Seifert vill spela men kan inte

Sport Artikeln publicerades

Förre landslagsspelaren Sebastian Seifert tränar handboll igen. Och han vill hjälpa Ystads IF in på rätt spår med de medel han kan. Men att spela själv är inte ett sådant redskap. ”Hjärtat säger ja, men inte hjärnan, säger Sebastian Seifert, assisterande tränare i YIF.

I kväll ställs Ystads IF mot Sävehof i Österporthallen. Det slutspelsmål som funnits med YIF hela säsongen är för tillfället bortplockat. Sebastian Seifert pratar i termer som ”tillbaka till grunderna” och ”en match i taget”.

Han pratar också om att tanken på att hjälpa laget genom att spela själv florerar inom honom, men bara som ett orealistiskt önskemål.

– Jag har varit med och tränat mest för att hålla mig själv i form. Men det funkar inte att gå in i match och försöka göra något som jag inte klarar av nu. Axeln håller inte som det är nu. Men det är klart att hjärtat säger ja, men inte hjärnan och jag får lyssna på den, säger Sebastian Seifert, som avslutade karriären förra säsongen i samband med en axelskada.

Så du är färdig med handbollsspelandet?

– Man ska aldrig säga aldrig men som det känns nu så är jag det. Men det är klart att man blir sugen när det inte går bra. När det har gått bra i matcherna har det varit lätt att sitta utanför, men det svider i hjärtat när det inte går bra. Det är klart att man vill in, men det är nog ett avslutat kapitel.

Är det en liten öppning för spel du gör?

– Nej, inte som det ser ut nu. Då skulle axeln behövt vara mycket bättre.

Hur hårda pass har du kört?

– De pass jag har varit med i så har jag varit med hela träningarna, även om jag varit med lite mindre vissa pass. Mest handlar det om att jag tillför lite attityd. Och jag har ju spelat en del genom åren så jag har en del rutin att tillföra också.

Från sidan

Nej, det är från sidan av planen Seifert ska försöka lyfta sitt Ystads IF, ett lag som strax före jul tycktes ha hittat rätt i spelet, men som i återstarten mot Malmö i lördags misslyckades med det mesta.

– Det är klart att det har varit tungt. Men vi har pratat igenom det och försökt glömma lördagens match där inget var positivt. Vi vet att vi kan spela bra handboll.

Det är hans första säsong som tränare och han berättar att sysslan kräver mer tid och kraft än han först förväntat sig. Planering, analyser, klippning av videosekvenser – det är inte bara att kliva ner på träningarna och ropa i gång passen.

– De första matcherna var man helt slut när man kom hem. Man tittar på matcherna på ett helt annat sätt och jag var helt färdig i början, men nu tycker jag att jag börjat hitta min plats.

Vilken är din plats?

– Det är att försöka styra vårt anfallsspel, eller i alla fall komma med tips och råd. Sedan är det att vara ett bollplank till Mats (Engblom, huvudtränare).

Hur låter den uttalade rollfördelningen mellan dig och Mats Engblom?

– Han har huvudansvaret och jag får komma med min input och ibland använder han den, ibland inte. Och än så länge har det inte blivit några konstigheter eller konflikter även om vi tycker annorlunda ibland. Jag är införstådd med att det är hans ord som gäller.

Besvikelsen efter lördagens förlust har varit påtaglig hos Seifert och övriga i YIF:s A-trupp. Men i kväll är det ny match på schemat och Seifert är säker på att få se ett annat YIF mot Sävehof.

– Jag kan garantera att det blir ett helt annat YIF den här gången.