Premiärvinst för YIF – trots ”katastrof”

Träningsmatcher är vad de är. De första träningsmatcherna på säsongen är ännu mer vad de är. Ystads IF slog danska HÖJ med 23–22, och kanske sa nyförvärvet Jakob Nygren det sannaste ordet efteråt.
– Det här ska vi nog inte dra några växlar alls av, menade han.
Handboll/Ystad • Publicerad 2 augusti 2018
Jeppe Krogh Simonsen krigade som vanligt hårt på linjen, här delvis avklädd.
Jeppe Krogh Simonsen krigade som vanligt hårt på linjen, här delvis avklädd.Foto: Bass Nilsson

Och det ska vi nog inte. Möjligtvis av försvarsspelet i första halvlek, där YIF presterade ett solitt 6–0-spel, ofta med nye norrmannen Lasse Balstad som ena komponenten i mittlåset.

Via en jämn inledning fann hemmalaget spelet att dra ifrån i målprotokollet. Man hamnade helt rätt i försvarsspelet, vilket gjorde att Anders Persson fick skotten precis där han ville. Tio räddningar på 18 skott gav räddningsprocenten 55, och tränare Jerry Hallbäck ville därför prisa sin förstekeeper med en imaginär blomma som matchens främste aktör.

– Ja, Anders får väl ha den. Men försvarsspelet överlag i första halvlek var bra, och vi borde ju ha avgjort matchen där. Ha dragit ifrån med åtta, nio mål, sa YIF-coachen.

I andra halvlek valde man att slå om från 6–0 till 5–1 i försvaret och det gick inget vidare. Eller som Jerry Hallbäck uttryckte det:

– Andra halvlek var en katastrof. Ingen beslutsamhet, vi var inte distinkta. Det var inte alls bra.

Danskarna, anförda av gamle danske landslagsmålvakten Peter Nörklit (47 år) och ex-YIF:aren Mikkel Sjöberg, åt sig ikapp från 15–19 till 19–19. Nörklit, som var danska landslagets förstemålvakt under delar av 90-talet, såg bland annat till att både Hampus Andersson och Anton Hallbäck brände straff.

Kim Andersson hade inte sin bästa handbollsdag och hade svårt att överlista Peter Nörklit i HÖJ-målet.Foto: Bass Nilsson

Vid 23–22 och danskt anfall valde Jerry Hallbäck att byta in Kim Andersson i försvaret, trots att man hela matchen bytt broderligt på klockan. En indikation på att man tydligt ville vinna matchen.

– Ja, så är det så klart. Sen skulle jag egentligen gjort det tidigare under matchen, att testa Balstad ihop med Kim i mittförsvaret, sa Jerry Hallbäck.

Målvakten Erik Hvenfelt, ny från Sävehof, fick chansen att avgöra med en räddning och tog den.

Alla YIF:are i matchtruppen fick spela men ingen – mer än Anders Persson kanske – fick en fullträff. Men Jakob Nygren visade med glädjeyttringar och offervilja att match är match oavsett art.

Men han hade kanske särskild tändvätska.

För 26-årige Jakob Nygren var tillbaka i Ystad och tillbaka i den vita tröjan. Och det var tydligt att han trivdes i den.

– Absolut, det var fantastiskt att få dra på sig den här tröjan igen, sa han efteråt.

Du såg ut att vara mest sugen av alla?

– Så var det nog. Det blir ju så. Jag lämnade den här klubben och nu kommer jag tillbaka. Jag vill så klart bevisa att jag utvecklats under åren i Karlskrona.

En känsla av revansch menar du?

– Nej, inte alls så. Jag lämnade YIF helt utan bitterhet och beslutet var ömsesidigt. Men jag vill ändå visa för alla att jag blivit en ännu bättre handbollsspelare.

Matchen som sådan karaktäriserades till stor del av felslagna passningar, på båda håll. Utöver Anders Persson och Jakob Nygren fanns det ljusglimtar att hitta både i unge Adam Wennerholm på högerkanten och i nästan lika unge Simon Falanius på linjen.

I nästa vecka, torsdag till lördag, är YIF på ett Göteborgsäventyr och möter Önnered, Sävehof och Redbergslid.