Stora Idrottsdagen – en succé som inte återkommer 2018

Ystad Artikeln publicerades
För ett år sedan stod Ace Wilder på scenen i Ystad Arena tillsammans med programledarna Andreas Narsell och Jan Ohlsson.
För ett år sedan stod Ace Wilder på scenen i Ystad Arena tillsammans med programledarna Andreas Narsell och Jan Ohlsson.

Så här års brukar YA:s sportsidor vara fulla av reportage om nominerade till Stora Idrottsdagen. Men i samband med den tionde galan 2017 bestämde arrangörerna Ystads Allehanda och Sparbanken Syd att det inte skulle bli fler galor.

– Vi gjorde en fullskalig tv-produktion som vi är stolta över. Men det tog på resurserna och vi hoppas i framtiden kunna återkomma i något annat format, säger Ystads Allehandas sportchef Jan Ohlsson.

Stora Idrottsdagen har sedan 2008 piggat upp det lokala idrottslivet under vinterhalvåret. Arrangemanget har hyllat idrottare, klubbar och ledare i sydöstra Skåne och satt ljuset på såväl olympiska medaljörer som anonyma eldsjälar.

Men någon gala nummer elva blir det inte 2018.

– Mediebranschen är under tryck och förändring. I det läget måste vi rikta våra resurser mot kärnverksamheten. Jag var själv inblandad i själva produktionen kring Stora Idrottsdagen och det krävde stora resurser, säger Jan Ohlsson på YA, som åtta år i rad var galans expertkommentator

Sparbanken Syds marknadschef Andreas Narsell var konferencier 2014-2017.

– Det har varit fantastiskt roligt att få vara en del av detta men också stundtals slitsamt för alla inblandade. Vi valde tidigt att inte lägga ut arrangemanget till någon extern part utan istället göra det med kärlek och hårt arbete från både bankens och tidningen sida. Det har varit många och långa manus- och produktionsmöten men det har varit värt det när man sett glädjen i ögonen på alla de vi uppmärksammat, säger han.

Både Jan Ohlsson och Andreas Narsell är positiva till att på något sätt ta upp tråden igen. Arrangemanget har varit uppskattat och en viktig plattform för både idrottare och klubbar att synas på.

– Vi kan vara stolta över att ha levererat en gala med så hög kvalité i tio år. Det har passerat världsmästare, OS-medaljörer, Idolvinnare, TV-kändisar och så klart lokala hjältar på scen, säger Narsell.

Stora Idrottsdagen har uppmärksammat över 400 lokala idrottare på scen, prisat cirka 150 stycken och delat ut över en miljon kronor i prispengar

– Nu kände vi att det var dags att hitta på något nytt och vi återkommer framöver med våra nya projekt, säger Andreas Narsell.