Special Olympics tar över Ystads Arena

Ystad Artikeln publicerades
Mikael Undrom är Ystads mest kända Special Olympics-idrottare och har bland annat tagit internationella medaljer i friidrott, golf och utförsåkning.
Foto: Mark Hanlon
Mikael Undrom är Ystads mest kända Special Olympics-idrottare och har bland annat tagit internationella medaljer i friidrott, golf och utförsåkning.

Vi är vana vid att handbollsstjärnornas prestationer uppmärksammas i Ystad Arena. På fredag blir arenan högsäte för barn och ungdomar som inte har samma förutsättningar som handbollsstjärnorna, men som garanterat kämpar och offrar sig lika mycket. Det är dags för Special Olympics School Day!

Det är Ystads kommun i samarbete med parasport Skåne som står bakom arrangemanget. Ett 50-tal elever från grundsärskolan och träningsskolan i Ystad och ungefär lika många elever från grannkommunerna har bjudits in till denna speciella dag i idrottens tecken. Eleverna går i årskurs 1-9 och har alla behov av särskilt stöd.

Fritidschef Christine Ekdahl är glad över att arrangemanget har gått att få ihop.

– Jag har alltid brunnit för barn som är i behov av särskilt stöd. Det är viktigt att alla ska ha möjlighet att idrotta på något sätt, säger hon.

I Ystad finns det en del föreningar som har barn med särskilda behov insprängda i sin ordinarie verksamhet. Ekdahl ser gärna att utvecklingen drivs på.

– Min förhoppning är att vi lyckas få igång någon ”tvärfacklig förening”, där man liksom kan blanda idrotter. Men det kräver förstås en hel del resurser.

Parasport Skåne sponsrar arrangemanget på olika sätt, bland annat med att skänka medaljer till alla deltagare och att trycka upp speciella t-shirts till funktionärerna. Flera av Ystads klubbar är på olika sätt delaktiga i arrangemanget

Programmet inleds klockan 9 med en gemensam inmarsch. Klockan 9.30-11 står fotboll, basket och handboll på programmet och före lunch ska eleverna även hinna med ett pass med Friskis & Svettis. Efter lunch får eleverna välja mellan simning, tennis, karate, styrketräning och friidrott.

– Bowling är det så många av eleverna som spelar ändå, så det skippade vi den här gången, säger Ekdahl.

Alla eleverna kommer att äta en gemensam lunch i arenans vip-avdelning.