Annons

SM-arrangör blir blåst på OS-glans

På onsdag inleds SM-hoppningarna i Henriksdal utanför Blentarp. Men arrangörerna blir blåsta på samtliga svenska OS-ekipage. – Förbundet måste planera annorlunda, annars blir det svårt att hitta någon SM-arrangör i framtiden, säger tävlingsledaren Ragnar Bengtsson.
Sport • Publicerad 21 augusti 2012
Rolf-Göran Bengtsson – kommer inte. Malin Baryard – kommer inte.
Rolf-Göran Bengtsson – kommer inte. Malin Baryard – kommer inte.Foto: 
Ragnar Bengtsson och Henriksdals RF går miste om de största stjärnorna när SM i hästhoppning avgörs i veckan. Foto: bass nilsson/arkiv
Ragnar Bengtsson och Henriksdals RF går miste om de största stjärnorna när SM i hästhoppning avgörs i veckan. Foto: bass nilsson/arkivFoto: bass nilsson/arkiv
Foto: 

SM i hoppning blir det största arrangemang som Henriksdals RF basar över. Man erbjöds att ta över tävlingarna för ett år sedan, när den tilltänkta arrangören inte kunde svara upp till alla logistiska krav som ställdes.

Den lilla klubben mellan Skurup och Veberöd har laddat för SM-arrangemanget under lång tid, men har den senaste tiden drabbats av flera tunga avbräck.

Annons

Man hade hoppats få hit det svenska OS-laget med Rolf-Göran Bengtsson i spetsen. Men inte något av våra olympiska ekipage lär dyka upp.

– Vi sa tidigt till förbundet att det här arrangemanget låg bäst i maj. Nu är vi långt inne i säsongen och både ryttare och hästar är slitna. En del hästar dras med skavanker, men det finns också ryttare som tycker att det blir en alltför påfrestande resa att ta sig hit, säger tävlingsledaren Ragnar Bengtsson.

Förbundet avvisade Henriksdals förslag med SM-tävlingar i maj med att programmet var alltför späckat under våren. Då handlade det bland annat om OS-kval och tävlingar i Super League.

– I grunden handlar det om pengar. Svensk ridsport vill vara med på de största scenerna, där pengarna finns. Jag förstår det, men samtidigt måste man tänka på alla svenska klubbar som är själva basen i verksamheten. Det är viktigt att SM får behålla sin status och då måste vi också få hit de bästa ekipagen. Jag har påtalat detta för förbundet, säger Bengtsson.

Rolf-Göran Bengtsson tävlade i Holland under helgen och befinner sig i Tyskland, där även Angelica Augustsson är. Jens Fredricson har sina hästar uppstallade i Stockholm, Malin Baryards bästa häst Tornesch är halt och även Peder Fredricsons bästa hästar dras med skavanker.

– Nu får vi i stället fokusera på de som trots allt kommer. På seniorsidan räknar vi med att nästan 30 ekipage kommer till start. Där hade funnits plats för fler, men det handlar trots allt om 1.60-hoppningar och vi har inte obegränsat med ekipage i Sverige som fixar det, säger Bengtsson.

Som också kan se det stora stjärnfallet från den ljusa sidan.

– Nu får publiken chans att se morgondagens stjärnor i svensk hästsport. Men be mig inte tippa vem som vinner. En av tjusningarna med hästsport är att det är väldigt svårt att förutse hur det slutar, säger Bengtsson.

INTERNAL INTERNAL
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons