Snuvad på rekordet – anmäler förbundet

Sport Artikeln publicerades

Johnny Wahlqvist är berövad på det Europarekord i bänkpress, som han i helgen satte vid SM-tävlingar i Jönköping. En icke godkänd domarebesättning gör att förbundet inte har godkänt hans 346-kiloslyft – och i tävlingsprotokollet korrigerat resultatet till 345 kilo. Ett halvt kilo under Europarekordet!

Efterspelet till Johnny Wahlqvists uppvisning vid SM-tävlingarna präglas av beskyllningar och bevismaterial.

Förbundets domaransvarige Johnny Wiklund, som även var domarchef under SM, menar att Johnny Wahlqvist aldrig hade utlyst sitt rekordförsök. Detta måste göras i samband med anmälan till tävlingen, för att arrangörerna ska kunna tillsätta domare som är tillräckligt kvalificerade för sammanhanget.

Conny Obrell, som är manager till Johnny Wahlqvist, är bedrövad över att Österlenlyftaren inte har fått sitt 346-kiloslyft godkänt som Europarekord. På måndagen anmälde han svenska styrkelyftförbundets styrelse och ordföranden i exekutiva domarkommittén, Johnny Wiklund, för både Riksidrottsnämnden (RN) och Diskrimineringsombudsmannen (DO).

YA-sporten har tagit del av dokumentationen kring Johnny Wahlqvists anmälan till SM-tävlingarna. Av denna framgår det klart och tydligt att Wahlqvist hade aviserat sitt världs- och Europarekordförsök. Detta gjordes i ett mejl till arrangören 5 november.

– Det finns klara papper på alltsammans. Jag har mejlat arrangören och fått mejlet bekräftat. Dessutom har jag vid ytterligare vid ett tillfälle påtalat för arrangörerna att Johnny hade i avsikt att göra rekordförsök. Mer går det inte att göra, säger Obrell.

Björn Stolphammar i Jönköpings kraftsportklubb har bekräftat Wahlqvists korrekta anmälan. Däremot säger sig domarchefen Johnny Wiklund inte ha fått ta del av informationen.

– Den som annmälde Johnny borde ha skickat en kopia till mig. Dessutom gäller det att vara vaken när man är på plats på ett SM. Om Johnny varit det hade han sett att det var förbundsdomare som satt på podiet, säger Wiklund.

– Vilket trams. Min uppgift är inte att hålla koll på domarna. Jag är helt fokuserad på att lyfta och förutsätter att rätt domare sitter på podiet, säger Johnny.

Efter att ha tryckt upp 346 kilo och fått lyftet godkänt med domarsiffrorna 3-0 jublade Österlenbjässen. Tills Wiklund dök upp och ville sänka resultatet till 345 kilo.

– Det är ju inte klokt. Jag tog 346 kilo och har hur många bevis som helst på det. Varför skulle jag gå med på kohandel; att sänka resultatet till 345 kilo? Då tappar jag ju mitt Europarekord. Det hela är löjeväckande, en parodi, säger Johnny Wahlqvist.

Johnny Wiklund menar att rekordförsöket var "dödsdömt" från början.

– Ja, under rådande omständigheter var det en omöjlighet att godkänna 346 kilo som Europarekord, säger han.

I sin anmälan till Riksidrottsnämnden skriver Conny Obrell att det pågår en häxjakt på Johnny Wahlqvist. Han bedöms annorlunda och stängs av från landslaget på vaga grunder. Obrell skriver:

"Denna häxjakt har nu hållit på ett par år och något måste göras. Förbundet har tappat 120 licensierade lyftare under dessa två år och ordföranden Robert Ericsson har tagit time out. Allt detta är en klar indikation på hur förbundet och verksamheten mår. Jag är helt förvissad om att det inte handlar om några olyckliga omständigheter. Det har varit så många gånger nu att det inte längre handlar om indicier."

Nämnas kan också att det på SM-arrangören Jönköping SK:s hemsida sent på måndagen fortfarande stod att Johnny Wahlqvist slagit Europarekord och vunnit på 346 kilo. Enligt förbundet är detta alltså felaktig information.