Starten i Ystad har gått – nu väntar 16 mils löpning

LÖPNING Artikeln publicerades
Foto:Jan Ohlsson

Prick klockan 8 på lördagsmorgonen gick starten för "The Gax 100 miles" i Ystad. Det närmaste dygnet, eller kanske dygnen, ska 70 löpare springa drygt 16 mil.

Först kramar och lyckosparkar från anhöriga i startområdet framför turistbyrån på Sankt Knuts i Ystad. Sedan mer sammanbitna miner hos det 70-talet löpare skulle springa 16 mil genom det skånska landskapet.

På lördagsmorgonen gick starten för "The Gax 100 miles". Löparna ska ta sig hela vägen från Ystad och upp till Haväng – och tillbaka igen...

– För mig är det en seger om jag över huvud taget kommer i mål, sa en av löparna som YA pratade med. Jag har aldrig gjort något liknande och har ingen aning om mina förberedelser har varit tillräckliga.

Förra året sattes banrekord. Då vann David Rydstedt på 17 timmar och 25 minuter. Han delade segern med Ivan Bretan, som sprang i mål på exakt samma tid. Damklassen vanns av Linda Bengtsson på tiden 21 timmar och 30 minuter.

Skulle segertiden bli i paritet med 2016 kommer den första löparen att nå målet vid Sankt Knuts torg i Ystad runt klockan 01.30 natten mot söndag. Förra året kom 76 procent av löparna i mål, vilket är den högsta noteringen hittills. "Värst" var det 2015, när bara 45 procent av startfältet fullföljde loppet.