Annons

Skurup åkte ner – efter en 'due-due': ”Är ju två grannlag”

Det var blandade känslor som spred sig i Skurup Sparbank Arena efter att Skurup vunnit årets sista match med 8–5 mot Växjö. Glada ansikten byttes snabbt ut till deppiga. I Kalmar hade nämligen Kalmarsund och Hovshaga spelat 4–4, vilket innebär att Skurup blir nedflyttade till division 2.
– Vi visste på förhand att de skulle spela oavgjort, sa Skurupstränaren Magnus Fredriksson.
Innebandy/Skurup • Publicerad 16 mars 2019
Pontus Andersson, Skurups IBK.
Pontus Andersson, Skurups IBK.Foto: Jan Ohlsson

Sommaren 2004 spelade Sverige och Danmark 2-2 i fotbolls-EM. Ett resultatet som svenskarna för alltid kommer minnas med värme då det betydde att avancemanget från gruppspelet var klart, på Italiens bekostnad. En händelse som italienarna med bitterhet kom att kalla för ”due-due”.

4–4 däremot, är ett resultat som Skurupsborna kommer minnas med fasa. Då blev Skurup det nya Italien.

Annons

Inför sista omgången av innebandyns division 1 behövde Skurup besegra serietrean Växjö, samtidigt som Kalmarsund och Hovshaga inte fick spela oavgjort. Men medan Skurup vann sin match med 8-5, var ställningen 4–4 i Kalmar efter 60 minuter. Att sen Hovshaga avgjorde under förlängningen spelade ingen roll för Skurup som nu är klara för division 1.

– Jag tycker att det är surt. Det var ju spännande att det avgjordes i sista omgången. Men när vi på förhand visste att de skulle spela oavgjort, och att de sen gör det, det känns trist, sa Magnus Fredriksson, som utvecklade sina tankar:

– Det är ju två grannlag, så vi hade förväntat oss att det skulle bli så. Vi skyller inte på det men det känns ändå trist. Hade vi själva haft det i vårt eget öde hade vi inte kunnat skylla på något annat. Nu har vi gjort vad vi kunnat och det känns verkligen som att vi fått ihop ett division 1-lag.

Matchen då?

Det märktes att Skurup hade mest att spela för. Hemmalaget tryckte på från start och gick upp till 3-0 med ett frejdigt anfallsspel. Dock åkte SIBK på ett onödigt baklängesmål i slutet av första, och efter en tajt andra period hade Skurups avstånd krympt till ett.

I tredje perioden var det inget snack. Skurup, ledda av Hannes Karlsson, forcerade in bollarna och som mest var avståndet uppe i fyra. Till slut blev det seger med 8-5.

– Jag tycker att vi gjorde en jättebra match. Det var ett väldigt bra motstånd vi mötte. Vi visste på förhand att vi hade kniven mot strupen, men att vi fick till en så bra insats visar på en bra moral i laget. Det kändes som att vi verkligen gick ihop, sa Nils Hall.

Vad som sker på tränarsidan i Skurup är nu osäkert. Mitt under säsongen avgick dåvarande huvudtränaren Martin Andersson, och assisterande Nils Hall tog över tillsammans med Magnus Fredriksson. Duon såg sen en remarkabel förändring där Skurup bland annat radade upp fyra raka segrar mot slutet. Om Magnus och Nils är kvar nästa säsong är inte klart

– Vi ska börja med att ha lite ledigt. Vi har haft det jättekul, men vi får sätta oss ner och se hur det ser ut, vilka spelare som blir kvar och sånt där. Vi får återkomma om det, sa Fredriksson.

Har ni fått indikationer på att någon vill lämna om ni åker ur?

Annons

– Tvärtom. Det är flera spelare som skrivit nya kontrakt. Klubben jobbar hårt för att knyta åt sig spelarna, och det har de lyckats bra med.

Niclas LindgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons