Regelbrott kan rädda Österlens BTK

Simrishamn Artikeln publicerades
Österlens spelare och ledare följde matchen mellan Rekord och Kävlinge på nätet. Och när Rekord vunnit jublade Loic Bobillier och sprang ett mindre ärevarv.
Foto:Ulf Gummesson
Österlens spelare och ledare följde matchen mellan Rekord och Kävlinge på nätet. Och när Rekord vunnit jublade Loic Bobillier och sprang ett mindre ärevarv.

Epoken troddes vara över. Men nytt liv kom som från ingenstans.

Österlens BTK lämnade in en protest efter matchen mot Halmstad BTK.

Får man igenom den kan man nå nytt kontrakt i pingisligan.

Österlens BTK–Halmstad BTK 1–4

Dramat mellan Österlens BTK och Kävlinge BTK i pingisligans botten har pågått länge. Och det fortsätter även efter den sista omgången.

Direkt efter att Halmstad BTK slagit in matchbollen till 4–1 började ledarna i Österlens BTK – Anders Ericsson, Niclas Almström och Peter Johansson – att konferera med varandra. Samtalet handlade inte om en eventuell nysatsning i superettan, det handlade om en fortsättning i pingisligan. Det visade sig att Halmstad använt två icke EU-spelare mot Österlen. Den ena var kinesen Chuan Xi Han och den andra amerikanen Jha Kanak.

– Det är en jättemärklig situation. I och med att vi förlorade så tänkte man att nu åker vi ner. Men sedan har de gjort ett misstag med laguppställningen. Jag tycker faktiskt synd om dem, men reglerna är som de är, sa Peter Johansson, ordförande i Österlens BTK.

Kommer ni ta platsen i pingisligan om protesten går igenom?

– Det kommer vi att göra ja, sa Peter Johansson.

När det stod klart att Österlen skulle lämna in en protest följde mer drama. Laget samlades och följde Kävlinges match mot BTK Rekord, där en Kävlingepoäng hade skickat ner Österlen i superettan oavsett efterspel av protesten.

När Rekords lagvinst (4–2) sedermera blev ett faktum jublade Loic Bobillier och gjorde ett litet ärevarv. Det gick även att ana ett och annat leende hos övriga spelare och ledare.

– Men man känner sig lite tom ändå. Det är lite konstligt. Det känns som om den här föreningen har nio liv, men detta är ju inte avgjort ännu. Det ska upp i regelkommittén också, sa Anders Ericsson, ledare i Österlen.

Chuan Xi Han vann två singlar, medan Jha Kanaks match mot Filip Szymanski inte räknades eftersom lagmatchen var avgjord dessförinnan.

– Men han (Jha Kanak) deltog i matchen. Och när jag sa det till "Tickan" (Ulf Carlsson, tränare i Halmstad BTK), så sa han "visst fan". Han hade nog inte tänkt på det, sa Peter Johansson.

YA-sporten pratade med Halmstad BTK:s tränare, tillika förbundskaptenen Ulf "Tickan" Carlsson efter matchen. Och så här sa han om att Österlen lämnat in en protest:

– Jag har ingen aning. Vi får se vad som händer. Jag har ingen aning.

Den här regeln, att man inte får använda två icke EU-spelare – kände du till den?

– Ja, det finns ju en regel på det, så är det. Men jag vet inte hur det funkar här, vad det innebär att hans (Jha Kanaks) match inte räknas i lagmatchen. Jag vet inte. Vi får se, sa Ulf Carlsson.

Peter Johansson ringde mitt i dramat upp Bengt Andersson på Svenska bordtennisförbundet som enligt Johansson diskuterade på följande vis kring aktuell regelfråga.

– Han sa att han precis hade pratat med "Tickan" och att detta kommer att behandlas i tävlingskommittén. Och jag frågade vad regeln säger och då svarade han att om man spelar med en icke spelklar spelare eller spelare utan speltillstånd så förlorar man matchen. Men det ska tolkas också. Det blev inget definitivt besked i dag i alla fall, sa Peter Johansson, som anar konsekvenser på fler plan än bara regeltolkning och tabellräkning.

– Vi får säkert skit för detta, men samtidigt är det inte vi som har gjort fel, sa Peter Johansson.