Seifert: "Jag ska försöka njuta lite extra"

Handboll/Ystad Artikeln publicerades
Sebastian Seifert gör sin sista match i Ystad Arena som tränare för YIF.
Foto:Björn Lindgren/TT
Sebastian Seifert gör sin sista match i Ystad Arena som tränare för YIF.

I kväll gör Sebastian Seifert sin sista match i Ystad Arena som huvudtränare för Ystads IF. Men han är inte emotionell på förhand.

– Jag har bearbetat detta under en längre tid. Fokus är på att ta matchserien till en femte match i Kristianstad, säger YIF-tränaren inför kvällens match i Ystad.

Sebastian Seifert har under ett par matcher i årets slutspel riskerat att göra sin sista match i Ystad Arena. I kväll handlar det inte om en risk, det handlar om definitiva fakta.

Eftersom den eventuella femte semifinalen spelas i Kristianstad och SM-finalen i Malmö är det sista natten med gänget för "Sibbe" – i Ystad Arena.

– Jag har haft lång tid på mig att tänka på det och vetat att dagen skulle komma. Det känns inte något särskilt. Men visst ska jag försöka att njuta lite extra den här gången, säger Sebastian Seifert, som i januari fick reda på att hans kontrakt med Ystads IF inte skulle förlängas.

Vatten har flutit under broarna sedan dess och YIF har spelat allt bättre. "Sibbe" medger att hans aktier på tränarmarknaden stärkts efter hand under säsongen.

– Jag har haft anbud från andra lag i högstaligan, men jag är inte beredd att flytta från Ystad, och då begränsar man sig ganska mycket. Därför kommer jag att fokusera på att ta mig in på den civila arbetsmarknaden när vi är färdiga här, säger Sebastian Seifert.

Varför vill du inte flytta?

– Barnen är elva och åtta, det är så mycket som händer då och jag vill inte ta ifrån dem någonting. Det är säkert bara bra för mig att sätta handbollen lite på stand by och få distans. Jag har lärt mig så mycket under de här tre åren och hoppas att lära mig mycket mer.

Du lär komma tillbaka till handbollen alltså?

– Absolut. Jag har sysslat med handboll sen jag var fem år och tycker fortfarande att det är skitroligt.

Fortfarande kan Sebastian Seifert förlänga säsongen – även om det inte blir i Ystad – men då krävs något helt annat än vad som var i Kristianstad i tisdags.

– Vi har kikat på video från matchen och man kan konstatera att det inte fungerar att göra elva tekniska fel bara i första halvlek. Sen har vi fyra övertalsperioder som vi bara får 1–1 i. Man måste stå emot första trycket i Kristianstad och det gjorde vi inte. Inte från de 5 000 på läktarna och inte från den fart som Kristianstad spelade i.

YIF kan i alla fall ta med sig det faktum att man på två matcher i Ystad Arena mot Kristianstad den här säsongen tagit två segrar.

– Oavsett var vi spelar vet vi att vi måste göra otroligt bra matcher för att slå Kristianstad. Jag har försökt få killarna att förstå att de måste njuta av det här, det är få förunnat att få springa in inför fullsatta läktare i en SM-semifinal. Kristianstad måste spela otroligt jäkla bra för att slå oss i den här matchen, säger Sebastian Seifert.

Avkast

Ystads IF–Kristianstad

19.10

Vad: SM-semifinal 4:5 mellan Ystads IF och IFK Kristianstad. Spelas i Ystad Arena.

Läget i laget

Emil Hansson fick en smäll på knät under semifinal 3 och missar kvällens match. Linus Andersson ersätter. I övrigt samma trupp som senast.

Livebevakning

YA-sporten rapporterar från matchen på ystadsallehanda.se.

Visa mer...