Sanslös svensk succé i Split

Premiären är glömd. Nu gör Sverige succé i EM. Man går till mellanrundan i Zagreb med full pott, fyra poäng. Detta efter en 35–31 (17–12) mot hemmanationen Kroatien. Bakom resultatet dolde sig en närmast felfri svensk insats.
Split • Publicerad 16 januari 2018
Niclas Ekberg såg till att Sverige fick en drömstart borta mot Kroatien. Han skadade sig och utgick i slutet av första halvlek, men gav lugnande besked i pausen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige startade matchen starkt och accelererade till magnifikt, trots det enorma, högröstade hemmatryck som rådde i hallen. Ystadskillen Niclas Ekberg hade stor del i den svenska starten. Han gjorde tre mål från kanten och ett från nio meter, han agerade framspelare och han stal bollar i försvaret. Men några minuter kvar fixade han även en straff, men i situationen skadade han sig och satte sig sedan på bänken och tog sig för nyckelbenet.

Men den svenska succén höll i sig halvleken ut och man gick till pausvila i ledning, 17–12. Och i pausen gav Ekberg lugnande besked.

– Det är bara att bita ihop, sa han till TV3.

Däremot spelade inte Ekberg i den andra halvleken. Men den fortsatte ändå i svensk favör. Laget visade upp ett försvarsspel som var långt bättre än man visat tidigare i turneringen. Och framåt, där Jim Gottfridsson var den store dirigenten som vanligt, var effektiviteten i princip total.

Sverige flög fram till 25–16 de första tio minuterna och då tog Kroatien timeout. Efter den fick kroaterna en aning mer att säga till om, åtminstone i sin offensiv. För Sverige fortsatte att göra mål i nästan varje anfall.

Någon fara för den svenska segern var det aldrig, men man tappade mycket på slutet och vinsten hamnade till slut på fyra måls marginal.

Den svenska laginsatsen var oerhört stark. Men efter vinsten är det omöjligt att inte även nämna Albin Lagergrens briljans och Simon Jeppssons skytte, utöver dem spelare som redan nämnts.

Vinsten sänder tydliga signaler inför fortsättningen. Inget lag går säkert mot Sverige, som nu har ett ypperligt läge att ta sig till semifinal.