Stian om ett SM-guld: ”Vi kanske får grilla en korv...”

Ystad Artikeln publicerades
Stortorget i Ystad hade varit rena karnevalsplatsen – om någon Ystadsklubb vunnit SM-guld. Så blir det inte i år heller Men Ystadsborna Fredrik Petersen, Stian Tönnesen och Konrad Rasmussen kan komma att fira ett SM-guld på annat håll.
Stortorget i Ystad hade varit rena karnevalsplatsen – om någon Ystadsklubb vunnit SM-guld. Så blir det inte i år heller Men Ystadsborna Fredrik Petersen, Stian Tönnesen och Konrad Rasmussen kan komma att fira ett SM-guld på annat håll.

Tre Ystadsbor i HK Malmö sitter på en uteservering och tittar ut över Stortorget. Om något av Ystadslagen hade spelat SM-final – och vunnit – hade fontänen ”Bäckahästen” blivit allmän badplats och torget stormats av segerrusiga supportrar.

– I Malmö är det en helt annan sak än i Ystad. Om vi vinner kanske vi får grilla en korv på kvällen, säger tränaren Stian Tönnesen och ler.

Vi sörplar cappuccino och tittar ut över ett torg som badar i sol. Om Leo Larsson just den här dagen hade besökt föräldrarnas hem vid bokhandeln skulle han nästan kunna titta rakt ner i Stian Tönnesens skummande mjölk. Leo är ytterligare en Ystadsbo som ska spela handboll i Scandinavium på torsdag. Han är målvakt i IFK Kristianstad och möjligen det enskilt största hotet mot ett historiskt SM-guld för HK Malmö.

– Målvaktsmatchen i finalen blir extremt viktig och våra målvakter har varit fantastiska hela säsongen, säger målsprutan Fredrik Petersen, en gång i tiden kantartist i IFK Ystad.

– Visst, det är många detaljer som ligger bakom våra framgångar i år, vi har tränat bra, haft en bra taktik och varit skadefria. Men om man ändå måste peka på en enda sak, så är det våra målvakter som har gjort skillnaden.

Runt mig vid cafébordet sitter tre personer från Ystad som i olika roller har dragit fram HK Malmö till en position i svensk handboll, som är unik för klubben: Stjärnspelaren Fredrik Petersen, tränaren Stian Tönnesen och hans assistent Konrad Rasmussen. Egentligen borde även försvarsbjässen Patrik Kvalvik, bosatt på Österports torg, ha varit på plats, men tvingades lämna återbud på grund av jobb.

Norrmannen Stian Tönnesen var runt sekelskiftet en spelteknisk ”tänkande August” i IFK Ystad. Nu gör han sin andra säsong som tränare i Malmö och har fått ett skönt kvitto på att hans idéer bär – ända in i Scandinavium.

– Jo, jag har säkert gjort en del bra saker, men sedan har spelarna också tagit ett kliv. Vi har fått ihop helheten. Vi har haft ett bättre skadeläge än förra säsongen, men glöm inte bort att vår lagkapten och mittnia Robert Månsson har varit borta hela året, säger Stian.

Har du, som relativt färsk tränare, någon speciell mentor som du bollar problem och tankar med?

– Nej inte på det sättet. Första året var jättetufft för mig, allting var nytt – träningsupplägg, coachning, rubbet. Men jag snackar ständigt med Konrad och vi litar på varandra till etthundra procent. Sedan blir det att man bollar extra med erfarna spelare som Fredrik Petersen och Fredrik Lindahl. Och så svärfar, förstås – honom lyssnar jag också på, säger Stian.

Svärfar är ingen mindre Basti Rasmussen, vars dotter Kim är gift med Stian Tönnesen. Basti håller sig numera gärna undan offentlighetens ljus, men har en större roll bakom kulisserna i HK Malmö än vad många kanske tror.

– Jag snackar med Basti hela tiden, det är alltid intressant att höra vad han tycker, säger Stian

Även Konrad, yngst av Bastis och Agnetas fyra barn, använder gärna faderns kunskaper.

– Pappa och jag kan ha olika sätt att se på saker, men han kan det här med lagbygge och att få folk att må bra och prestera. Sedan kan han alltid hitta varianter på övningar, om man tycker att man kört fast.

Konrad Rasmussen, assisterande tränare.
Konrad Rasmussen, assisterande tränare.

Fredrik Petersen är tillsammans med Dan Beutler Malmös mest rutinerade spelare och har lång erfarenhet av stora matcher. Han har bland annat spelat final i OS, Champions League och U21-VM. SM-final, däremot, är något nytt – men det är inte kattpiss på ”Piddersens” handbolls-cv.

– Det är den här typen av matcher man tränar för att spela. Vi har varit både skickliga och haft en del flyt på vägen, men jag tycker helt klart att vi står välförtjänt i SM-finalen. Jag är inte speciellt förvånad, det här är vad klubben har hoppats på och trott på ända sedan jag kom till Malmö.

Fredrik Petersen har haft många tränare under sin yrkeskarriär, men är imponerad över vad rookien Tönnesen har åstadkommit med HK Malmö.

- Han är oerhört taktisk och kunnig. Det märks att Stian själv har en gedigen bakgrund som spelare och sådant spelar större roll än vad folk tror. I framtiden kan han ta hand om större klubbar. Inget illa om oss i Malmö, men jag tror att det skulle passa Stian att jobba med bättre spelare än vad vi är. Om man behöver förklara vissa saker sju-åtta gånger för att spelare i handbollsligan ska förstå – då räcker det med en enda gång om spelarna är på en högre nivå, säger Fredrik.

IFK Kristianstad är en gigant i svensk handboll och klar favorit till en fjärde titel på lika många år. Men HK Malmö har vunnit två av tre möten under den gångna säsongen och den enda förlusten kom genom ett frikastmål i slutsekunden i Kristianstad. Statistiken är med andra ord gynnsam för den skånske outsidern.

– Statistik ger jag inte mycket för, men visst tror vi på det här! I de tidigare matcherna mot Malmö har vi haft ett mycket bra målvaktsspel och släppt in få mål och det blir nyckeln den här gången också, säger Stian.

Vad skulle hända om ni vinner?

– Det blir väl bankett, sedan får vi ta det som det kommer. Vi kanske får grilla en korv på kvällen, säger Stian obekymrat.

Fredrik Petersen, nyckelspelare i HK Malmö.
Fredrik Petersen, nyckelspelare i HK Malmö.

Fredrik Petersen blev hyllad från Rådhusbalkongen i Ystad efter sitt OS-silver och kan ana vad som hade väntat honom att han vunnit SM-guld med Ystad. Nu har han, av förklarliga skäl, mer dämpade förhoppningar.

– Det blir kanske en klapp på axeln om vi vinner. Men det är okay. Det tar tid för handbollen att få fäste i Malmö. Vi har i alla fall påbörjat något.

Flera Ystadsbor är i olika roller inblandade i torsdagens SM-finaler. Likväl verkar det som förgjort för YIF och IFK Ystad att nå en final på egen hand. Det har inte hänt på 26 långa år.

– På ett sätt är det lättare att vara tränare i Malmö. Vi är inte påverkade av folk runt omkring som tycker en massa saker; att man ska ge ungdomar chansen; att man ska satsa på den eller den. I Malmö är det mer som en ren proffsklubb. Det är resultatet som räknas. Vi har inga personliga band till spelarna och slipper mycket yttre press, säger Konrad Rasmussen

Stian Tönnesen nickar instämmande.

– Det ligger mycket i det Konrad säger. I Ystad kommer pressen från allt och alla, men i Malmö är det mycket vi själva som sätter press på oss.

Alla tre har skrivit på för ytterligare två säsonger i HK Malmö. Fredrik Petersen har sagt att han gärna avslutar karriären i moderklubben IFK Ystad.

– Gärna det, men vi får se hur kroppen mår när det är dags. Jag fyller 35 i år.

– Men, hallå, jag spelade när jag var 42 och du har ju sagt att du ska slå mig! replikerar Stian.

– Ja, jo, men jag tycker att det börjar gå utför. Det vetefan om jag reder upp det. Jag tycker att man blir sämre och sämre hela tiden, jag har tappat tryck i steget. Det går sakta men säkert åt helvete – höll jag på att säga. Men det är inte riktigt så jag menar, säger Fredrik Petersen.

– Ähh, du är vältränad, säger Stian. Jag förstår varför du vill gå med badbyxor i sommar – du har ju en Iggy Pop-kropp...

 

Sommarvalen

Ystadstrion gör sommarval

YA-sporten lät Fredrik Petersen, Stian Tönnesen och Konrad Rasmussen göra fem val som är kopplade till sommaren.

1. Vad föredrar du – pool eller strand?

Konrad: Strand.

Stian: Strand.

Fredrik: Pool.

Kommentar: "Vi har ingen pool, därför får det bli strand." (Stian)

 

2. Vad föredrar du – boule eller krocket?

Konrad: Boule.

Stian: Boule.

Fredrik: Boule.

Kommentar: "Ett lätt val" (Konrad)

 

3. Vad föredrar du – kulglass eller mjukglass?

Konrad: Mjukglass.

Stian: Mjukglass".

Fredrik: Kulglass.

 

4. Vad föredrar du: gasolgrill eller kolgrill?

Konrad: Kolgrill.

Stian: Kolgrill.

Fredrik: Gasolgrill och kolgrill.

Kommentar: "Kolgrill - alla dagar i veckan!" (Stian)

Kommentar: Går inte att välja. "Det beror helt på vad man ska grilla." (Fredrik)

 

5. Vad föredrar du: Badbyxor eller badshorts?

Konrad: Badshorts.

Stian: Badshorts.

Fredrik: Badbyxor.

Kommentar: "Badshorts döljer en större del av magen och det tjänar jag på. Jag förstår varför Fredrik väljer badbyxor. Han har en Iggy Pop-kropp". (Stian)

Visa mer...