Sjöboborna kan gå på "Pumpen"

Sport Artikeln publicerades

Stefan "Pumpen" Andersson. I Sandviken är han ungefär vad Basti Rasmussen är i Ystad. En legend inom sitt område. Som bandyspelare har"Pumpen" vunnit fyra SM-guld men nu satsar han på en ny karriär. Och han gör det med Sjöbo som bas!

SJÖBO

För exakt ett år sedan lämnade en då 38-årige Stefan "Pumpen" Andersson Studenternas idrottsplats i Uppsala och 20 000 åskådare som en förlorare. Hans Sandvikens AIK hade förlorat SM-finalen i bandy mot Edsbyn med 11-6.

Han var inställd på en ny final och revansch 2009 men ödet förde Stefan Andersson åt ett helt annat håll, fjärran från bandyns högsäte.

Fyra månader efter SM-förlusten slog "Pumpen" ner bopålarna – i Sjöbo av alla ställen!

– Som alla förstår var det inte bandyn som förde mig till Skåne och Sjöbo. Förutsättningarna för bandy är ju inte de allra bästa, säger "Pumpen" och blickar ut över torget framför kommunhuset.

– Skälet var att jag omedelbart efter finalförlusten erbjöds ett oerhört intressant arbete inom Sony Ericsson i Lund. Ett erbjudande som jag till slut inte kunde tacka nej til, sägerStefan Andersson när YA-sporten träffar honom på ett kondis i Sjöbo.

För att alla ska förstå hur stor Stefan Andersson var i sitt kära Sandvikens AIK, som han tjänstgjorde för i osannolika 21 säsonger, så kan man göra några parallella jämförelser. Bandysporten i Sandviken är en lika dominerande sport som handbollen är i Ystad. Sen skulle man tveklöst kunna påstå att Stefan Andersson var ett lika stort bandynamn i Sandviken som Per Carlén var i handbollens Ystad.

– Det är kanske inte så konstigt att mitt namn blev så starkt förknippat med SAIK. Jag kom till Sandvikens AIK i samband med att jag gick på bandygymnasiet. Som 18-åring fick jag plötsligt en chans i A-laget i samband med ett, tilltänkt tillfälligt, inhopp för en spelare som tvingades lämna planen för att slipa om skridskorna. Men inhoppet blev så framgångsrikt att jag blev bofast i 21 säsonger, avverkandes 608 matcher och ordnade 421 mål i klubbtröjan. Meritmässigt fick jag också uppleva en hel del. Fyra SM-guld skäms inte för sig och speciellt finalsegern 1997 blev något utöver det vanliga. Vi mötte Västerås SK i en gastkramande historia, där vi till slut stod som segrare med 5-4 och jag lyckades klippa dit SAIKs avslutande tre mål, berättade Stefan "Pumpen" Andersson.Stefan Andersson, ursprungligen bandyfostrad i klubben Heros i Dalarna, lämnade definitivt landslaget redan vid 24-års ålder. Då hade han hunnit med 19 A-landskamper.

-Jag var med och vann en stor turnering i Ryssland 1994 och året efter skulle VM avgöras i USA. Skulle hjärtat fått bestämma hade jag spelat VM, men med tanke på att vi hade tre småkillar och att arbetet och studierna skulle skötas, så tackade jag nej, förklarade "Pumpen".

Sandvikenspelaren spred i första hand skräck hos motståndarmålvakterna för sitt fantastiska skott. Hörnor och frislag var hans specialitet och faktum är att hans skottförmåga efterfrågades av experterna i TV, i samband med att SAIK föll mot Västerås SK i SM-semifinalen förra veckan.

– Jag tränade givetvis mitt skott en hel del extra, särskilt före träningarna. Men jag tror faktiskt också att jag ärvde egenskapen av min pappa, som var en fruktad skytt i Heros, sa Stefan.I samband med inflyttningen i villan i Sjöbo förra sommaren, handlade det mesta om att komma i ordning med det praktiska.

– Eftersom vi inte kände en enda människa i Sjöbo och behövde anlita en rörmokare så knackade jag på hos grannen, i hopp om att få några förslag. Ett bra tips fick jag och dessutom lärde jag känna en granne som var elektriker. En riktig femetta med andra ord.

Men nu är det mesta på plats och Stefan ser fram mot att få njuta av en tidig vår i Sjöbo och Skåne.– Tänk att få njuta av vårblommor och behaglig vårvärme redan i början av mars. Jag hade kontakt med Sandviken för någon dag sedan och där var det perfekt skidföre. I ett sånt läge känns det faktiskt riktigt bra att ha flyttat närmare 70 mil söderut. Jag uppskattar också Skånes kondiskultur. Tänk att gå ner på konditoriet i Sjöbo en söndag morgon och hitta massor med folk som är i färd med att handla bröd och tilltugg till kaffet. I Sandviken vet jag inte ens om konditorierna är öppna på söndagar, säger "Pumpen".Varför kallas du för Pumpen?

– Det är ett smeknamn som hängt med i generationer. Farfar arbetade vid vattenverket i Smedjebacken och kallades "Pump-Gustav".

Hans flytt söderut har inte gått obemärkt förbi inom bandysverige. Kungsbackalaget Frillesås, ett mittenlag i allsvenskan, försökte nyligen värva honom. Men något napp blev det inte.

– Nu är det våren i Sjöbo och utflykter med familjen i Skåne som gäller och jag har definitivt lagt min sista försäsongsträning till handlingarna, avslutade Stefan "Pumpen" Andersson.Fakta

Namn: Stefan Andersson

Ålder: 39 år, men 40-årsdagen är inte långt borta

Familj: Hustru och tre söner

Bor: Villa i Sjöbo

Meriter: 19 A-landskamper i bandy. Fyra SM-guld med Sandvikens AIK. 421 mål på 608 matcher

Yrke: Arbetar inom Sony Ericsson i Lund med frågor om internationell rörlighet inom företaget.