Sofie slog hela Sverigeeliten

Dressyr/Falsterbo Artikeln publicerades
Sofie Andersson ger CSI en välförtjänt klapp efter ett väl genomfört samarbete. Duon kammade hem förstaplatsen i Future Elitetävlingen i Falsterbo. 2 bilder
Foto:privat
Sofie Andersson ger CSI en välförtjänt klapp efter ett väl genomfört samarbete. Duon kammade hem förstaplatsen i Future Elitetävlingen i Falsterbo.

Lite i skuggan av sydöstra Skånes stora affischnamn inom hästsport, Peder Fredricson, och dennes framgångar i Falsterbo, har en annan lokal stjärna gått ännu bättre.

Everlövs Ryttarsällskaps Sofie Andersson vann dressyrklassen Gina Tricot Future Elite i Falsterbo, och kan därmed kalla sig dam på täppan vad det gäller svensk dressyr för ryttare upp till 21 år.

Ja, för inte tappade Sjöbobon bort ena stigbygeln i slutet av sin ritt i Gina Tricot Future Elite i Falsterbo. I stället avslutade hon och valacken CSI på bästa sätt och noterade 73.042 procent, vilket räckte till seger, framför hela gräddan av ung svensk dressyrelit.

– Det var helt fantastiskt! Det är något man alltid drömt om, att få vinna i Falsterbo, sa Sofie Andersson, som var alldeles märkbart strålande glad, trots att hon på sin meritlista har både SM- och NM-guld och dessutom har deltagit i EM.

– Det är svårt att ranka tävlingarna, men här slog jag alla de bästa i Sverige. Ofta brukar Falsterbo krocka med andra stora tävlingar och då saknas alltid någon av de bästa ryttarna, men nu var alla här och det är härligt att slå alla de bästa, särskilt i Falsterbo. Jag rankar den här segern högt, sa Sofie.

Sofie Andersson befinner sig i en väldigt stark tävlingsperiod. I månadsskiftet juni/juli var hon och det svenska young riderlandslaget i Hammarö, Karlstad och vann lagguld i nordiska mästerskapen. Något som länge har setts som snudd på omöjligt då Danmark varit överlägset de senaste åren. Individuellt var Sofie femma och bästa svenska.

Och så segern i Falsterbo uppå detta.

Man undrar hur nära det "stora" landslaget du är?

– Jag är ju med i spetsgruppen i young riderlandslaget, och jag är young rider även nästa säsong. Efter det blir jag U25-ryttare. I dressyr konkurrerar man oftast inte med de äldre ryttarna förrän efter det. Så det dröjer ett tag innan jag behöver jämföra mig med dem, sa Sofie Andersson.

Sofie tävlade ursprungligen för Färs Härads Ryttarförening men har i flera år tävlat för Åhusklubben Willands. Men nu är det förlorade fåret åter i den sydöstra hagen, och mer specifikt i Everlövs Ryttarförening.

– Jag lämnade Sjöbo eftersom det inte fanns så många andra ryttare i min ålder, vilket gjorde det svårt för oss att hävda oss i lagtävlingar. Men i Everlöv har vi nu ett bra lag, och förresten är det mer fokus på individuella tävlingar nu när jag har blivit lite äldre.

Fakta

Sofie Andersson

Ålder: 20.

Bor: Sjöbo.

Klubb: Everlövs Ryttarsällskap.

Moderklubb: Färs Härads Ryttarförening.

Klass: Young Rider, upp till 21 år.

Hästar: Donna Samba och CSI.

Visa mer...