Annons

Succé för svenska fäktare i NM

Trots att Sverige saknade de flesta av de bästa fäktarna i årets Ystad International, tillika nordiska mästerskap, blev det blågul seger i både herr- och damklassen. Kinka Barvestad och Magnus Nerell siktade bäst på pisterna i Österporthallen.
Sport • Publicerad 20 juni 2011
Bild från damfinalen. Kinka Baverstad (närmast kameran) gör ett utfall mot estniska finalmotståndaren Olga Aleksejeva. Baverstad vann den dramatiska finalen med 15–14, knappast möjliga marginal.Foto: Anette Sjöstrand
Bild från damfinalen. Kinka Baverstad (närmast kameran) gör ett utfall mot estniska finalmotståndaren Olga Aleksejeva. Baverstad vann den dramatiska finalen med 15–14, knappast möjliga marginal.Foto: Anette SjöstrandFoto: Anette Sjöstrand
Magnus Nerell (i svart tröja med guldmedalj) vann herrklassen och han gjorde det på ett övertygande sätt. I finalen slog han talangfulle dansken Frederik von der Osten med 15-8. Nerell kommer trots detta inte att satsa på en internationell karriär. Foto: Anette Sjöstrand
Magnus Nerell (i svart tröja med guldmedalj) vann herrklassen och han gjorde det på ett övertygande sätt. I finalen slog han talangfulle dansken Frederik von der Osten med 15-8. Nerell kommer trots detta inte att satsa på en internationell karriär. Foto: Anette SjöstrandFoto: Anette Sjöstrand
Damsegraren Kinka Baverstad från Kalmar skriker ut sin glädje efter segern över Olga Aleksejeva. 25-åriga Kinka vann en rafflande final med uddapoängen 15–14 och vann därmed både Ystad International och NM. Foto:Anette Sjöstrand
Damsegraren Kinka Baverstad från Kalmar skriker ut sin glädje efter segern över Olga Aleksejeva. 25-åriga Kinka vann en rafflande final med uddapoängen 15–14 och vann därmed både Ystad International och NM. Foto:Anette SjöstrandFoto: 

På förhand hade det snackats om danskar, norrmän och estländare, men när de nordiska mästarna i värja korades på söndagen i ÖP-hallen var det med den svenska flaggan i topp.

Damfinalen blev högdramatisk. Kalmartjejen Kinka Barvestad tog ett tidigt kommando mot finalopponenten Olga Aleksejeva från Estland. Barvestad ledde hela matchen med upp till tre poäng, ända fram till slutet då Aleksejeva kvitterade till 14–14. Sista stöten avgjorde, och ni vet ju redan vem som vann.

Annons

– Det känns jättekul. Jag visste att jag hade en bra chans, men Olga är en supersvår fäktare att möta. Jag var väldigt nervös på den sista poängen, sa Kinka Barvestad några minuter efter segerstöten och det högljudda segerjublet.

Estniskan Aleksejeva har bland annat ett JVM-guld på meritlistan och är en erkänt tuff motståndare.

– Hon fäktas på ett sätt som jag brukar ha svårt för, därför kändes det extra skönt att klara av henne. Hon är ett namn i fäktningsvärlden som för respekt med sig, menade Kinka Barvestad.

Ojämn herrfinal

Om damfinalen var en rysare var herrarnas dito en mer lättsmält historia. Veteranen Magnus Nerell näst intill promenadsegrade över danska 17-åriga supertalangen Frederik von der Osten. Nerell som inte var bättre än 13:e man efter poolfäktningen.

– Det tyckte jag ändå var rätt så bra. Det är så små marginaler i poolfäktningen att är man bland de 16 bästa ska man vara nöjd. Att jag vann finalen var jätteroligt faktiskt. Jag tävlar inte längre internationellt och tränar bara två till fyra gånger i veckan, så det här var ett kvitto på att man fortfarande hänger med, sa Magnus Nerell.

Ingen extra satsning

Nerell var ohotad under hela finalspelet och vann finalen med 15–8. Magnus tävlar för SAF Stockholm men bor i Hässleholm tillsammans med makan och landslagsbrottaren Ida-Theres Nerell. Trots NM-guldet kommer Magnus Nerell inte att trappa upp satsningen.

– Jag tränar och tävlar så mycket jag hinner med. Vill man försöka kvala in till ett OS till exempel så behöver man träna åtta till tio pass i veckan. Men jag tycker fortfarande att fäktning är jättekul och jag har fina träningsmöjligheter i Malmö.

Ystad hade två deltagande fäktare med i tävlingen, Carl Henrik Dahmén och Bertil Kotai. De båda fick tävla lite i skuggan av de bästa och nådde inga framskjutna placeringar, trots bra prestationer.

Maria Sällberg
Peter Lindgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons