider hästarna på träning men inom galoppen lämnar man över till proffessionella jockeys när det är tävling. För att rida löp måste man vara lätt, ibland bär hästarna inte mer än strax över 50 kilo.

Annons

En jockey får ridarvode per löp plus tio procent av vinstsumman.

– Egentligen skulle det här vara en hobby men det har blivit mer och det är tur. Var det bara en hobby skulle vi inte låta det ta den tid det tar, berättar Ann.

Gerd Cronestål
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons