Pressat Sverige på jakt efter glädjen i EM

Handboll Artikeln publicerades
"Om vi bara kan vara glada och avslappnade på planen kommer det gå jättebra", säger målvakten Mikael Appelgren och tror på en bra fortsättning i EM för Sverige.
Foto:Fredrik Sandberg/TT
"Om vi bara kan vara glada och avslappnade på planen kommer det gå jättebra", säger målvakten Mikael Appelgren och tror på en bra fortsättning i EM för Sverige.

En promenad i solen, en kopp kaffe vid havet i Splits vackra stadskärna. Dagen efter den tunga EM-förlusten mot Island försökte Sverige hitta glädjen och må bra igen.

– Vi måste hitta tillbaka till känslan att vi är ett grymt lag och släppa rädslan för att misslyckas, säger Mikael Appelgren.

Fredagskvällen i Split bjöd på skarpa kontraster. Tusentals rödvitrutiga fans vällde ut på gatorna, där biltutorna signalerade att Kroatien hade kört över Serbien i EM-premiären.

Samtidigt satt det svenska handbollslandslaget hemma på hotellet och deppade. Chocken och knocken mot Island – 24–26 efter en blågul mardrömstart – har satt Sverige i ett tufft läge inför fortsättningen av turneringen.

– Det kändes väldigt tungt på kvällen, men vi har inte råd att deppa för länge. Vi hade ett snack när vi kom tillbaka till hotellet, om att försöka hitta tillbaka till vår "goa" feeling som vi har haft tidigare, säger målvakten Mikael Appelgren.

"Äpplet" gjorde ett vasst inhopp och var en av få svenskar som stod att känna igen i premiären.

– Det låg oss nog lite i fatet att vi kände att vi måste vinna mot Island, eftersom vi kanske har lite mer press på oss nu eftersom vi gjorde ett bra VM senast.

Men nu måste ni verkligen vinna mot Serbien.

– Precis. Men om vi bara kan vara glada och avslappnade på planen kommer det gå jättebra, säger Appelgren.

Efter en natt med halvdan sömn och grubblerier åkte svenskarna in till gamla stan, för att få ett miljöombyte och rensa skallarna inför söndagens match mot Serbien. På pressträffen på hotellet någon timme senare var det rätt positiva och optimistiska tongångar, trots allt.

– Det var skönt att få sätta sig i solen och ta en kopp kaffe, jag tror att vi alla behövde det för våra huvuden. Vi kan rabbla upp hundra lag som har förlorat en öppningsmatch i ett EM, så vi tänker inte att det är kört på något sätt, säger Lukas Nilsson.

Förbundskapten Kristján Andrésson aviserar inga stora förändringar i laget. Det handlar mer om att spelarna inte ska underprestera som mot Island.

– Vi var väldigt missnöjda med vår arbetsdag i går, men nu behöver vi fokusera framåt. Vi har i 14 månader visat att vi har ett spel som funkar internationellt, och det ges ingen tid att gå ned på djupet och börja förändra massa saker. Men vi behöver spela bättre försvarsspel, vi behöver springa mer i kontringarna och ha en bättre bredd och djup i anfallsspelet, så att vi skapar fler kantlägen, säger han.

Vill man se det riktigt positivt har Sverige fortfarande möjlighet att ta sig vidare till mellanrundan i Zagreb med full pott. Men då krävs att alla resultat går rätt väg de kommande dagarna och att Island hamnar sist i gruppen.

– Absolut, och det har spelarna säkert full koll på själva. Men det är inget vi pratar om nu, först måste vi slå Serbien, säger Andrésson. (TT)

Fakta

Sveriges drömscenario i EM

I bästa fall kan Sverige gå vidare till mellanrundan som gruppsegrare med maximala fyra poäng, trots förlusten mot Island.

Men då krävs att Island hamnar sist i gruppen och slås ut.

Scenariot som Sverige drömmer om:Sverige slår Serbien på söndagen, samtidigt som Kroatien vinner mot Island.Serbien slår Island i gruppavslutningen på tisdag, samtidigt som svenskarna skräller och besegrar Kroatien.I så fall vinner Sverige gruppen och får med sig segrarna mot Serbien och Kroatien till mellanrundan.

Visa mer...

Fakta

Så spelas handbolls-EM

Matcherna i Grupp A:Fredag: Sverige–Island 24–26, Kroatien–Serbien 32–22.Söndag: Sverige–Serbien, Kroatien–Island.Tisdag: Island–Serbien, Kroatien–Sverige.

De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till mellanrundan, dit man tar med sig inbördes resultat från det första gruppspelet.

Sveriges Grupp A slås ihop med Grupp B – med bland annat Frankrike och Norge – i Zagreb. Grupp C och Grupp D slås ihop i Varazdin. Mellanrundan avgörs den 18–24 januari.

De två bästa lagen i varje grupp går vidare till semifinalerna, som spelas i Zagreb den 26 januari. Där avgörs också bronsmatchen och finalen två dagar senare.

Visa mer...