Speciell dag i idrottens tecken: ”Otrolig glädje!”

Ystad Artikeln publicerades
Elitspelaren Anton Hallbäck gör high five med en av deltagarna på Special Olympic School Day.
Foto: Mark Hanlon
Elitspelaren Anton Hallbäck gör high five med en av deltagarna på Special Olympic School Day.

Ystads IF Handboll kommer att starta upp en avdelning för personer med funktionsnedsättning. Det blev en av effekterna, när ”Special Olympic School Day” arrangerades I Ystad arena.

– Nu får vi vår tredje avdelning och blir en komplett förening. Det här ska bli skitskoj, säger ordföranden Mats Persson.

Rörelseglädjen var stor och succén total, när ett 100-tal barn och ungdomar med olika former av funktionsnedsättning vällde in i Ystad Arena.

Under ett antal timmar sattes bollar i olika material och storlekar i rullning. Det dribblades, sköts och passades. Det skrattades och gjordes high five. Sällan att man har sett lika mycket glädje i idrotten som när “Special Olympic-gänget” släpptes loss i arenan.

– Det är precis så här vi vill att det ska se ut. Tanken är att vi ska få igång ungdomarna och se vad de är intresserade av. I nästa steg vill vi gärna att någon lokal klubb fångar upp deltagarna i sin dagliga verksamhet, med stöd av oss, säger Dennis Johansson, ordförande i parasport Skåne.

Foto: Mark Hanlon
"Tre...två...ett...:HANDBOLL!” Tillsammans med ledare från Ystads IF tränades det handboll i Ystad Arena, när ungdomar med funktionsnedsättning genomförde en dag helt i idrottens tecken.

Det var just parasport Skåne, i samarbete med Ystads kommun, som stod bakom Special Olympic School Day i arenan. Sedan hade en rad lokala klubbar ställt upp med ledare och kunskap.

Micke Johansson, som i sitt yrke jobbar just med ungdomar i behov av särskilt stöd, är handbollsspelare i HK Björnen. Nu har han långt framskridna planer på att starta upp en verksamhet i Sjöbo.

– Jag har fått förfrågningar från ungdomarna. De älskar att spela handboll! Ingenting är klart ännu men sannolikheten är stor att det blir något i HK Björnens regi, säger han.

Anders Egle är professionell friidrottstränare. Även han avslöjade att en egen träningsgrupp kommer att skapas inom YIF:s verksamhet. Ledare blir Mikael Undrom, som själv har Downs syndrome och som på grund av en golfresa inte hade möjlighet att vara med i arenan.

– Man kan väl säga att jag blir Mickes assistent, säger Egle. Det händer mycket på det här området och vi känner att det finns goda förutsättningar för att få igång en egen grupp. Ja, vi har redan tagit beslut att köra!

Friskis & Svettig höll i ett populärt träningspass i den ena halvan av Ystad Arena.
Foto: Mark Hanlon
Friskis & Svettig höll i ett populärt träningspass i den ena halvan av Ystad Arena.

YIF:s handbollsbas Mats Persson satt på läktaren i den ena arenahalvan och kunde bland annat se hur djupt engagerad stora delar av familjen Hallbäck var i projektet. Elitspelaren Anton spred glädje på känt manér och föräldrarna Lena och Jerry var hjälptränare. Jerry hade inga problem att växla om från rollen som krävande elittränare till en mer stöttande ledare med mjukare framtoning

Hustrun Lena är för övrigt en av personerna som kommer att hålla i Handboll för alla – YIF:s nya satsning.

– I Kungsbacka hade HK Aranäs en verksamhet med samma namn. Anton var engagerad och det fungerade hur bra som helst. Det är helt otroligt att bara få ta del av den glädje som ungdomarna visar och jag ställer gärna upp som ledare, säger Lena.

Mats Persson hoppas på sikt att YIF ska kunna få igång någon form av matchspel mot andra klubbar, även om syftet är något annat.

– I första hand vill vi att alla ska få möjlighet att ägna sig åt den här sporten, oavsett vilka förutsättningar man har. Som förening känner jag att vi har ett ansvar att erbjuda handboll till alla; till tjejer, killar och personer med funktionsnedsättning. Inom vår befintliga organisation har vi möjlighet att dra igång Handboll för alla, vilket blir en egen avdelning, säger han.

Deltagarna fick ta emot kepsar från Ystads IF.
Foto: Mark Hanlon
Deltagarna fick ta emot kepsar från Ystads IF.

Efter morgonens bollsporter tog Friskis & Svettis-gänget över och satte fart på hela gruppen. Som det sprangs och tänjdes till Rolandz “Fuldans”! Sedan väntade lunch I vip-avdelningen och ännu fler aktiviteter på eftermiddagen.

– Det här blev precis så bra som vi hade hoppats på, säger fritidschefen Christine Ekdahl.

Rörelseglädjen var stor under Special Olympic School Day i Ystad Arena.
Foto: Mark Hanlon
Rörelseglädjen var stor under Special Olympic School Day i Ystad Arena.