Rekrytering via sportlovet

Sport Artikeln publicerades

Sportlovet innebär att många skollediga ungdomar har möjlighet att prova på helt nya sporter. Men det råder delade meningar om vilken betydelse skolungdomarnas ledighet har för nyrekryteringen för klubbarna. YA-sporten har pratat med två föreningar som har helt olika syn på sportlovets betydelse.

Ystads Fäktklubb är en klubb som av tradition brukar återfinnas i sportlovsprogrammet men av en ren slump är man just i år inte representerad i kommunens sportlovsprogram.

Hans Wahl, ordförande i fäktklubben, tror emellertid att sportlovet mer eller mindre spelat ut sin roll när det gäller just nyrekrytering till sporten.

– Sportlovet hade nog större betydelse förr i tiden i det avseendet. Då kunde det hända att det fanns ungdomar som provade på och som fortsatte en tid. I dag är det så lätt för dem som är intresserad av fäktning att hitta till oss via nätet. Och vi har alltid dörrarna öppna för dem som vill komma hit och prova på.

Men faktum är att klubben har sportlovet att tacka för en av sina mest framgångsrika fäktare de senaste åren.

Och faktiskt hade inte ens Hans Wahl själv varit i klubben om det inte varit för sportlovet. Det är nämligen tack vare dottern Charlotte som Hans hamnat i Ystads FK.

– Jag visste ingenting om fäktning när jag fick en sportlovsbroschyr i handen. Det var 1990 så det är några år sedan, säger Charlotte som efter några dagars prova-på-aktivitet fastnade för sporten.

Och resten är som man säger historia.

Men efter barnafödande ligger Charlotte numera väldigt lågt med fäktningen även om hon har en ambition att utöva sporten på motionsnivå. Men den ambitionen blir kanske inte så lätt att nå upp till då familjen just nu står i begrepp att flytta från Lund till Eslöv.

Till skillnad från fäktklubben har sportlovet stor betydelse när det gäller nyrekryteringen för Ystads Ridklubb som har sportlovsaktivitet flera gånger den här veckan.

– Under sportlovet har vi egentligen två olika projekt, en vanlig sportlovsaktivitet tillsammans med kommunen under två dagar men sen också vår egna öppna ridskola, säger Christel Wiberg, tillförordnad verksamhetschef i ridklubben.

För Ridklubben är sportlovet viktig med tanke på den framtida verksamheten.

– Under den här veckan räknar vi med att det kommer mellan 60 och 80 ungdomar, allt från fyra år och upptill 15–16 år, och provar på. Av dessa räknar vi med att 15 procent kommer tillbaka och återvänder till verksamheten.

Men det är också viktigt att det finns verksamhet under sportlovet för klubbens vanliga ungdomar.

– Det är ju inte alla som har möjlighet att åka i väg på semester under den här veckan utan det är därför viktigt att vi håller igång precis som vanligt. Det har ju lite med konjunkturen att göra också. Därför tror jag att sportlovet spelar en extra stor roll i år och nästa år, säger Christel Wiberg.