Succé för svenska fäktare i NM

Sport Artikeln publicerades

Trots att Sverige saknade de flesta av de bästa fäktarna i årets Ystad International, tillika nordiska mästerskap, blev det blågul seger i både herr- och damklassen. Kinka Barvestad och Magnus Nerell siktade bäst på pisterna i Österporthallen.

På förhand hade det snackats om danskar, norrmän och estländare, men när de nordiska mästarna i värja korades på söndagen i ÖP-hallen var det med den svenska flaggan i topp.

Damfinalen blev högdramatisk. Kalmartjejen Kinka Barvestad tog ett tidigt kommando mot finalopponenten Olga Aleksejeva från Estland. Barvestad ledde hela matchen med upp till tre poäng, ända fram till slutet då Aleksejeva kvitterade till 14–14. Sista stöten avgjorde, och ni vet ju redan vem som vann.

– Det känns jättekul. Jag visste att jag hade en bra chans, men Olga är en supersvår fäktare att möta. Jag var väldigt nervös på den sista poängen, sa Kinka Barvestad några minuter efter segerstöten och det högljudda segerjublet.

Estniskan Aleksejeva har bland annat ett JVM-guld på meritlistan och är en erkänt tuff motståndare.

– Hon fäktas på ett sätt som jag brukar ha svårt för, därför kändes det extra skönt att klara av henne. Hon är ett namn i fäktningsvärlden som för respekt med sig, menade Kinka Barvestad.

Ojämn herrfinal

Om damfinalen var en rysare var herrarnas dito en mer lättsmält historia. Veteranen Magnus Nerell näst intill promenadsegrade över danska 17-åriga supertalangen Frederik von der Osten. Nerell som inte var bättre än 13:e man efter poolfäktningen.

– Det tyckte jag ändå var rätt så bra. Det är så små marginaler i poolfäktningen att är man bland de 16 bästa ska man vara nöjd. Att jag vann finalen var jätteroligt faktiskt. Jag tävlar inte längre internationellt och tränar bara två till fyra gånger i veckan, så det här var ett kvitto på att man fortfarande hänger med, sa Magnus Nerell.

Ingen extra satsning

Nerell var ohotad under hela finalspelet och vann finalen med 15–8. Magnus tävlar för SAF Stockholm men bor i Hässleholm tillsammans med makan och landslagsbrottaren Ida-Theres Nerell. Trots NM-guldet kommer Magnus Nerell inte att trappa upp satsningen.

– Jag tränar och tävlar så mycket jag hinner med. Vill man försöka kvala in till ett OS till exempel så behöver man träna åtta till tio pass i veckan. Men jag tycker fortfarande att fäktning är jättekul och jag har fina träningsmöjligheter i Malmö.

Ystad hade två deltagande fäktare med i tävlingen, Carl Henrik Dahmén och Bertil Kotai. De båda fick tävla lite i skuggan av de bästa och nådde inga framskjutna placeringar, trots bra prestationer.