Skurup värd för landskamp

Sport Artikeln publicerades

För första gången någonsin kommer en seniorlandskamp med Sverige som ena part att gå av stapeln i Skurup. Det sker på tisdag när det svenska damlandslaget i bordtennis tar emot Grekland i ett EM-kvalmöte.

- Det är en stor ära för oss att få genomföra en sådan här match, säger Ingvar Persson, som är ordförande i arrangerande Skurups BTK.

Det kan inte ha gått någon sportintresserad människa i sydöstra Skåne förbi att bordtennisen i Skurup fått ett rejält uppsving det senaste decenniet. Som en logisk följd av händelseutvecklingen är klubben nu framme vid att få stå som värd för en landskamp.

- Det var på Skånes bordtennisförbunds årsmöte i våras som chansen att söka värdskapet för den här landskampen dök upp. Vi hade redan sökt, och fått, lag-SM för ungdomar och DM och tänkte att det var lika bra att ansöka om landskampen också, fortsätter Ingvar Persson.

Det här med EM-kval är en relativt ny företeelse. Tidigare har de länder som velat medverka automatiskt kommit till EM men numera krävs ett kval eftersom antalet lag annars skulle bli för stort.

Sverige och Grekland ingår i en sexlagsgrupp tillsammans med Serbien, Litauen, Ukraina och Italien. Alla möter alla en gång och endast vinnaren går till EM.

Så att Sverige slår Grekland är en absolut nödvändighet för att hoppet om EM-slutspel ska leva vidare. Dessutom krävs vinster i de återstående matcherna mot Italien och Serbien också, detta eftersom Sverige förlorade inledningsmatchen mot Ukraina med 3–2.

Grekland har inlett EM-kvalet med två raka 3–0-förluster, mot Serbien och Ukraina.

Sveriges trupp består av Matilda Ekholm, Daniela Moskovits, Linda Bergström och Jennifer Jonsson. Den tveklöst mest kända är Matilda Ekholm, som ligger 41:a på världsrankingen och är proffs i Barcelona.

Ekholm klarade OS-kvalet både till Peking 2008 och London 2012 men blev trots detta inte uttagen. Hon drev sitt ärende till domstol men lyckades inte få någon upprättelse.

På måndag anländer de båda trupperna till Skåne. Det svenska laget tränar i Skurups Sparbank Arena samma dag klockan 17 och genomför även ett lättare träningspass vid middagstid på matchdagen.

Matchen servas igång klockan 18.30 efter det att Skurupstjejen Hanna Henriksson sjungit den svenska nationalsången.

Skurups BTK har även varit i kontakt med grekiska föreningen i Trelleborg och anlitat två personer till att sjunga Greklands nationalsång.

Runt 100 000 kronor räknar Skurups BTK med att arrangemanget kommer att kosta. Merparten av de kostnaderna utgörs av mat och logi till spelare och domare.

Någon risk att arrangörsklubben går med ekonomisk förlust föreligger inte. Skurups kommun har bidragit med 20 000 kronor och mycket av den resterande summan får Skurups BTK in via annonsörer och sponsorer.

Därför har man lyckats hålla biljettpriserna på en icke-avskräckande nivå, 50 kronor för vuxna och 20 för barn under tolv år.

Målsättningen är att få tätt i åskådarleden på tisdag.

- De andra kvalmatcherna har inte lockat så väldigt mycket publik men vi har gjort allt vad vi kan för att nå ut till folk så jag hoppas och tror att det ska komma ganska många åskådare. Hallen rymmer 380 åskådare så vi hoppas på över 300 i alla fall, avslutar Ingvar Persson.